Templombúcsút tartottak a záhonyi Szent Erzsébet-templomban

„Zeng a harang hívó szóval

E szép ünnep reggelén

Összegyűltünk oltárodnál,

Kél szívünkben új remény.

Földi bajban, gyötrelemben

Tűnik, múlik életünk:

Áldozatod erejében

Új életre ébredünk.”

(Hozsanna 232. sz. ének)

A záhonyi Szent Erzsébet római katolikus templom harangja november 20-án, vasárnap délután kettős ünnepre hívta a híveket. A templom védőszentje, Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére rendezett szentmisén zsúfolásig megteltek a kis templom padsorai.

A templombúcsún hálát adtunk, a görögkatolikus és a református gyülekezetek híveivel együtt imádkoztunk családjainkért, hazánkért, nemzetünk összetartozásáért, a békéért és Szent Erzsébet közbenjárását kértük hitéletünk cselekedetekben való megélésére. 

A szentmisén megünnepeltük a korábban közösségünkben is szolgálatot teljesítő Márku János csengeri plébános pappá szentelésének 25 éves jubileumát.

A liturgiát Márku János atya mutatta be plébánosunk, konyi János és Sajben Zsolt görögkatolikus parókus szolgálatával. Az egyházközségünk számára fontos eseményt Sebők János református lelkész is megtisztelte.

A szentmise elején Márku János és Bákonyi János atyák köszöntötték a híveket, majd megszentelték a templombúcsúra készített cipókat, a Szent Erzsébet-kenyereket.

Márku János atya prédikációjában felidézte Szent Erzsébet élettörténetét, cselekedeteit példaként állítva elénk.

Mire tanít bennünket ez az Árpád-házi királylány? Életútjából mit tudunk a magunk életére lefordítani?

Az Árpád-házi szent alakja az irgalmasság, a szolgáló szeretet, jóság, segítségnyújtás példája. Életéhez számos legenda fűződik, ezek közül a legismertebb a rózsacsoda, amely az áldozatos szeretet csodákra képes erejét mutatja meg:

„Történt egyszer, hogy télvíz idején Erzsébet kenyeret vitt a szegényeknek, amikor egyik rokonával találkozott. Sógora látni akarta mit rejteget a kötényében, mert rosszallotta jótékonykodását. Erzsébet ijedtében azt válaszolta: rózsákat, és amikor az akadékoskodó rokon a kötényébe nézett, valóban illatos rózsákat látott a cipók helyett.”

Szent Erzsébet minden cselekedetének erőforrása Isten kegyelméből fakadt. Szolgáló szeretetéből nem csak szűkebb környezetének jutott, hanem fényéből, melegéből a rászorulók felé is sugárzott. Erzsébet irgalmassága, segítségnyújtása nem időszakos volt, nem a lelkiismeret megnyugtatásáról szólt. Megaláztatások, megpróbáltatások, üldözések ellenére is tudott szeretetet sugározni. Kötelességének érezte maradandóan szolgálni a rászorulókat, maradék vagyonából kórházakat, szegényházakat, árvaházakat hozott létre.

Magyar királylányként vállára vette Krisztus keresztjét a nélkülözőkért, a szenvedőkért.

Szent Erzsébet minden világi hatalomról, gazdagságról lemondott. Embertársai iránt érzett odaadó szeretete legyőzhetetlen erejével vált szentté.

Az ünnepi liturgia szentségimádással folytatódott, majd búcsúi és ezüstmisés áldásban részesültünk.

A szentmise végén a „házigazda” Bákonyi János atya örömét és köszönetét fejezte ki lelkipásztor kollégáinak, a társfiliák és a helyi közösségek tagjainak, hogy a római katolikus hívekkel osztoztak az ünnep örömében. Megköszönte az adományokat, az önzetlen segítséget.

A szertartás végén egyházközségünk tagjai a megáldott Szent Erzsébet-kenyerekkel vendégelték meg a templombúcsún jelenlévőket, hogy Szent Erzsébet Isten kegyelméből kapott szeretettanítását otthonaikba, közösségeikbe elvigyék.

Védőszentünk életének legfőbb üzenete az adventi időszakban különösen aktuális: vigasztalni, odafigyelni embertársainkra, segítő kezet nyújtani a rászorulóknak, lehajolni az elesettekhez.

Szent Erzsébet példáját követve nekünk is tanúságot kell tennünk a feltétel nélküli szeretetről, mindennapi életünkben gyakoroljuk az irgalmasság cselekedeteit, hogy családjainkban, közösségeinkben mi is tudjunk fényt, meleget sugározni.

A kis Jézuska itt van a közelben,
Legyünk hát jobbak s higgyünk rendületlen
S ne csak így decemberben.”

(Juhász Gyula: Karácsony felé)

Római Katolikus Egyházközségünk nevében, áldott adventi készülődést, Istentől megáldott békés 2023-as esztendőt kívánunk!                                     

Almásiné Forgács Éva

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye