Krisztus Király vasárnapja az egyházi év utolsó vasárnapja

„Krisztus kenyér s bor színében Úr s Király a föld felett,
Forrassz eggyé békességben minden népet s nemzetet!”

Krisztus Király vasárnapja az egyházi év utolsó vasárnapja, idén november 26-án ünnepeljük.

Krisztus királyi méltóságának a 20. sz-ig nem volt külön ünnepe. XIII. Leó pápa (pápasága: 1878-1903) az 1900-as jubileumi év alkalmából a 20. század királyának hirdette ki a Megváltót, ezzel előkészítette a jubileumi évet. Akkor világszerte mindenütt a legmagasabb hegyek ormán, illetve magaslatokon kereszteket és Krisztus-szobrokat állítottak föl a Megváltó emlékezetére, közöttük a híres Béke-Krisztus-szobrot az Andok egyik legmagasabb csúcsán.

Az I. világháború után XI. Pius pápa (pápasága: 1922-39) a niceai zsinat 1600. évfordulóján, 1925-ben szentévet hirdetett, melynek mottója: „Krisztus békéje uralkodjék Krisztus országában!” A szentév végén rendelte el a pápa a Krisztus Király ünnepét.

Krisztus királyi méltóságának ünneplésével a népek, családok, személyek békéjének urát állította a hívek közé, hangsúlyozva, hogy Krisztus a megtestesüléssel és a megváltó halállal szerezte királyságát a világ üdvösségére. Az ünnepet a pápa október utolsó vasárnapjára tette, 1969 óta az utolsó évközi vasárnapon, november végén, advent előtti utolsó vasárnapon ünnepeljük.

Forrás: Magyar Katolikus Lexikon

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye