Engedjük, hogy a szívünkben a szeretet hatalma győzzön a sötétség hatalma fölött – Advent első vasárnapja Hajdúsámsonban

„A városnak nincs szüksége sem napvilágra, sem holdsugárra: Isten dicsősége világítja meg, fénye pedig a Bárány.” (Jel 21,23)

Ez a Jelenések könyvéből idézett mondat, az üdvtörténet beteljesedéséről, az újjáteremtett világról, a mennyei Jeruzsálemről szól. A teremtő első tette az volt, hogy elválasztotta a világosságot a sötétségtől. Az üdvösségtörténet végén pedig maga Isten lesz a világossága az újjáteremtett mindenségnek.

Miért gyújtunk adventi gyertyát, adventi fényeket 2022-ben? Mert még nem érkezett el az üdvösségtörténet vége, de már tudunk róla és hisszük, hogy elérkezett hozzánk a világ világossága, a mi Urunk, Jézus Krisztus. Az Ő megtestesülésével megkezdődött a világosság harca a sötétséggel. Mi azért emlékezünk és készülünk az Isten világosságának a mi világunkba való belépésére, mert szeretjük a világosságot, és pislákoló fényeinkkel virrasztva azon fáradozunk, hogy győzzön a világosság a sötétség felett.

A háború a sötétség hatalmának a műve. Észak-keleti szomszédunkban szenvednek testvéreink a sötétség miatt. Az ő adventi várakozásukhoz, világosság-várásukhoz is szeretnénk csatlakozni, szívünk adventi gyertyájának felszításával. Mi hisszük, hogy a békét, amiről a karácsonyi angyalok is énekeltek nem fegyverekkel lehet biztosítani. Ezért adventi gyertyagyújtásunkkal is mozgósítunk. Felhívunk minden jó szándékú embert, hogy fogadja be szívébe a krisztusi világosságot és engedje, hogy a világ azon kicsi részében, amelyet a saját bőrének felszíne határol, a szeretet hatalma győzzön a sötétség hatalma fölött. „Vessük hát le a sötétség tetteit, és öltsük fel a világosság fegyvereit” (Róm 13,12), így fog felragyogni az igazi adventi fény, amelynek akármilyen szép is, csak szimbóluma az, amit most Hajdúsámsonban is felkapcsolunk.

Fodor András nyugalmazott plébános gondolatai Hajdúsámsonban, az első adventi gyertyagyújtás ünnepi alkalmán hangzott el.

A fotók, a hajdúsámsoni templomban advent első vasárnapján, délelőtt bemutatott szentmisén készültek.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye