Szeptemberben a szülőknek is becsengettek a Szent Imrében – Elkezdődött a Szülők Akadémiája

Szeptember 29-én újra indult a Szülők Akadémiája a Szent Imre Plébánia és a Szent Imre Iskola közös szervezésében. A szülőktől kapott kérdések és kérések alapján a gyermekek és fiatalok szorongása volt a téma. Kovácsné Dibáczy Zsuzsa pszichológus előadását száz szülő hallgatta meg.

Amíg a szülők tanultak,  az ötven kisgyermek felügyeletéről és a rendezvény háttérmunkálatainak – gyerekek vacsoráztatása, ruhatár, kínálás az aulában – ellátásáról a harminc fős Szent Imre Bébiszitter Osztag gondoskodott.

               Nagy Csaba plébániai kormányzó, egyházmegyei családreferens és iskolalelkész, valamint Tormássiné Kapitány Ágota intézményvezető az iskola vezetőségével és tantestületével együtt kiemelten fontosnak látja a szülőkkel való együtt gondolkodást és kapcsolattartást, valamint a szülők kérdéseinek megválaszolására és az őket foglalkoztató témák kibontására alkalmas programok megvalósítását.

               Ezzel a céllal indult el az elmúlt tavasszal a Szülők Akadémiája, ahol első alkalommal a biztonságos Internethasználat kérdéseiről Frank Leon coach, a gyermekek helyes szexuáletikai nevelésével kapcsolatos kérdéskörről Dr. Soltész János morálteológus, a függőségek kialakulásáról pedig Orsolics Zénó, a Flashback című könyv szerzője tartott interaktív előadást.

A programok után a résztvevő szülők elektronikus űrlapon visszajelzést küldenek a szervezőknek, melyben megírják többek között azt is, hogy milyen témáról hallanának szívesen. A járványhelyzet két éve, melyet szinte azonnal a háborús helyzet, az energiaválság és a szeptemberi iskolakezdés követett, felnőttek és gyermekek számára egyaránt kihívást jelent. Mindezek mellett jelen vannak az otthoni fájdalmak és feszültségek, betegség vagy gyász, munkahelyi problémák és például az osztályközösségekben, tanórákon minden olyan tényező, ami miatt a gyerekek szoronghatnak.

Kovácsné Dibáczy Zsuzsa rendkívül konkrét, gyakorlatias megközelítésű előadása után is sokáig itt maradtak még a szülők kérdezni és beszélgetni, majd visszajelzéseikben a következőket fogalmazták meg:

„Rendkívül hasznos volt a program. Jó néhány olyan dologra világított rá, amiről vagy nem akarunk tudomást venni, vagy tudjuk, hogy nem jó, de nem igazán tudjuk kezelni. A kisgyermekek is nagyon összetett lelkek, de az érzésekről, gondolatokról keveset beszélnek. Mi felnőttek sem mindig tudjuk, mi bajunk van. Sok hasznos technikát ismerhettünk meg. Ha csak egyet-kettőt sikerrel alkalmazni is tudunk, nyertünk. Jó lett volna ilyen program annak idején a mi szüleinknek is, kevesebb lenne most a segítségre szoruló felnőtt.”

„Hasznos és értékes volt az este. Mi a prezentációból a Jéghegy modellt vittük haza, mert a probléma, ami látszik egy szorongó gyermeknél, az csak a Jéghegy csúcsa, de ami a mélyben van és nem látszik, onnan indul ki minden baj. Ezért nagyon oda kell figyelni minden aprónak tűnő feszültségre, szorongásra is és az okokat megérteni, felkutatni. Óriási dolognak tartom és hálás vagyok minden szervezőnek, hogy felvállalják és lebonyolítják ezt a programsorozatot. Rengeteget tanulunk és gazdagodunk belőle. Köszönet érte!”

„Csak kiegyensúlyozott és egészséges szülő tud boldog és kiegyensúlyozott gyermekeket nevelni, éppen ezért tartjuk a Szülők Akadémiáját nagyszerű kezdeményezésnek. Olyan témákban kapunk hasznos és gyakorlatias tippeket, amiket a hétköznapokban tudunk alkalmazni. Reméljük, hogy folytatódni fog a programsorozat, mert egyre többen vesznek részt rajta, ami a nagyszerű témaválasztásoknak és szervezésnek köszönhető.”

A következő Szülők Akadémiája november 9-én szerdán 17 órakor kezdődik, Dr. Papp Miklós atya tart előadást arról, hogy szülőként hogyan segíthetjük gyermekünk személyiségfejlődését és hivatásválasztását. Karácsony előtt pedig, december 15-én csütörtökön 17 órától Dr. Borbély Ádám János pszichiáter alvászavarokról és az alvással kapcsolatos problémákról szóló előadására várunk minden érdeklődőt szeretettel. A regisztrációs felület a Szent Imre Plébánia és a Szent Imre Katolikus Gimnázium facebook oldalain lesz elérhető, illetve akik emailben érdeklődnek az nyh.szentimreplebania@gmail.com címen, nekik is elküldjük a regisztrációhoz szüksége linket.

Szeretettel várjuk az érdeklődő szülőket és felnőtteket, gyermekfelügyeletet és a gyermekeknek való foglalkozást biztosítunk.

Nagy Csaba atya és munkatársai

Fotó: Sárközi Tamás 11/C.

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye