Máriához hasonlóan mondjunk igent arra, ami rajtunk múlik – Mind a négy gyertya lángra lobbant Debrecen adventi koszorúján

Sajtó DMJV

Különleges, ünnepi alkalom részesei lehettek azok, akik jelen voltak, vagy online bekapcsolódtak a december 18-án, advent negyedik vasárnapján rendezett gyertyagyújtási összművészeti ünneplésbe a debreceni Református Nagytemplomban.

Hét egyházi és világi kórus, összesen 300 énekes tagja vezetett bennünket a karácsony misztériuma felé. A kórusok között köszönthettük a debreceni Szent Anna-székesegyház Dalárda hangszeres kórusát is.

Sajtó DMJV

A közreműködők között különlegesnek számított Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspökének képmeditációja és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének orgonajátéka. Ezen az alkalmon ünnepi gondolatokat mondott dr. Szarka Gergely görögkatolikus parókus és Oláh István református lelkipásztor, a várost Puskás István alpolgármester képviselte. A nem mindennapi alkalmon közreműködött Piros Ildikó Kossuth-díjas színművész.

Giotto, Angyali üdvözlet

Palánki Ferenc megyéspüspök Giotto, Angyali üdvözlet című alkotásán keresztül fogalmazta meg gondolatait. A kép Padovában, a Scrovegni-kápolnában található. Ferenc püspök először is felhívta a figyelmet arra, hogy Mária és az angyal előtt a függöny el van húzva, jelképezve, hogy bepillantást nyerhetünk a megtestesülés misztériumába.

Majd a Gábriel főangyal és Mária találkozásakor elhangzott párbeszéd segítségével mutatott rá az angyali üdvözlet üzeneteire ( ld. Lk 1,26-37). Lukács evangéliumában olvashatjuk: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Veled van az Úr!” (Lk 1,28).

Mária találkozik az angyallal, rajta keresztül az Istennel, de tulajdonképpen saját magával, mégpedig úgy, ahogyan őt Isten látja: kegyelemmel teljesnek látja. A mi életünkben is fontos, hogy Isten hogyan lát bennünket. Ő jónak teremtett, jónak akar látni mindannyiunkat, és azt akarja, hogy mi is jónak, az isteni kegyelem hordozójának lássuk egymást.

Mária elgondolkodott, és az angyal újra megszólítja, bátorítja őt: „Ne félj, Mária!” Ha belegondolunk abba, hogy Máriának, Isten Fia anyjának is szüksége volt bátorításra, akkor nekünk mennyire szükségünk van erre! Isten a kinyilatkoztatott Igéiben bátorít bennünket, és hányszor, de hányszor elmondja: Ne féljetek!

A következő mozzanat, hogy Mária kérdez: „Hogyan válik ez valóra, amikor férfit nem ismerek?”, és az angyal válaszol: „A Szentlélek száll rád…”.

Ebből az következik, hogy lehet kérdezni és nem kell mindent megérteni. Kérdezhetünk Istentől töprengéseink, imádságaink alkalmával, és Isten válaszol. Mária megkapja a választ, és aztán kimondja az igent: „…legyen nekem a te igéd szerint”.

Mire mond igent Mária? Arra, hogy Istennek semmi sem lehetetlen, és kimondja az igent a megváltás misztériumának arra a részére, ami rajta múlik.

Ezért példakép nekünk, keresztényeknek Mária. Ahhoz, hogy a mi életünkben is megvalósuljon Isten akarata, az kell, hogy lássuk magunkat úgy, ahogyan Isten akar bennünket látni. Vegyük észre, fogjuk föl, hogy Istentől jön a bátorítás, a buzdítás, olykor kérdezhetünk is Tőle és választ is kapunk. Mondjuk ki az igent az Ő akaratára, arra, ami rajtunk múlik, és akkor majd a mi életünkben is csodálatos dolgok történhetnek – zárta gondolatait Palánki Ferenc megyéspüspök.  

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye