A Jóisten nem azt várja tőlem, hogy megtanuljak jól úszni, hanem hogy járjak vele a vízen  – Beiktatták új plébánosi hivatalába Gyetkó László atyát

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök október 16-án ünnepi szentmisét mutatott be az egyeki Szent József-templomban, amelynek keretében beiktatta plébánosi hivatalába Gyetkó László volt dombrádi plébánost és megáldotta a felújított templomot. A szentmise alkalom volt arra is, hogy az egyeki Szent János Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ünnepélyesen is megkezdje az egyházi fenntartásba kerülésének 10. tanévét. A szentmise előtt és a befejezése után a diákok verssel és hangszeres előadással egészítették ki az ünneplést.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök Gyetkó László atyát 2022. június 31-i hatállyal felmentette a Dombrádon betöltött plébánosi szolgálata alól, és augusztus 1-jei hatállyal kinevezte az egyeki Szent József Plébániára plébánosnak, valamint az egyeki Szent János római katolikus köznevelési intézmény iskolalelkészének.  

A szentmisét Palánki Ferenc megyéspüspök mutatta be, amelynek bevezető részében a beiktatási szertartásnak lehettünk tanúi. A plébánosi kinevezés dokumentumát Kirilla Pál, az egyeki Szent János katolikus köznevelési intézmény vezetője olvasta fel, majd Gyetkó László plébános a kezét az Evangéliumra helyezve kötelessége teljesítésére tett esküt: „Esküszöm, hogy törvényes főpásztorom iránt tiszteletet és engedelmességet tanúsítok, a reám bízott plébánia életének lelki gondozását Isten kegyelmében a legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint végzem…”

Az eskü szavai után a megyéspüspök ünnepélyesen átadta a plébánosnak a templom kulcsát: „Vedd a templom kulcsát, légy szent házának gondos őre, legyen e hajlék otthona a megfáradtaknak, vigasztalója a szomorúaknak, egyesítője Isten rád bízott népének, hogy e hajlékban mindig a mennyei Atya gyermekeinek érezzék magukat.

Ezt követően a püspök atya az evangélium könyvét adta át: „Vedd az Evangélium könyvét, hirdesd az örömhírt az Úr Jézus megbízásából, légy híveid bátorítója, lelkük erősítője, az Isteni igazságoknak bátor bajnoka és megőrzője.”

Végül a főpásztor a szentmiseáldozat bemutatására szolgáló miséző kelyhet nyújtotta át ezekkel a szavakkal: „Ismerd az Úr kelyhét, mutasd be a szentmiseáldozatot magad és híveid nevében szent buzgósággal, hogy Krisztus áldozata a te szavadra jelenvalóvá váljék híveid között Isten dicsőségére és a lelkek épülésére.”

Ezt követően a szentmise a megszokott módon folytatódott tovább.

Gyetkó László atya előző szolgálati helyén, Dombrádon 10 éven keresztül volt az egyházközség plébánosa, azt megelőzően pedig Baktalórántházán három évig szolgált káplánként. Az egyekre szóló kinevezése, mint mondta, váratlanul érte, de Isten akaratában megerősödve fogadta a főpásztor döntését. László atyát a szentmise megkezdése előtt kérdeztük arról, hogyan érzi magát az új szolgálati helyén, mik a benyomásai, tervei:

„Váratlanul ért az új plébánosi kinevezés, nem számítottam rá, de a papszentelésen tett engedelmességi fogadalmat komolyan gondoltam, amely szerint a püspök szavát, mint Isten akaratát elfogadom. Ennek értelmében azt gondolom, nem véletlen, hogy pont én kerültem ebbe az egyházközségbe. Mindenekelőtt elsődleges cél az Isten dicsőségének és a hívek lelki javának a szolgálata, de talán az üdvösségem felé vezető út is erre vezet.

Nyitott, befogadó emberekkel találkoztam Egyeken is. Az iskolalelkészi megbízatásomnak köszönhetően más lett a feladat struktúrája, amely több munkát ad, máshová teszi a súlypontokat. A civil életem, majd a papi szolgálatom változó szakaszai előtt mélyvíz-helyzeteket éltem át, de soha nem torpantam meg. Azt gondolom, hogy a Jóisten nem azt várja tőlem, hogy megtanuljak jól úszni, hanem hogy járjak vele a vízen. Ez megremegtet, de erőt is ad. Feladatomnak tekintem, hogy továbbvigyem azt, amit már elődeim itt kialakítottak, Isten szeretetét, jelenlétét erősítve az itt élőkben.

Vannak terveim, többek között az előző szolgálati helyemhez hasonlóan szeretnék egy olyan imafüzetet elkészíteni a hívek részére, amely a leginkább alkalmazott liturgikus imák, valamint a nagyheti szertartásokon elhangzó imák menetét tartalmazza. Ez főként azoknak jelent segítséget, akik még nem járatosak a liturgiákban.

Még csak két hónapja szolgálok Egyeken, de már sok minden történt. Igyekszem személyesen részt venni mindenben, még a rózsafüzér imádkozásokon is, hogy a hívek érezzék azt, hogy velük vagyok. Emellett igyekszem a többi feladatomban is megszólítható lenni.

Mi papok sem vagyunk egyformák, mások az erősségeink. Az éneklés pl. nem tartozik a talentumaim közé – ezt már a hívek is megtapasztalták –, de mindannyiunknak az a feladatunk, hogy Krisztushoz vezessük az embereket. Továbbá lelkipásztori bölcsességgel minden igyekezetemmel azon leszek, hogy a változás krízise a hívekben minél kevésbé okozzon nehézséget.

Papp László atyát, közvetlen elődömet nagyon szerették a hívek, sokat dolgozott, mind a plébánia, mind a templom környezetének kialakítása, valamint a liturgia az ő munkáját dicséri. Kívánom, hogy ő is érezze jól magát, találja meg az örömet az új szolgálati helyén, Debrecenben.”

Gyetkó László életútja:

Született: Kisvárdán, 1968. szeptember 21-én

Pappá szentelték: Nyíregyházán, 2009. június 20-án

Káplán: Baktalórántházán 2009-2012 között

Plébános: Dombrádon 2012-2022-ig, 2022-től pedig Egyeken

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye