Hangulatos napot töltöttek együtt egyházmegyénk szociális otthonainak lakói, munkatársai

A Balkány-Cibakpusztához közeli tóparti Balogh-tanya természeti szépségében gyönyörködhettek és tölthettek el egy délelőttöt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye szociális otthonainak – a házigazda balkányi Szent Antal Idősek Otthona, a nyíregyházi Seregély István Papi Szociális Otthon és a debreceni Szent Erzsébet Szociális Otthon – lakói, vezetői, munkatársai június 20-án, amely találkozóra Palánki Ferenc megyéspüspök atya is ellátogatott és szentmisét mutatott be.

A találkozót Szent Antal ünnepéhez kapcsolódóan szervezte a balkányi intézmény, amely hagyományként van jelen az ilyenkor védőszentjüket ünneplő idősek otthona életében. A kötetlen, mindig jó hangulatban telt napra az egyházmegyei testvérintézmények kisebb-nagyobb létszámmal érkeznek, idén mintegy 120 fő ünnepelte a találkozás örömét.

A megérkezést követően a jelenlévőket Tapasztó János nyugalmazott plébános atya, a balkányi otthon lakója köszöntötte, üdvözölte püspök atyát, áldást kért az életére és szolgálatára.  
Püspök atya pedig – ahogyan ő fogalmazott – a világ legnagyobb és legszebb templomában, a természetben mutatta be a szentmisét, és a csodálatos környezetben együtt magasztalhattuk a teremtő Istent a madarakkal, a növényekkel, amely nagy élményt jelentett mindenki számára.  

Ferenc püspök a szentmise elején megköszönve a szervezőknek, a résztvevőknek az élményt, így szólt: „Az élmény kifejezésben benne van az él-et szó. Amikor valaki élményt szerez a másik embernek, annak, aki ezt megkapja, jobb lesz az élete, de aki ezt az élményt előteremti, ő maga lesz jobb”.
A főpásztor kérte a jelenlévőket, hogy helyezzék szándékaikat az oltárra, imádkozzanak együtt szeretteikért, az unokákért, az elhunytakért, azért, hogy az egyházmegye szociális otthonai valóban otthonok legyenek. Itt megemlítette, hogy reményeik szerint még ebben az évben átadják az egyházmegye legújabb, a hajdúböszörményi idősek otthonát.

Majd kérte, hogy imádkozzanak azért a két fiatalemberért is, akiket szombaton fog pappá szentelni Nyíregyházán. Sajnos nem tudjuk, ezután mikor lesz a következő pap és diakónusszentelés, mert kevés a jelentkező. Ezért nagy szükség van mindannyiunk imájára az újabb papi és szerzetesi hivatásokért.

A püspöki szentmise után a lakók újabb élményben részesülhettek: a fiatalságukat megidéző nyíregyházi Szabolcsi Néptánc Együttes négy tagja – Sztancs Attiláné – vezetésével, örvendeztette meg őket, a fiúk Korcsos néptáncot jártak, majd együtt a lányokkal a közeli település hagyományát a bökönyi táncokat adták elő ismerős dallamok kíséretében.

Ez megadta a hangulatot a környezethez illő ebéd, a slambuc elfogyasztásához, majd a nótázáshoz, és előkerültek az emlékekből a kedvenc népdalok.  Az igazi nyári, kellemes melegben hívogató volt a tavon átívelő híd, többen gondozóikkal vagy lakótársaikkal a sétát választották.

Az idősek otthona lakóinak sokat jelentenek ezek a rendkívüli, élménnyel teli alkalmak, köszönjük a szervezőknek az intézmények munkatársainak áldozatos szolgálatát!

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye