A megújulás és a megerősödés útján zarándokolva – Ifi csoportunk zarándoklata

Ebben az évben május 18-án tartották a csíksomlyói fogadalmi pünkösdszombati búcsút, melyen részt vett plébániánk egyetemi ifjúsági csoportja is. A zarándoklat kezdeményezői, szervezői és vezetői Mike Erwin káplán atya és Tatár Bálint kispap voltak.

Csütörtökön este zarándokcsoportunk részt vett az esti szentmisén, kérve az Úr áldását utunkra. Ezt követően némi pakolás és közös imádság után 15-en indultunk el Gyergyószentmiklósra, a Munkás Szent József plébániára, ahol a szállásunk volt. Hat órás út várt ránk, ami nagyon jó hangulatban telt el.

A pénteki napon sok program várt bennünket. A délelőttöt Csíksomlyón töltöttük, megismertük a kegytemplom történetét közösen és egyénileg is imádkoztunk, kérve a somlyói Szűzanya közbenjárását. Az ebédet követően – amelyet Felsőtorján, a Szent Márton plébánián fogyasztottunk el –, Bálványosfürdőre kirándultunk. Hegyet másztunk, imádkoztunk Szűz Mária világ királynőjének szobra előtt az erdőben, ittunk forrásvizet, medvék nyomait kerestük, megismerkedtünk helyi emberekkel, akik nagy szeretettel fogadtak bennünket. Mindezért hála és köszönet.

Szombat reggel csatlakoztunk a gyergyószentmiklósi Munkás Szent József plébánia keresztaljához és együtt indultunk el Csíksomlyóra. Együtt imádkoztunk és énekeltünk az út alatt. Az eső ellenére nyitott szívvel vártuk, hogy a Nyeregbe érjünk. Korán érkeztünk, így még a tömeg előtt helyet tudtunk foglalni a Hármashalom-oltárral szemben. 

A Szentmise előtt volt lehetőségünk becsatlakozni rózsafüzér imádságba is és a szentgyónásunkat is elvégezhettük. A szentmisét a pécsi megyéspüspök, Felföldi László atya tartotta, aki a prédikációjában a búcsú jelmondatát: “Újuljatok meg!” fejtette ki. Beszédében kitért a fiatalokra, fiatal felnőttekre is, ami a mi ifi csoportunkat is mélyen megérintette.

A szentmise után elindultunk a szállásunkra, Gyergyószentmiklósra. Összepakoltunk, majd fájó szívvel búcsút intettünk Székelyföldnek, de tudtuk, hogy nem örökre, és a kapott kegyelmekkel és lelki élménnyekkel haza indultunk.

Sokunknak ez volt az első Csíksomlyói búcsúja, amely olyan maradandó, lelki feltöltődésben gazdag élményt nyújtott, hogy visszafele úton arról is beszéltünk, hogy jövőre újra tervezünk jönni, és ellátogatni a Csíksomlyói Szűzanyához. 

Mike Ervin
káplán, Debrecen, Szent Anna Főplébánia

Fekete Dorottya, Jócsák Gréta