Egyházmegyei szavalóverseny döntő fordulóját rendezték meg Nyíregyházán, a Magyarok nagyasszonya-társszékesegyházban

16. alkalommal rendeztek szavalóversenyt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében. A döntő fordulót február 24-én tartották a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban, ahol a helyezést elért gyerekeknek az elismerő oklevelet és az ajándékokat Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök adta át.

A főpásztor köszöntő gondolataiban elmondta, örömmel tölti el, hogy egészen óvodás kortól a gimnáziumi korosztályig vannak tehetségeink az egyházmegyei iskoláinkban, akik különböző területeken jeleskednek, köztük olyanok is, akik szeretik a verseket és művészi szinten tudják azt előadni.
A költő a versben azt fejezi ki, ami mi szívünkben van, amit mi nem tudunk szavakba önteni. Amikor az ember rátalál egy-egy szép versre, és azt érzi, hogy a szívéből is jön, akkor ez egyfajta imádság is tud lenni. A versben megfogalmazott igazság – amit a költő megértett az isteni szeretetből, jóságból – abban is segít, hogy odaforduljunk Istenhez.

Végül a főpásztor megköszönte a versenyzőknek, a szervezőknek, az iskoláink vezetőinek és a felkészítő tanároknak, a szülőknek a munkáját, segítségét hogy a gyermekek felkészülhettek a versenyre.

Az Egyházmegyei Szavalóverseny elődöntőjét december 9-én tartották három helyszínen: Ajakon, Nyíregyházán és Debrecenben. A megmérettetésre 350 gyermek regisztrált. Köszönjük a versenyzők részvételét, a helyezést elért gyermekeknek pedig gratulálunk!

Egyházmegyei szavalóverseny helyezettjei:

Óvodások:
1. helyezett: Kovács Noémi (Nyíregyháza)
2. helyezett: Kosztya Barbara (Mátészalka)
3. helyezett: Markos Janka (Ajak)
különdíj: Rozinka Fanni (Ajak)

A zsűri tagjai (óvodásoknál): Türkné Molnár Ágnes, a Nyíregyházi Szent Imre Óvoda vezetője; Börzseiné Kelemen Aliz, a Nyíregyházi Szent Imre köznevelési intézmény igazgatóhelyettese, hittanár; Tőzsér Laura Kamilliánus nővér, hittanár.
A korosztály koordinátora: Hasulyóné Major Anita tanár, hitoktató, Nyíregyháza.

1-2. osztály:
1. helyezett: Lévai Abigél (Debrecen)
2. helyezett: Illés Hunor (Debrecen)
3. helyezett: Kiss Evelin (Egyek)
különdíj: Kovács Anna (Nyíregyháza)

A zsűri tagjai (1-2. osztályosoknál): Rácz Tiborné intézményvezető, nyírbátori Báthory István köznevelési intézmény; Németh István püspöki titkár, Tilki Gézáné hittanár, Rakamaz.
A korosztály koordinátora: Tolnai Tímea hittanár, a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Főplébánia.

3-4. osztály:
1. helyezett: Oláh Veronika (Mátészalka)
2. helyezett: Molnár Izabella (Ajak)
3. helyezett: Udvardy Regina (Debrecen)
különdíj: Gulyás Péter (Levelek)

A zsűri tagjai (3-4. osztályosoknál): Kovács István EKIF oktatásszervezési igazgató, Horváth-Bócsi Irén intézményvezető, Szent Anna Katolikus Általános Iskola, Nyírtelek; Juhos Imre atya hittanár, Szent Imre köznevelési intézmény, kisegítő lelkész a Nyíregyháza Magyarok Nagyasszonya Főplébánia.
A korosztály koordinátora: Ujjné Petró Teréz hittanár, a Nyíregyháza-Oros.

5-6. osztály:
1. helyezett: Papp Janka  (Egyek)
2. helyezett: Herman Bianka (Mátészalka)
3. helyezett: Elekes Hanga Róza (Nyíregyháza)
különdíj: Deák Valéria (Kisvárda)

A zsűri tagjai 5-6. osztályosoknál: Kaszásné Tóth Judit intézményvezető, kisvárdai Szent László köznevelési intézmény; Heidelsperger István püspöki helynök, Kirilla Pál intézményvezető, egyeki Szent János köznevelési intézmény.
A korosztály koordinátora: Kovácsné Török Tímea magyar és hittan szakos tanár, Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Főplébánia.

7-8. osztály:
1. helyezett: Bodnár Kristóf (Nyírtelek)
2. helyezett: Gulyás Anna (Levelek)
3. helyezett: Illés Jázmin (Mátészalka)
különdíj: Laczai Kamilla (Kisvárda)

A zsűri tagjai 7-8. osztályosoknál: Némethné Székely Julianna EKIF tanfelügyeleti igazgató, Törő András intézményvezető, geszterédi Szent Anna köznevelési intézmény; dr. Bódis Zoltán intézményvezető, debreceni Szent József köznevelési intézmény.
A korosztály koordinátora: Feketéné Nagy Magdolna hittanár, debreceni Szent Anna Főplébánia.

Kardos György hitoktató, a szavalóverseny főszervezője
Fotó: László Krisztián

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye