SAJTÓKÖZLEMÉNY – Létrejött a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fóruma

A Katolikus Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az ÁGOTA Közösség életre hívták a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fórumát.
A három katolikus intézmény együtt több mint 32 ezer honfitársunknak nyújt szociális és gyermekvédelmi ellátást napi szinten, valamint közel 10 ezer embernek ad munkát, és több 1000 önkéntest foglalkoztat.

Az összes magyarországi katolikus fenntartású intézményben egyre több, napjainkban körülbelül 100 ezer rászorulóról – például nehéz helyzetben lévő családokról, gyermekekről és beteg idősekről – gondoskodnak. Az intézmények közötti fokozottabb szakmai együttműködésre a közelmúltban mind erőteljesebb igény mutatkozott.

A hiánypótló összefogás ünnepélyes aláírására 2024. április 30-án került sor a Katolikus Szeretetszolgálat székházában. A létrejövő Fórum célja, hogy a magyarországi katolikus fenntartású szociális és gyermekvédelmi szakellátások és szolgáltatások fenntartói számára szakmai és közérdekű kérdések megvitatására, az együttműködésben résztvevők állásfoglalásainak megfogalmazására és szakmai képviseletére teret biztosítson. A Fórum minden magyarországi katolikus szociális és gyermekvédelmi fenntartó számára nyitott.

A Fórum, mint szakmai érték és érdekszövetség a katolikus fenntartók összefogását tartja feladatának. Ennek része az új szakmai módszerek és szolgáltatási formák folyamatos megismertetése a katolikus szociális- és gyermekjóléti alapellátási, gyermekvédelmi szakellátási szolgáltatókkal, intézményekkel. Közös szakmai kiadványok indítása, valamint rendszeres időközönként konferenciák szervezése is a tervek között szerepel. Kiemelt cél a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszer fejlesztéséhez szükséges feltételek szervezésében való részvétel, valamint szakmai segítségnyújtás, ajánlások és útmutatók készítése.

A Fórum tagjai kiemelten fontosnak tartják az állami szereplőkkel történő szoros szakmai együttműködést, továbbá vállalják az egészségügy, és a további társágazatok képviselőivel való szakmai konzultációk szervezését és megvalósítását.

Az együttműködő szervezetek vezetői bizakodással tekintenek a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fórumának működése elé. „Hisszük, hogy a katolikus szociális és gyermekvédelmi ágazat legfőbb küldetése, hogy minden egyes személy számára közvetítse az emberi méltóságot, az egyedi és megismételhetetlen élet szépségét, értékességét.”

Forrás: Benkóczyné Mácsai Kornélia sajtómunkatárs/Katolikus Szeretetszolgálat
+36 20 923 3043 , www.szeretetszolgalat.hu , macsai.kornelia@szeretetszolgalat.hu

Az eseményről szóló részletes beszámolót ITT olvashatjuk.

Fotó: Magyar Kurír

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye