A pedagógusok, amikor belépnek az iskolába a gyermekekhez, minden nap a mennyországba lépnek be, mert „ilyeneké az Isten országa” (Mk 10,14) – Megkezdődött az új tanév a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye új köznevelési intézményében, a nyírkércsi Petőfi Sándor Általános Iskolában

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye a 2022/23-as tanévtől kezdődően új iskolával bővíti köznevelési intézményeinek körét. A nyírkércsi Petőfi Sándor Általános Iskola az Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és Bölcsőde tagiskolájaként fog működni, tanévnyitó ünnepségét szeptember 1-én tartották Nyírkércsen.

A meghitt, jó hangulatú ünnepélyes tanévnyitón részt vettek: Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, dr. Törő András püspöki irodaigazgató, Panyi József plébános, iskolalelkész, Orosz Zoltán görögkatolikus parókus, Szilágyi Zsolt, Nyírkércs alpolgármestere, Némethné Székely Julianna tanfelügyeleti és Türk László oktatásszervezési EKIF főigazgatók, Rozinka Mihály, a házigazda intézmény vezetője, Csománé Zahorák Erzsébet, az átvett tagintézmény vezetője, az egyházmegye köznevelési intézményeinek vezetői, a nyírkércsi óvoda vezetője, az iskola pedagógusai, diákjai. Az vendégek között CsománéZahorák Erzsébet külön, név szerint üdvözölte az új tanév első osztályosait, akik kedves műsorukkal mutatták meg, hogy alkalmassá váltak a nehezebb feladatok elvégzésére is.

Az ünnepélyes tanévnyitó a nemzetünk himnusza közös eléneklésével és Szentlélekhívással kezdődött az immár katolikus nyírkércsi iskolában, ahol Csománé Zahorák Erzsébet tagintézmény-vezető beszédében először is az első osztályos gyermekekhez szólt. Biztosította őket a felől, hogy az iskola egész közössége a segítségükre lesz abban, hogy egyre bátrabbak és magabiztosabbak legyenek. Majd a tanévhez sok-sok szorgalmat, nagyon jó egészséget és megannyi örömteli pillanatot kívánt a gyermekeknek.

A tagintézmény-vezető örömmel köszöntötte a felsőbb éveseket is, előrevetítve az elkövetkezendő183 napot, amit együtt fognak tölteni. Az iskolában ettől a tanévtől öt új tanulót is köszönthetnek körükben. A nyolcadikos diákokat arra kérte, tanuljanak szorgalmasan, vegyenek részt aktívan az iskola életében, hogy igazán sikeres és emlékezetes legyen ez az utolsó év. Kezdjenek el felelősséget vállalni önmagukért, hiszen nagyon mozgalmas és izgalmas tanév vár rájuk, ki kell választaniuk azt az iskolát, ahol tovább szeretnétek tanulni, és fel kell készülniük a felvételire.

A szülőkhöz fordulva megköszönte, hogy ezt az iskolát választották gyermekeik nevelésének színteréül. Kérte, legyenek partnerek közös kincsük, a gyermekek nevelésében. Biztosította őket, hogy mindent meg fognak tenni azért, hogy gyermekeik elinduljanak azon az úton, melynek végén ügyes, okos, intelligens fiatalokká válnak. Ugyanakkor arra is kérte a szülőket, hogy osszák meg véleményüket, tapasztalataikat az iskoláról, beszéljenek az esetlegesen felmerülő problémákról a közös megoldás érdekében.

Az iskola életének szellemiségében változás történt, a vezető ehhez kapcsolódóan szólt a jelenlévőkhöz: „A kereszténység 2000 év óta mindig is nagy figyelmet fordított a gyermekek, a fiatalok nevelésére, oktatására, nemcsak szaktudást, hanem egy egységes, harmonikus világnézetet is közvetít, amely által a gyermek megsejti, mi az egész világ oka és célja, mi az életének legfőbb vezérfonala. Erkölcsi tartást ad: szeretetre, nagylelkűségre, becsületességre, hitre nevel.

Nagy örömömre szolgál, és hálával telik meg a szívem hogy a mai napon, 2022. szeptember 1-vel a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye átveszi tagintézményünk fenntartását….

Hiszem, hogy egyházi fenntartásban tanulóink számára még jobb oktatást és nevelést tudunk majd biztosítani, hogy a bennük rejtőző tehetség, az életükben lévő sok-sok lehetőség kibontakozhasson, továbbá nagyobb önállósággal tudjunk működni, új lendületet kapjon az iskola, és ezáltal a település is fejlődhessen.

Mindennapi munkánkhoz sok örömet, jó egészséget, a gyermekekben a lehetőségek birodalmának felfedezését, a szülőkben igaz segítőtársakat, velük együtt elért és megért sikereket, optimizmust kívánok az idei tanévre!” – fejezte be gondolatait Csománé Zahorák Erzsébet tagintézmény-vezető, majd Róth Márta költőnő versének soraival megnyitotta a 2022/23-as tanévet:

„Kezedbe teszem a könyvet, hogy vezessen a sűrű ködben.

Kezedbe teszem az átlátszó kristályt, hogy lásd a szépet, keresd a tisztát!

Kezedbe teszem a gyertyalángot, világíts annak, aki bántott!

Kezedbe teszem a szőtt takarót, takard be az árván fázót!

Kezedbe teszem a fénylő kulcsot, hogy meleg legyen és várjon az otthon.

Indulj hát, s hívd magaddal a gyerekeket, hogy kezükbe tehesd a szeretetet!”

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, az iskola új fenntartója nevében köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, az egyházmegye a nyírkércsi önkormányzat és a szülők megkeresésére vette át az iskolát abba az intézményi közösségébe, ahol már 30 éves köznevelési intézménnyel is találkozhatunk. Örömmel tettek eleget ennek a kérésnek, mert már megtapasztalták a katolikus oktatás-nevelés gyümölcseit. Számtalan, egyházmegyénkben végzett fiatal életútja igazolja ezt. A főpásztor példaként említette az ünnepségen is részt vevő Törő András irodaigazgató atyát, aki egykor a debreceni Szent József Gimnázium diákja volt. Tanulmányaiban egészen Rómáig is eljutott, ahol teológiai doktorátust szerzett.

„A katolikus iskolának az a célja, értelme, hogy a fiatalok megkapják azt a fajta nevelést, lelkiséget, amely képessé teszi őket arra, hogy felelősséget vállalni tudó, elköteleződésre képes felnőttekké váljanak” – fogalmazott a főpásztor, majd kifejtette: katolikus pedagógia nem létezik, de katolikus pedagógus igen, aki ezt a gondolkodásmódot, életformát felvállalja és létével továbbadja. Ma nem arra van szükség, hogy sokat beszéljünk Jézus Krisztusról, hanem arra, hogy Jézus Krisztus szeretetét képviseljük ott, ahol élünk. Nyírkércsen szeretnénk képviselni az ő szeretetét a gyermekek előtt, mert „ilyeneké az Isten országa” (Mk 10,14).

A pedagógusoknak nagyszerű hivatásuk van, mert, ahogy belépnek minden nap az iskolába, így minden nap a mennyországba lépnek be, hiszen ránéznek a gyermekekre, és akkor már nem az lesz a kérdés, hogy miből, hanem, hogy miért, kiért végzik a munkájukat, kiért dolgoznak, fáradoznak egy egész iskolai éven keresztül.

A hit nem könnyű, de Isten ajándéka. Ehhez egyszerűen csak ki kell nyitni a szívünket. Ezt a nyitottságot várom el a munkatársaimtól, és kérem, hogy legyenek nyitva Isten, egymás és a gyermekek előtt, és fogadják Isten kegyelmét, szeretetét, és átengedve ezt a saját szívükön, juttassák el másokhoz!

Ezt követően került sor az iskola megáldására, majd a főpásztor megáldotta Panyi József iskolalelkész által az iskolának ajándékozott keresztet. József atya elmondta, a keresztet 20 évvel ezelőtt vásárolta más tárgyakkal együtt egy fafaragótól, hogy segítse annak megélhetését. Eddig őrizte a keresztet, a plébánia falára sem került ki. Mint mondta, eljött az ideje, hogy betöltse funcióját.

Kovács Ágnes – Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye