Közel 350 fiatal indult el Nyíregyházán a 7 Templom Zarándokúton március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Ifjúsági Irodája már második alkalommal szervezte meg a nagyböjti lelki utat. A nyíregyházi templomokat érintő, mintegy 15 km-es gyalogos zarándoklat a Seregély István Papi Szociális Otthon Szent Antal-kápolnájától indult, ahonnan az útra kelők Bosák Nándor nyugalmazott püspök atya áldásával kezdték meg nagyböjti zarándoklatukat.

A 7 nyíregyházi templom helyett az esős idő miatt ezúttal csak hat templomot érintettek, várták őket a Fatimai Szűz Mária-templomban, a Városi Köztemetőnél, a jósavárosi Szent Imre-kápolnában, az Isteni Irgalmasság-templomban, végül a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban, ahol Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök atya mutatott be szentmisét.

Az esős nap nem szegte a fiatalok kedvét, vidáman, a közösségben levés örömével, lendülettel rótták a kilométereket, és közben elmélkedtek azokon az útravalókon, amelyeket dr. Törő András püspöki irodaigazgató, egyházmegyei ifjúsági referens atya és Németh István káplán atya elmélkedéseiből kaptak. A zarándoklat központi témája a hét főbűn volt, az elmélkedéseket az alábbiakban olvashatjuk:

A kevélység, büszkeség, gőg
A túlzott büszkeség a „tökéletesek” vétke, vagy inkább azoké, akik annak hiszik magukat, és azt képzelik, hogy önmagukban elégedettek, így elzárkóznak Istentől és az üdvösségtől. Igen, hiszen ők maguk lesznek az istenek, így nincs is szükség az igazi Istenre. Érdekes, hogy az Isten előtt nevetségessé válik az ember ezzel a viselkedéssel. Biztos, hogy körülöttem forog a világ? Sajnos az összes rosszaság közül ez az egyik legsúlyosabb, hiszen minden rossz viselkedés gyökere benne van, nincs istenem, magam leszek a mérce. Fontos felidézni a határokat, valamint a növekedést és fejlődést felvigyázó személyekkel – különösen fontos a szülőkkel – való egészséges és szeretetteljes kapcsolat. Ez lehetővé teszi a reális önbecsülés kialakítását, hiszen nem kell magad leértékelni, valamint a kapcsolatok és érdeklődési körök kiszélesítését, a büszkeség szomorú belső ürességéből való kilépést is.

Mire érdemes figyelni? A mértéktelen dicséretvágyra; tetszelgésre; kitűnni vágyásra, a jó hírnév és elismerés hajszolására; fontoskodásra, magabiztosságra, erőnket meghaladó dolgokra vállalkozásra; sértődékenységre, dacra, hálátlanságra, elégedetlenkedésre, mások lekicsinylésére, türelmetlenségre a hibáik miatt; ítélkezésre, vitatkozási hajlamra, kíváncsiskodásra, véleményünkhöz való makacs ragaszkodásra, viszály szítására; engedetlenségre, önfejűségre, háborgásra a mellőzés miatt; a másik hibáinak gúnyolására, mértéktelenségre a beszédben, tréfában, nevetésben.

A fösvénység
Kötelező olvasmány volt Moliere: A fösvény. A műben Harpagon egy hatvanas éveiben járó, szeretetre képtelen, kapzsi ember szerepel, akit csak a pénz érdekel. Miért is fösvény ez az ember? Mert őt csak saját maga, a pénze érdekli, és nem foglalkozik a másik emberrel. Nem kell csak az irodalomban keresni a fösvényeket, manapság is találkozunk velük. Nem biztos, hogy a fösvény nevet adjuk egy ilyen embernek, lehet, hogy inkább önzőnek, korlátoltnak vagy éppen „gyíknak” neveznénk, de a lelki karakterisztika ugyanaz, mint a fösvénységnél.

A fösvénységnek mi is az igazi buktatója? Az, hogy a fösvény ember nem képes kimozdulni a saját maga világából. Nem akar találkozni a másik emberrel, fél a valóságtól, ami körbeveszi őt. Ezért nagyon ügyesen megteremti a saját maga idealizált világát. Ha pedig csak a saját világában él, akkor ez nem engedi azt, hogy bekapcsolódjon az igazi világba. Higgyétek el, hogy a másik ember érték. De ezzel a másik emberrel találkozni kell, beszélgetni kell vele, meg kell ismerni őt. Ehhez pedig meg kell nyílni, le kell rombolni a falakat.
Képes vagy-e arra, hogy az idődet megoszd a másik emberrel, a családoddal, a barátaiddal, a társaiddal?
Képes vagy-e arra néha, hogy új embereket ismerj meg? Kimozdulj a komfortzónádból, a baráti társaságodból, és nyitott legyél valami újra?

A bujaság
Miért lenne bűn? Isten teremtette a világba a szépet, az élvezetet, a vágyat, ami bennem van. A gonosz mindig így munkálkodik: féligazságokat mond az embernek. Mert valóban Isten teremtette mindezt, Ő ültette el az embernek a szívében és az ösztöneiben, de ettől is több az ember, mint a többi élőlény, hogy ezeket tudja irányítani, a helyükön kezelni. Ez a bűn a kontroll hiányát mutatja meg. Gondolhatunk a féktelen pénz- és hatalomvágyra és természetesen a szexualitás helytelen megélésre. Érdemes megfordítani a kérdést: ki, mi irányítja az életemet? Egyértelmű válasz, és vágyott válasz is, hogy én magam. De tényleg így van? Vagy az ösztöneim, a rendezetlen vágyaim már fölöttem vannak, már nehezen, vagy egyáltalán nem tudok ezeknek parancsolni. Az ördög rabszolgája lesz az ember ezek által.

Ebbe a témakörbe tartozik a pornó is. Használható pillanatnyilag érzéstelenítőként is a szenvedések idején, amikor düh, harag, csalódottság, kudarc van bennem. És az is igaz, hogy ez jó, vonzó formában van, jól eladható. Viszont itt arról is szó van, hogy a szexre terelődik a düh és agresszió, ami már nem élvezetforrás, hanem pótcselekvés lesz. Tehát, amit Isten jónak teremtett, amit ajándékként adott, azt leértékelem egy düh, harag, csalódottság levezetésére. Isten nem erre szánta a szexualitást, hanem a közös testi öröm megélésére az intim, stabil kapcsolatban, arra, hogy az élet ezen az úton menjen tovább.
Mit kezdek a haragommal, a dühvel? Hogyan kezelem?

Az irigység
Milyen érzés van bennetek, amikor egy osztálytársatok, kurzustársatok igazságtalanul kapja meg a jobb jegyet, mert jobban néz ki, nyal, puskázik, csal? Most maradjunk csöndben egy pillanatig, és mindenki mondja ki magában, amit érez.
Na, valószínűleg ez az irigység. Mert annak a másiknak össze tud jönni, nekem pedig sose. Vannak a mákos emberek, én pedig… Zavar minket, hogy a másiknak jól megy, sikeres, halad előre – nekünk pedig nem minden zökkenőmentes.
Mi áll az irigység mögött? Nem vagyunk elégedettek magunkkal. Mi lenne, ha reggelente, amikor felkelünk és tükörbe nézünk, azt mondanánk, ez egy 10/10-es ember, akit látok? Milyen jó lenne, ha becsülnénk magunkat? Ha dicsérnénk magunkat?
Amikor észrevesszük magunkon, hogy valakire irigyek vagyunk, ha valaki zavar minket, akkor egyből fel tudnánk tenni a kérdést magunknak: meg vagyok elégedve magammal? Megdicsértem ma már magamat valamiért?
Te hányast adnál magadnak? – Mire vagy a legbüszkébb, amit elértél az életedben? Mi az, ami igazán jó és értékes benned?

A torkosság
Mindent megenni és meginni. Korlátlan készletek vannak, hatalmas csomagok, inkább az enyém legyen, mint másé, az a tied, amit megeszel.
Csak ételről és italról szól az élet? Korunk egyik legnagyobb betegsége a túlsúly, az elhízás. Többen halnak ma meg ebben, mint éhezésben. A föld bizonyos részein pedig még mindig éheznek, nem jut nekik a javakból. Persze nem attól lesz nekik, ha te nem eszed meg a harmadik csokidat szünetben, de a társadalom mentalitása kihat a világra.
Ez a bűn hálátlanná tesz az Isten iránt, már nem veszed észre, hogy a föld termése az Isten ajándéka. Döbbenetes arra gondolni, hogy az élet alapvető fenntartása az élet céljává képes válni, és amikor mohó leszek, akkor már nem is az életet tartom fent, hanem az életet pusztítom el. Ördögi kör!
Aquinói Szent Tamás öt szempontot hoz fel, ami segít jobban megvizsgálni ennek a bűnnek a jelenlétét az életemben: túlságosan drágán eszik, túl finomkodó evés, túl sokat eszik, túl hamar eszik, túl mohón eszik.
A normális mérték megtartása segít abban, hogy magam is normális tudjak maradni.

A harag
Láttátok már az Agymanókat? Angol címén: Inside out – a Pixartól. Riley életéről szól és az ő érzelmeiről, akik egy kis manóként vannak ábrázolva. Rileynak tinédzserkorában számos új érzelemmel kell találkoznia: a harag is ott van ezen érzelmek között, és sokszor megváltoztatja Riley cselekedeteit. A harag képes elérni azt, hogy fontos emberekhez közömbösen, mogorván, agresszívan álljon hozzá.
Minket is meg tud változtatni a harag. A harag képes arra, hogy nagyon szép régi emlékeket tönkretegyen. Értékes embereket kiirtson körülöttünk. A harag az egyik legrosszabb dolog, ami bennünk lehet, hiszen minden cselekedetünket befolyásolni tudja, illetve az egész napunkat – életünket tönkre tudja tenni. Hiszen csak és kizárólag a harag, a düh, a bosszú van bennünk. Magunkat pusztítjuk a haraggal.
Meg kell tanulnunk elengedni a dolgokat. Meg kell tanulnunk továbblépni, lezárni, megbékélni. Egyrészről tényleg azért, mert ez az egyik legfontosabb parancsa Jézusnak, másrészről pedig amiatt is, hogy a saját életünket ne tegyük tönkre.
Van esetleg valaki, aki nehéz a számodra, aki megbántott, akire haragszol? Hogyan szoktál továbblépni, lezárni dolgokat? Tudsz-e egyáltalán továbblépni? Értékeled-e az életet?

***

A 7 templom zarándoklattal egy római hagyományt honosítottak meg Nyíregyházán a szervezők: Törő András és Németh István atya. A római Német-Magyar Kollégium (Pontificium Collegium Germanicum et Hungaricum) hallgatói nagyböjtben templomokat átívelő zarándoklaton vesznek részt, amelynek végállomása a Szent Péter téren, az Angelus. Végigjárva a város templomait a résztvevők egy lelki életet segítő, belső utat is megtesznek. A nyíregyházi zarándoklattal arra hívják a fiatalokat, hogy lépjenek ki a megszokott életritmusukból, álljanak meg, nézzenek rá, hogy hányadán vannak az Istennel, az embertársaikkal és önmagukkal.

Hamarosan újabb képeket teszünk közzé.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Márta László fotói: