Egyházmegyénk papjai lelkigyakorlaton vettek részt Mátraverebély-Szentkúton

2023. június 12-15 között a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye papjai lelkigyakorlaton vettünk részt, nemzeti kegyhelyünkön, Mátraverebély Szentkúton.

Bakos Rafael karmelita atya, Avilai Teréz Jézussal való jegyességének (barátságának) egyre elmélyülő folyamatát bemutatva, segített bennünket, Jézussal való belső barátságunk elmélyítésében, folyamatos megélésében.

Teréz, kislány korától kezdve kereste az Istent. A Karmelbe is úgy lépett be, hogy ezzel a döntésével ad valamit az Istennek, és mintegy a purgatóriumot megélve a rendben, elnyeri az üdvösséget. Hosszú keresés után kapja meg a kegyelmet, egy szenvedő Krisztus képet szemlélve, hogy az Isten kereste őt, és most végre engedi magát megtalálni. Rádöbben, hogy Jézus ott lakik benne. Elfogadja Jézus barátságát, és rábízza magát a benső barátra.

Papként, akit a szenteléskor Jézus barátjául fogadott, ebben az élő szeretetkapcsolatban, benső barátságban élhetem meg azt a felszabadító, megváltó bizonyosságot, hogy Isten szeret engem, elfogadott vagyok, minden gyengeségemmel együtt barátjának tekint és ő mindig hűséges barátom marad. Ebből a belső, személyes szeretetkapcsolatból tud minden pap, Isten- és ember szeretetében, lelki életében, és a rábízottak szolgálatában megújulni.

Köszönjük, Urunk, hogy Rafael atyának megengedted, hogy betekintést adjon barátságotok éltető valóságába, és általa minket is újra meghívtál erre a kalandra!

Fodor András nyugalmazott plébános