Tanácskozást tartottak az egyházmegyénk fenntartása alatt működő többcélú köznevelési intézmények vezetőinek

Megkezdődött a 2023/24-es tanév a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében is, a tanév eleji, sokrétű adminisztrációs feladatok után tanácskozásra jöttek össze az egyházmegye fenntartása alatt működő többcélú köznevelési intézmények igazgatói szeptember 20-án a püspöki hivatalban, amelyen a fenntartó részéről jelen volt: Heidelsperger István oktatási ügyekért felelős helynök, Németh István püspöki titkár, Némethné Székely Julianna tanfelügyeleti, Kovács István oktatásszervezési EKIF igazgatók, Béres Nándor gazdasági igazgató, dr. Béres Diána jogtanácsos.  

A tanácskozás elején Heidelsperger István oktatási ügyekért felelős helynök atya lelki táplálékkal látta el a jelenlévő vezetőket a napi evangélium (ld. Lk 7,31-35) üzenetén keresztül:
„Egy alkalommal Jézus így szólt a néphez: Kihez hasonlítsam e nemzedék fiait? Kihez is hasonlítanak? Olyanok, mint az utcán tanyázó gyermekek, akik így kiáltoznak egymáshoz: Furulyáztunk, de nem táncoltatok. Siránkoztunk, de nem zokogtatok.
Eljött Keresztelő János: kenyeret nem eszik, bort nem iszik. Erre azt mondjátok: „Ördöge van.” Eljött az Emberfia, eszik és iszik. Erre meg azt mondjátok: „Nézd a falánk és borissza embert, a vámosok és a bűnösök barátját!”
Az Isten bölcsességét azonban fiai igazolták.”

István atya gondolataiban egykori bencés fizika tanárára emlékezett, akitől nemcsak a tantárgyat tanulta meg, hanem sokkal fontosabb dolgokat is. Az akkor közel 60 éves szerzetes-tanár soha nem mondta azt, hogy: „Bezzeg az én időmben!” Bezzeg mi, idősebbek gyakran mondogatjuk ezt a mai fiataloknak – emlékeztetett helynök atya, és elmondta azt is, hogy a bencés szerzetes mindig, minden helyzetben jól érezte magát.
István atyának ő volt az osztályfőnöke és havonta elvitte az osztályát kirándulni a Bakonyba a leglehetetlenebb időjárási körülmények között is: hidegben, forróságban, sárban, esős időben, volt, hogy a vonatot lekésték és esőtől átázva a vasútállomáson éjszakáztak, de a bencés atya soha nem panaszkodott. Talán azért, mert jól akarta érezni magát – tette hozzá István atya, majd éppen ennek az ellenkezőjére mondott példákat: A legtöbb ember sokszor elvágyódik onnan, ahol éppen van, mást szeretne tenni, mint amit éppen tesz. Helynök atya kifejtette, hogy számára a felolvasott evangéliumi szakasz errőla hozzáállásról szól, amikor az embernek semmi sem jó. Ez az érzés különösen is ismerős az iskolákban.
Akármi történik nem jó, vagy nem tetszik. Ha tánczene szól, akkor miért nem komolyzenét hallgatunk, ha éppen komolyzene szól, akkor miért vagyunk ilyen búskomorak, vagy ha éppen sírni kellene akkor valaki miért szeretne nevetni, de sorolhatnánk a tovább a példákat.

Az igazi bölcsesség és az igazi szabadság ott kezdődik, hogy örülök annak, ami van, örülök a mának, és ebben igyekszem megkeresni azt, ami szép és jó, ami az Isten ajándéka a számomra – zárta köszöntő gondolatait Heidelsperger István helynök atya.

Az összejövetelen bemutatkozott Németh István püspöki titkár, hitoktatási referens atya is, aki jelenlegi feladataira ez év augusztus 15-étől kapott megbízást. István atya kérte az igazgatókat, hogy forduljanak hozzá bizalommal a hitoktatással kapcsolatos kérdéseikkel is, majd kitért a fontos tudnivalókra, határidőkre.

A tanácskozáson Némethné Székely Julianna tanfelügyeleti, Kovács István oktatásszervezési, igazgatók, valamint Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgatók tartottak előadást, majd a tanácskozás kötetlen beszélgetéssel zárult.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye