A nagy döntések ideje szent idő – Egyházmegyei hivatásgondozó lelkigyakorlatot tartottak Nyíregyháza-Nyírszőlősön

Hivatásgondozó lelkigyakorlatot tartottak útkereső fiatalok részére február 24-26 között Nyíregyháza-Nyírszőlősön, a Buczkó Atanáz Közösségi és Zarándokházban. A lelkigyakorlatot Nagy Bálint jezsuita szerzetes vezette, dr. Törő András püspöki irodaigazgató, egyházmegyei ifjúsági referens és Németh István nyíregyházi káplán atyák részvételével.

Kocsis Márk, a debreceni Szent József katolikus köznevelési intézmény gyakorló tanára, a Debreceni Egyetem végzős történelem-filozófia szakos hallgatója is részt vett a hivatásgondozó lelkigyakorlaton. Kérdésünkre elmondta, megszólítva érezte magát erre a hétvégére, mert keresi az Úr válaszát a hivatására vonatkozó kérdéseire.  Az élet két nagy hivatást tartogat számunkra: a papi és szerzetesi hivatást, valamint a családos élet hivatását. 

Márk életének ezen fordulópontján úgy érzi  magát, mintha a reptéren állna egy útirányt jelző  tábla előtt, kezében egy csomaggal, benne azokkal a jó és rossz élményekkel, amelyeket már magáénak tudhat, és az Istentől neki szánt, a tanulmányai során megszerzett talentumokkal. Most már csak el kell döntenie, hogy melyik irányba induljon el. A hétvégi lelkigyakorlat abban segített neki, hogy egy lépéssel előrébb került ahhoz, hogy felismerje Isten életére vonatkozó akaratát.

„Mindannyiunk nevében – akik elhoztuk kérdéseinket –, elmondhatom, hogy ha nem is kaptuk meg a konkrét választ, de egy olyan iránymutatással térhettünk haza, amely segít, hogy életünk nagy kérdéseiben döntést tudjunk hozni.
A lelkigyakorlaton arra tevődött a hangsúly, hogy nem a mi döntésünket kell keresni, hanem azt, hogy az Úr mire hívott meg bennünket, és mi arra tudjunk igent mondani. Imáinkban elhangzik: „Legyen meg a Te akaratod”. Azért is imádkoztunk, hogy felismerjük, mire kaptunk meghívást: a papi, szerzetesi vagy családi életre, és azt el tudjuk fogadni.

Érdekes volt látni, hogy teljesen más-más útról érkeztünk erre a hétvégére. Volt, aki a tanulmányai elején van, vagy már befejezte azt. Érkeztek a munka világából, közel a felnőtt és a házas élethez, de olyan kereső fiatallal is találkoztunk, aki Isten segítségével már félig rátalált a válaszára, előtte már csak az a kérdés, hogy a papi vagy a szerzetesi hivatást válassza, de született döntés a családi élet mellett is.” Tanár és tanítvány is érkezett, pontosan jelen volt az én egyik tanítványom is a Szent József Gimnáziumból.”

A hivatásgondozó lelkigyakorlat vezérgondolatában Nagy Bálint atya Dönts együtt Istennel című könyve alapján tartott előadása, szempontrendszere tükröződött. A résztvevők tizenkét nagy kérdést és egy jezsuita módszert ismerhettek meg, amely arra mutatott rá, hogy a nagy döntések ideje szent idő. A félelmek, a szorongások és a bizonytalanságok is jelzik, hogy nagy a tét, nemcsak a kereső ember, hanem Isten számára is. Isten meg tudja-e mutatni szeretetét? Meg tud-e nyerni arra, hogy együtt munkálkodj vele a számtalan terület valamelyikén? Ez a kis könyv gyakorlatias és imádságban megerősödött formában vezet be a jó döntés megszületéséhez szükséges szellemi és lelki környezetbe.

„Szép és jó csomagot kaptunk ajándékba. Pénteken megismerkedtünk egymással. Bálint atya vezetésével tartottunk egy rövid és őszinte beszélgetést, feltehettük kérdéseinket és a jezsuita szerzetes atya atya bemutatta, hogyan érdemes meghozni a döntésünket Istennel.
Szombaton egy kirándulás várt ránk, a tarcali Áldó Krisztus szoborhoz zarándokoltunk el, ahol elvégeztük a keresztutat, majd a nap zárásaként megnéztük Szent Ignácról, a jezsuita rendalapítóról szóló filmet.
Ezen a napon személyes beszélgetésre is volt lehetőségünk mindhárom atyánál, gyónás vagy csak beszélgetés keretében.

Vasárnap délelőtt Németh  István atya vezetésével megismerhettük három prófétának az elhívás történetét, illetve Törő András atya Mózes elhívás történetét mutatta be. Így a Bibliából vett példák is megerősítettek bennünket abban, hogy  akiket az Úr elhívott szolgálatába, azok sem voltak tökéletes emberek, és azt is megfigyelhettük, hogy az Úr teljesen váratlan környezetben szólította meg őket.
A lelkigyakorlat pedig egy nagyon szép mozzanattal, püspöki szentmisével zárult vasárnap Nyíregyháza-örökösföldön, az Isteni Irgalmasság-templomban. Palánki Ferenc püspök atya sok hasznos tanáccsal látott el bennünket is a nagyböjti időre, amely időszak szintén azt szolgálja, hogy Isten útján járjunk,  és akkor nyitottabbakká válunk arra, hogy meghalljuk az Úr életünkre vonatkozó akaratát.

Hálát adhatunk azért, hogy a jelen lévő atyák nem vették félvállról ezt a feladatot. Egy három napos utazáson vettünk részt, nemcsak fizikai, de lelki értelemben is, mert péntektől kezdődően végigjártuk a belső utunkat, és kezdtük felfedezni a belső világunkat is közelebb kerülve az Úrhoz” – osztotta meg velünk a hivatásgondozó lelkigyakorlatos élményeit Kocsis Márk egyetemi hallgató, gyakorló tanár. 

Kovács Ágnes – Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye