Ajándékozás a Debreceni Egyetem Kenézy Campus Rehabilitációs Osztályán

„Az marad tiéd, amit másnak adtál,

csak az a szép, mit másnak megmutattál,

csak azt tudod, mit másnak tanítottál,

és nem fázol, ha volt kit betakartál.”

(Dobosy Ildikó)

Sok embertársunk kénytelen az adventi-karácsonyi időszakot a kórházban tölteni – különösen igaz ez a krónikus megbetegedésben, mozgásszervi betegségben szenvedőkre. Betegként és gyógyítóként is nehéz kórházban tölteni a karácsonyt. A betegek kiszolgáltatottabbnak, magányosabbnak érzik magukat, a gyógyító személyzetnek pedig a sokszor az átlagostól lényegesen több elvégzendő munka mellett a család hiánya is terhet jelent. Az egészségügy ugyanakkor nem „zárhat be”, a betegség nem ismeri a naptárat, nincs tekintettel az ünnepre. Hivatástudat és a betegek iránti megértő szeretet nélkül bizony nehéz elviselni a család és az otthon hiányát.

Attól függően, hogy valaki családban, vagy egyedül él, eltérő módon viszonyul az ünnep és kórház kettőséhez. Nyilvánvaló, hogy akit várnak otthon, az iparkodik gyógyulni, s a lehető leghamarabb hazajutni, hogy szerettei körében tölthesse az ünnepet. Ugyanakkor a magányosok és az otthontalanok fogódzót és szeretetet keresnek. Vágynak a törődésre, a fizikai és lelki melegségre, s ez az érzés a szenteste környékén még inkább felerősödik. Így gyakori, hogy az egyedül élő, legtöbbször idős emberek, illetve az otthontalanok kórházba menekülnek.

A Debreceni Megtestesülés Plébánia Kamilliánus Családcsoportja évek óta figyelemmel és szeretettel fordul ezek felé a betegek és egészségügyi dolgozók felé, az utóbbi években együtt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának munkatársaival.

A kezdeményezésbe idén bekapcsolódtak a debreceni Szent László Plébánia 50+ csoportjának tagjai is. Szorgos kezek készítettek el 150 vigasztaló üzenetet a Kenézy Kórház Rehabilitációs Osztályán fekvő betegek számára. A karácsonyi lapok a Megtestesülés Plébánia Kamilliánus Családcsoportja által készített csomagokba kerültek, melyet a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának munkatársai juttattak el a Rehabilitációs Osztályra.

Tóth László atya, a Megtestesülés Plébánia plébánosa, Berényi András a Kamilliánus Családcsoport vezetője és Berényiné dr. Felszeghy Márta, a DNYEM Kórházlelkészi Szolgálatának koordinátora december 14-én adták át az adományt a Rehabilitációs Osztályon kezelt betegeknek, akik hálás szeretettel fogadták a figyelmességet. Sokaknak nehéz ez az időszak, a családdal való kapcsolattartás, a hozzátartozók hiányának megélése, és jólesik ez az apró figyelmesség.

Láng Tibor Pálné, Erika, a Kórházlelkészi Szolgálat beteglátogatója rendszeresen látogatja az osztályon fekvő betegeket, így sokakat ismerősként üdvözölt az csomagok átadása kapcsán. Erika fontos „küldetése”, hogy a betegek figyelmét felhívja arra, hogy az adventi-karácsonyi időszakban szentgyónásra, szentáldozásra van lehetőségük, hisz Laczkó Zsolt atya, a Kenézy Campus kórházlelkésze szívesen áll rendelkezésre, ha a betegek részéről van rá igény.

A kamilliánus csomagok a Megtestesülés Plébánián megrendezett mézeskalács vásár bevételéből készültek. Példa értékű összefogás, az önkéntesség szép példája, hála és köszönet mindenkinek, aki bekapcsolódik ebbe a szeretet-láncba!

Különösen értékes ez a kezdeményezés, hiszen a Covid-járvány óta első alkalommal mehettünk ebben a formában a betegekhez, egy kis karácsonyt varázsolni azok szívébe, akik az ünnepet a kórházban kénytelenek tölteni.

Kívánok minden embertársunknak minél több meghitt és boldog pillanatot az ünnepek alatt. Szóljon ez az időszak a valódi szeretetről, az elfogadásról, a megértésről, otthon és a kórházakban is. Bízom abban, hogy mindenki talál kapaszkodót, s nem a testi-lelki túlélésről, hanem valóban az ünnepről szól majd az elkövetkező néhány nap.

Berényiné dr. Felszeghy Márta koordinátor – DNYEM Kórházlelkészi Szolgálat

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye