… Jézus, aki a halálból föltámadt (ld. Mt 28,1-20) – Elmélkedés a Szent László Imaszövetség 2024. júliusi rózsafüzér titkáról

Azok számára, akik megkedvelték a rózsafüzér elmélkedő imádkozását, javaslom, hogy a – Jézus, aki a halálból föltámadt – rózsafüzér titokról szóló szentírási részekből (Mt 28,1-20; Mk 16,1-20; Lk 24,1-53; Jn 20,1-21,25; 1Kor 15,12-19) emeljenek ki egy-egy mondatot, és a napi tized minden Üdvözlégy Mária ima közben azzal helyettesítsék a titkot. Akár tíz különböző szentírási mondat is átgondolható egy tized alatt. Úgy is végezhető, hogy a Miatyánk után elolvasunk egy szentírási szakaszt, és utána a titok bemondása nélkül mondjuk el a tíz Üdvözlégyet, miközben az elolvasott szakaszon elmélkedünk.

A szentírási részek mellett nagyon ajánlatos áttanulmányozni a Katolikus Egyház Katekizmusának ide vonatkozó részét: KEK 638-658, amely a következő linkre kattintva https://katolikus.hu/dokumentumtar/kek-121-198#K0638 elérhető az interneten.

Elmélkedésünkhöz javaslom, a Dicsőséges olvasó bevezető részének imádkozását a hónap első napján.

A bevezető titkok:
1. aki gondolatainkat irányítsa,
2. aki szavainkat vezérelje,
3. aki cselekedeteinket kormányozza,

Továbbá javaslom, hogy mindenki készítsen a bevezető titkok alapján reggeli imát, amit a következő 5 hónap alatt, reggelenként elmond.

Pl. Megdicsőült Krisztusom! Irányítsd gondolataimat az általad küldött Szentlélek vezetésével, hogy a földi dolgokról is az odafönt valókra figyelve gondolkodjak. Te vezéreld szavaimat, hogy azokon mindig átragyogjon a te dicsőséged fénye. Kormányozd cselekedeteimet, hogy azok mindig szinkronban legyenek az általad irányított gondolataimmal, és az általad vezérelt szavaimmal. Ámen.

Elmélkedés

Ebben a hónapban üdvösségünknek arról a misztériumáról elmélkedve imádkozunk papi és szerzetesi hivatásokért, amely nélkül Szent Pál szerint hiábavaló a hitünk, és hiábavaló minden igehirdetés is. Tehát hitünk alapigazságáról van szó, amit ebben az elmélkedésben nem „bizonyítani” akarunk, hanem Isten jelenlétében szemlélni és megköszönni. Mindaz, amit eddig átgondoltunk – az örvendetes, a világosság és fájdalmas olvasó titkain elmélkedve – itt, a dicsőséges olvasó első titkában teljesedik be. Az a Jézus, aki a Szentháromság örök dicsőségéből, a Szentlélek által Szűz Mária méhében testet öltött, tanításával, szeretetből vállalt szenvedésével és kereszthalálával kinyilatkoztatta nekünk azt a bennünket szerető mennyei Atyát, aki őt azért küldte, hogy életünk legyen, föltámadásával megnyitotta nekünk az élet Kapuját, beteljesítette küldetését.

Nyilvános működése során előkészítette övéit ennek a „kapunak” a felismerésére. Néhány személyt visszahozott a halálból erre a földi életre, de azok újra meghaltak. Az ő föltámadása nem erre a földi életre való visszatérés volt, és nekünk se erre a földi életre való visszatérést kínált, hanem örök, megdicsőült életet. Arra alapította Egyházát, és arra küldte tanítványait, – biztosítva őket, hogy megdicsőülten velük marad a világ végéig –, hogy ennek a megdicsőült életnek a hirdetői és tanúi legyenek.

Olyan papi és szerzetesi hivatásokért imádkozunk, akiket megragadott a feltámadott, megdicsőült Krisztus jelenléte, és készek odaadni az életüket megragadottságuk megosztására, hogy sokakat Krisztushoz vonzzanak.

A Szent László Imaszövetség tagjaiként pedig mi magunk is gyakran szemléljük az Oltáriszentségben velünk lévő feltámadott és megdicsőült Krisztust, és hálát adva a feltámadott és megdicsőült élet reményéért, nem állunk ellen annak a vágynak, hogy minket is használjon mások magához vonzásában.

Fodor András
nyugalmazott püspöki helynök, plébános

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye