„Jézus ránézett és megkedvelte.” (MK 10, 21) – Bérmálást ünnepeltek az ajaki Nagyboldogasszony-templomban

A bérmálás egyike a Katolikus Egyház hét szentségének: a keresztény nagykorúság szentsége, melynek felvételével megerősít a Szentlélek abban, hogy hitünket bátran megvallva, annak tanításai szerint éljünk.
Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke 26 fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét október 13-án, az ajaki Nagyboldogasszony-templomban.

Püspök atya a homíliájában kiemelte, hogy a férfi, akiről az evangélista beszél (ld. Mk 10,17-30) sietve megy Jézus felé. Mi mennyire keressük Jézust, merjük-e a segítségét kérni? Majd érdekes pillanat következik: Jézus ránézett az emberre és megkedvelte.

Jézus ma is felénk fordul, döntést és választ kér. Része lehetünk Krisztus családjának, ha megváltoztatjuk életünket és nem térünk le a helyes útról. Bár megéreznénk mi is magunkon Isten ilyen tekintetét! Aki elhatározza, hogy egész életén át Istennel egységben és gyermekeként akar élni, az Isten Lelkét kapja: erőt, hogy életével és tetteivel megélje és tanúsítsa Isten szeretetét.

Az ünnepi szentmisén a Nagyboldogasszony-templom közösségének 21 ajaki, négy nyírtassi és egy kisvárdai fiatal bérmálkozója a bérmaszülők jelenlétében és támogatása mellett közös fogadalomtétellel újították meg a keresztségi fogadalmukat, majd egyenként a püspök atya elé járultak, aki megkente homlokukat szent olajjal, a krizmával, miközben e szavakat mondta: „Vedd a Szentlélek ajándékának jelét! Békesség veled!”

A szentmise befejező áldása előtt Gáspár Mátyás atya megköszönte Palánki Ferenc püspök atya szolgálatát.

Bérmálkozáskor szövetséget kötünk Istennel, amelyben a bérmálkozó az életét teljesen Isten kezébe helyezi, ő pedig kimondja rá ’Igenjét’ és a Szentlélekben önmagát adja a megbérmált szívébe.  

Kívánjuk fiataljainknak, hogy a Szentlélek ereje segítse őket abban, hogy a felnőtt keresztény élet küzdelmeiben a rossznak ellenállhassanak, a hit és a szeretet útján megmaradhassanak!

Ragány Zsuzsanna
főigazgató-helyettes – Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola
Fotó: Pekola Attila

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye