Emléktáblát avattak Békési Sándor (1921–2017), Ajak volt plébánosa tiszteletére

Az Ajaki Városnapok programsorozatának részeként emléktáblát avattak dr. Békési Sándor Ajak volt plébánosa, a város díszpolgára tiszteletére július 7-én, az ajaki Nagyboldogasszony-templomban. Békési Sándor atya 28 éven át szolgált a településen.

Az ünnepi szentmisét dr. Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora, településünk szülötte, Ajak város díszpolgára celebrálta, melyen részt vett Gáspár Mátyás, az egyházközség plébánosa, Ajak város felekezeti képviselői, a Szent Kamill Leányai szerzetesrend nővérei, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, Keresztes Dénes, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének országos elnökhelyettese, Rácz Ottó, a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend lovagja, dr. Ragány Adrienn, Ajak város polgármestere, a testvértelepülések: Hyzne és Tiszacsernyő delegációi.

A szentmise kezdetén Mátyás atya köszöntötte a vendégeket és a híveket, hálát adott a Jóistennek, az elmúlt évben történt felújítási munkákért, köszönetet mondott az ajaki híveknek az összefogásért, majd Dolhai Lajos rektor atya megáldotta és megszentelte a 206 éves templomban az idén restaurált főoltárképet, a stációs képeket és a szobrokat.

Rektor atya szentbeszédét a hitetlenséggel, vallástalansággal indította. „Az Úr Jézus nyilvános működése idején ellátogatott Názáretbe, ahol nevelkedett, elment a zsinagógába és hirdette Isten országának örömhírét, de csak kevesen hittek benne. Kifogásokat kerestek a hitetlenségüknek megmagyarázására, melyen Jézus nagyon elcsodálkozott. Ők egészen másféle Megváltót vártak, úgy gondolták, hogy a Messiás megszabadítja őket a római uralomtól. A mai korban mi is elcsodálkozunk az emberek hitetlenségén, látjuk és tapasztaljuk, hogy az elmúlt évtizedekben megnövekedett a hitetlen és vallásukat nem gyakorló embereknek a száma.
/…/

Olyan világban élünk, mely próbára teszi krisztuskövető életünket, a hitünket. Ez az érem egyik oldala, de ne feledkezzünk el az érem másik oldaláról sem, arról, hogy a föltámadt Krisztus nem hagyott magunkra, velünk van. A Szentlélek Isten kegyelme által sokféle módon erősíti a hitünket, a Jóisten iránti szeretetünket, például a mai ünnepi szentmise, a városi ünnepi megemlékezés által.”
Békési atya emléktáblájának megáldása a mi keresztény múltunkra, a hitnek a fontosságára emlékeztet, erre akar rádöbbenteni bennünket” – mondta a rektor.

Lajos atya szentbeszédét emlékezéseivel, az ajaki emberek múltjával, vallásosságával folytatta. Gyermekkorában vasárnap délutánonként még a litánián is tele voltak ezek a padok, a környékbeli falvak lakói megcsodálták az ajakiak kiemelkedő vallásosságát. Az ötvenes-hatvanas években a gyermekeket beíratták az iskolai hitoktatásra, minden ellenpropaganda ellenére. A XX. század második felében a falu 13 római és 4 görögkatolikus  papot adott az egyház szolgálatára. Néhány évtizeddel ezelőtt kicsinek bizonyult a templom, és Békési atya kénytelen volt kicsit megnagyobbítani.
„Értelmetlen arról vitatkozni, hogy a mai világban érdemes-e vallásosnak lenni. A magyarázkodás helyett bölcsebb dolog, ha gondolunk a vallásos szüleinkre, nagyszüleinkre, akik nem okoskodással, érvekkel, hanem saját életük példájával győztek meg bennünket arról, hogy igenis érdemes és lehet is keresztény módon élni…”

Az ünnepi szentmise befejezése előtt Ragány Zsuzsanna a helyi katolikus általános iskola igazgató-helyettese is köszöntötte a vendégeket, emlékezett Békési atyára, elmondta, hogy 2009. szeptember 20-án ebben a templomban adhattunk hálát együtt a vas miséjén, az elmúlt 60 év ajándékáért.

Majd Soltész Miklós államtitkár osztotta meg gondolatait. Miért is jött el Ajakra Budapestről? Az államtitkár a feltett kérdésére azt válaszolta, azért, mert nemrég Farkaslakán, a Nemzeti Összetartozás Napján ajaki fiatalokkal találkozott, akik szépen, méltó módon vettek részt az ünnepségen. Azért, mert olyan településsel még nem találkozott, amely néhány évtized alatt 13 római katolikus és 4 görög katolikus papot adott. Ajak már sok mindent tett a magyar nemzetért, a magyar közösségért, ezért a környezetért is. Majd Békési Sándor atya életútját méltatta. Ő ki mert állni a prédikációiban az igazságért, a tisztelet és a kereszténység mellett tette le a hitét. Az államtitkár arra biztatta a híveket, hogy ne adják fel hitüket, sőt mutassák meg szerte az országban azt a feltétlen bizalmat, amivel a kereszténységet és a hitet tovább kell adni.

A következőkben dr. Ragány Adrienn, Ajak város polgármestere emlékezett Békési atyára: Békési Sándor 28 éven át szolgált, tanított és nevelt Ajakon. Mindenki ismerte. Német és latin nyelvre tanította önzetlenül a fiatalokat. Határozott volt, mégis alkalmazkodó, nagy tisztelet övezte – fogalmazott a polgármester, majd a későbbiekben a Budapesten történt személyes találkozás élményét mesélte el a jelenlévőknek. Beszédét a hála szavaival zárta: Nem is lehet annál szebb befejezése az idei városnapi rendezvénynek, mint hogy olyan személy emléke előtt tisztelgünk, aki életében és munkásságában is kiemelkedő volt.

Dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő gyermekkorára emlékezve mondta, hogy Sanyi bácsit személyesen 50 évvel ezelőtt ismerte meg az édesapja révén, aki őt a későbbiekben német nyelvre oktatta. Békési atya nagyon nehéz időszakban szolgált Ajakon, amikor nem volt egyszerű katolikusnak lenni. Most is felmerül benne a kérdés, hogy hogyan sikerült megőrizni az ajakiaknak ezt az identitást, amit akkor tiltottak. Befejezésként kérte a Jóistent, hogy még nagyon sokáig tudjunk együtt imádkozni, beszélgetni, és nagyon fontos, hogy tudjunk együtt hinni.

Az egyházközség nyugalmazott világi elnöke, Kocsis Ferenc emlékezésében szép szavakkal illette Békési Sándor atyát. Az ajaki egyházközségben közel 30 évnyi szolgálata alatt igyekezett a legjobb tudása szerint végezni a papi hivatással járó feladatokat. Szívügye volt a prédikáció, a hitoktatás, de ugyanúgy a templom állagmegóvása, korszerűsítése, felújítása. Kapcsolatai révén külföldről is kapott anyagi segítséget az egyházközség működéséhez, az ajaki szolgálata idején épült az új plébánia is. Sanyi bácsi buzdítására többen elvégezték a hitoktatói iskolát, számos fiatal neki köszönheti a német nyelvtudását. Önkormányzati képviselőnek is megválasztotta Ajak lakossága 1990-1994-ig. Megköszönjük neki, amit értünk tett, a Jóisten nyugtassa békében – mondta a nyugalmazott világi elnök.

Dr. Békési Sándor címzetes apát és főesperesre való méltó emlékezések után az Angyalkórus énekét hallhatták, majd Csorba Hanna 2. osztályos tanuló hangjában gyönyörködhettek a hívek, aki a Béke fejedelme című éneket adta elő.

A szentmise befejező mozzanata a márványból készült emléktábla leleplezése volt, melyet dr. Dolhai Lajos atya áldott és szentelt meg.

Az ünnepség a katolikus általános iskolában agapéval és beszélgetéssel folytatódott.

Kép és szöveg: Hasulyóné Rutkai Éva
sajtómunkatárs

További fotók ITT

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye