Karizmatikus közösségek találkozóját tartották Nyíregyházán

Karizmatikus közösségek találkozóját tartották szeptember 29-én Nyíregyháza-Borbányán, a Szent László-templomban. Az imatalálkozó házigazdája Pankotai József nyíregyháza-kertvárosi plébános volt, aki előadást tartott, szentségimádást vezetett, majd szentmisét mutatott be. A találkozón továbbá részt vettek: Lázár István plébános, Maczák Béla kamilliánus kórházlelkész, Marschalek Zoltán, a Magyar Karizmatikus Megújulás mozgalom tagja, Hekmanné Balogh Erzsébet, a nagykállói karitász csoport vezetője, a program szervezője, valamint az egyházmegye számos településéről érkezett hívek.
Pankotai József atya érdekes előadásáról ITT olvashatunk.

A késő estébe nyúló alkalom dicsőítéssel kezdődött a Hegyközi Karizmatikus Megújulás dicsőítő csapata vezetésével, ők szolgáltak a szentségimádáson, valamint a szentmisén is. Ezúton is hálásan köszönjük a jelenlétüket!

Az első előadást Marschalek Zoltán tartotta, aki már több mint két évtizede tagja a karizmatikus mozgalomnak. Az agrármérnök, két gyermekes családapa a tanúságtételében elmondta, hogy katolikus családban nevelkedett – amiért rendkívül hálás –, és felnőtt korában ébredt a saját hitére, de akkor már többre vágyott, személyes istenkapcsolatot keresett. Az előadó 21 évvel ezelőtt végezte el a Szentlélek szemináriumot, amely, mint mondta, megváltoztatta az életét. Akkor döbbent rá Isten mindenek fölötti nagyságára, és már ki merte mondani, hogy nagyon szereti az Urat. Azóta is ennek örömében él.

Isten miért teremtette meg az embert? – Marschalek Zoltán egy egyszerűnek tűnő bemelegítő kérdéssel kezdte az előadását, de némi gondolkodásra azért szükség volt, hogy a megfelelő válasz is megszülessen: „Azért, hogy kiárassza a szeretetét”.  
Ebből a gondolatból kiindulva az előadó beszélt az Isten és az ember közötti szeretetkapcsolatról, amelyben Isten kegyelméből részesülünk, mi csak megszakítani tudjuk ezt a kapcsolatot a bűneinkkel. Ahhoz, hogy benne maradjunk ebben a szeretetkapcsolatban, rendszeresen találkoznunk kell Istennel a szentmisékben, a szentségekben, az imában, meg kell tanulnunk vele kommunikálni.

Pankotai József plébános készülve a 2025-ös Szentévre a 2024-re meghirdetett Imádság éve jegyében fogalmazta meg gondolatait előadásában. Miért szeretnék imádkozni, kivel akarok találkozni, mit fogok beletenni az imádságomba, mit várok az imától? Ezekre a kérdésekre is kereste a választ, valamint rávilágított arra, hogy az imádság mégiscsak egy élmény, hiszen a világ Teremtőjével, vagy a Szűzanyával, a megdicsőült szentekkel kerülünk kapcsolatba.

A karizmatikus közösségek találkozója egy nagy imádság volt, amelybe mindannyian igyekeztünk benne lenni, és élményként éltük meg. Jézus tanítványai vallásos, zsidó emberek lévén tudtak imádkozni, mégis kérték Jézustól, hogy tanítsa meg erre őket, mert Jézus egészen másként imádkozott.
A több órás találkozó végén voltak, akikben, megtapasztalva az élményt, felébredt a vágy arra, hogy elvégezzék a Szentlélek szemináriumot, mert ők is – a tanítványokhoz hasonlóan – ezt a többet szeretnék a hitükben megélni.

Néhány éve a debreceni Szentlélek szeminárium megkezdése előtt Fábri Kornél atya érkezett Debrecenbe, aki szintén a Szentlélek szeminárium óta, akkor már 25 éve, nap mint nap megélte ezt a kalandot, a keresztény lét élményét. Akkor ő úgy beszélt erről, hogy mi is szerettünk volna részesülni ebben az élményben.

A karizmatikus találkozó az előadásokat követően szentségimádással folytatódott, amelyet Pankotai József atya vezetett. József atya a híveket egyenként részesítette szentségi áldásban. Az imaalkalom szentmisével zárult.

Pankotai József atya érdekes előadásáról ITT olvashatunk.

Kovács Ágnes
Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye