Igazi ünnep volt Harangodon! – Kardos György főszervező mond köszönetet a gyermeknap résztvevőinek

17. alkalommal rendezték meg az Egyházmegyei Gyereknapot május 13-án, Nagykálló-Harangodon. A rendezvény főszervezője kezdetektől fogva Kardos György hitoktatási koordinátor, akinek a visszatekintését, értékelését olvashatjuk.

Az idei gyereknap a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye 30 éves alapításának a jegyében zajlott. Az egyházmegyei szintű rendezvényt 17. alkalommal szerveztük meg, de előzményeiben a gyermeknap majdnem egyidős az egyházmegyénkkel. Első alkalommal 1996-ban a Nyíregyháza-borbányai hittanosaim, majd a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Főplébánia gyermekei számára szerveztük meg.  

Idén a gyermeknapra az egyházmegye 20 plébániájáról, több mint 30 településről 670 fő 3-8. osztályos korú hittanos gyerek érkezett. A gyerekeket kísérő atyákkal és hitoktatókkal, a mintegy 80 ifjúsági munkatárssal és a szervező felnőttekkel együtt 900-an gyűltünk össze a rendezvény központi bázisául szolgáló csűrbe.
Tóth László atya, egyházmegyénk hitoktatási referensének köszöntése után Tündik Ildikó hitoktató a nyírbátori hittanosaival fantasztikus hangulatot teremtett már a nap kezdetén.

A délelőtti akadályverseny közösségépítő feladatait Tóthné Bakai Berta állította össze. Az állomásokon debreceni, kisvárdai, nyíregyházi ifi hittanosok, a nagykállói rendészeti szakgimnázium tanulói, nyíregyházi cserkészek és a Máltai Szeretetszolgálat Egyesület tagjai várták a csapatokat. Köszönjük Feketéné Nagy Magdolna, Jakab Zsuzsanna, Sarkadiné Papp Lívia és Votykuné Aradi Angéla pedagógusoknak a fiatal segítők felkészítését.
A játékos délelőttön a gyerekek megtapasztalhatták a közösség erejét. Az utolsó állomáson a csoportok saját templomuk megrajzolása után ajándékokat vettek át.

A délután folyamán a jó adottságú, szép környezetben fekvő táborhelyen sok választható program, lehetőség várta még a gyerekeket: a Máltai játszóház és a cserkészek érdekes, vonzó játékai mellett lehetőség volt csuhéfonásra, fafaragásra, arcfestésre, és a területen kihelyezett játékok kipróbálására. Az idén is népszerű volt a pónifogat, póniló.

A délutáni szentmisére újra megtelt a csűr. Hálás köszönet Palánki Ferenc püspök atyának, aki nagy szeretettel, mosollyal az arcán jött a gyerekek közé. Ferenc püspök atya elmélkedéséről ITT olvashatunk.
Az együtt töltött nap öröme a szentmise énekeiben is kifejeződött. A nyíregyházi Szent Imre Plébánia gyermek énekkarának színvonalas zenei szolgálatát Nagy Éva hitoktató vezette.
Püspök atya a Ferenc pápával való találkozása örömét is megosztotta a résztvevőkkel. Az általa celebrált záró szentmisében átélhette minden jelenlévő az Egyházhoz tartozás örömét.
Igazi ünnep volt Harangodon!

Tisztelettel köszönöm az együttműködést minden munkatársnak, szervezőnek, önkéntes fiatalnak, mindenkinek, akinek része volt ebben a közös napban, és köszönöm a gyermekeknek, hogy velünk töltötték ezt a napot!

Andrejkovics János fotóin keresztül újraélhetjük a gyermeknap hangulatát, vidámságát. A több száz felvétel megtekinthető a következő: 1, 2 galériában .

A jövő évi találkozás reményével:

Kardos György
főszervező
Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye