Az építkezésnek csak a külső jeleit látjuk, de a falakon belül Isten országát építjük – Energetikai korszerűsítés utáni átadást és születésnapot ünnepeltek az egyházmegyei fenntartású egyeki köznevelési intézményben

Az Egyeki Szent János Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola épületenergetikai beruházásának átadását és az intézmény egyházmegyei fenntartásba vételének tízedik évfordulóját ünnepelték október 7-én Egyeken.

Az ünnepség első mozzanatában Palánki Ferenc megyéspüspök megáldotta az újtelepi általános iskola épületét, majd az óvodások különleges látványos műsora, az alsó tagozatos diákok verses előadása és az Alapfokú Művészeti Iskola diákjai, tanárai zenei produkciója tette még színvonalasabbá az örömteli alkalmat, majd beszédek is elhangzottak.

Kirilla Pál, a házigazda intézmény vezetője köszöntő gondolataiban elmondta, nemcsak a beruházás átadását, hanem születésnapot is ünnepelnek, hiszen az egyeki általános iskola és óvoda éppen tíz évvel ezelőtt került a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásába. „Amikor ünneplünk, a hálában összeér az ég a földdel” – fogalmazott Kirilla Pál, majd az iskola védőszentjét Kenty Szent Jánost (1390-1473) hívta segítségül a hála szavainak megfogalmazásában. „Kenty Szent János, az iskola pártfogója tudományos ismeretekért folytatott küzdelme során a megszerzett tudás mellett még valamit megtanult, az alázatot. Fáradságos munkával másolta professzorai előadásait és más szerzők kéziratait. Másolásai során lapszéljegyzeteiben leírta, hogy az egyik könyvet csak azért másolta le, hogy a lustaságot és az unatkozást elűzze magától. Ez egy olyan emberre vall, aki élete egyetlen percét sem akarta tétlenül elvesztegetni, hanem az időt, mint Isten ajándékát, jó célra, mások javára fordítani.” Az igazgató megerősítette, hogy az egyeki katolikus iskola, óvoda és bölcsőde egyik küldetése az időkeret leghasznosabb felhasználása, és a Jóistentől kapott képességek kamatoztatása.

„Az elmúlt tíz év mutatja, hogy igyekeztünk az időt jól felhasználni.  A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye minden segítséget megadott ehhez, és támogatta az intézményt, hogy a körülményeink szépek, rendezettek, a mai kor igényeinek megfelelőek legyenek.” Az intézményvezető köszöntő szavaiban kifejezte háláját a fenntartónak és mindazoknak, akik segítették az iskolát. Mint mondta: nem a puszta falakat ünnepeljük, hanem a tízéves egyházmegyei intézményt, a benne tanuló gyermekeket, valamint azokat, akik értük fáradoznak, akik támogatásukkal segítenek bennünket.

Dr. Miluczky Attila, Egyek polgármestere büszkén tekintett vissza az eltelt időre, amelyet hasznos tevékenységekkel gazdagítottak. Az elmúlt évtizedben 99 fejlesztést tudtak megvalósítani a településen. Mint mondta, nagyszerű dolgok jöttek létre az egyházmegyével való együttműködésnek köszönhetően, és ezek gyümölcseiből újabb projektek születtek, amelyeket az önkormányzat egyedül nem tudott volna megvalósítani. Az egyházmegye által az állami támogatásoknak is köszönhetően olyan forrásokhoz jutott a település és olyan terhektől szabadult meg az önkormányzat, amelyek lehetővé tették az újabb és újabb fejlesztések megvalósítását. Így a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye is közrejátszott abban, hogy a település idén elnyerte az Európai Falumegújítási Díj pályázatát.  

Bodó Sándor országgyűlési képviselő az építkezünk szót emelte ki az előtte elhangzott gondolatokból. „Építkezünk fizikai, szellemi, lelki értelemben, amely nem minden korban volt elérhető, különösen a lelki építkezés volt akadályoztatva a rendszerváltás előtti időben.” A képviselő ezeréves történelmünkből arra is mondott példát, amikor a háborúk a fizikai építkezést akadályozták, a lelki építkezés viszont nem állt meg. Történelmünk is igazolja, hogy a nemzetünk fizikai építkezés nélkül is tovább élt a lelki épülésének köszönhetően. Majd utalt a jelenlegi energiaválságra, amely megnehezíti az életet hazánkban is. „Az egyeki intézmény energetikai korszerűsítése a lehető legjobb időben történt. Mindezen fejlesztés mellett, ha a négy nagy egység: az állam, az önkormányzat, az egyházi intézmény, a civil világ összefog, akkor túl leszünk ezen az energiaválságon is, mint ahogy az elmúlt ezer év történelme is igazolja ezt. Végül Bodó Sándor képviselő azt kívánta, hogy a gyermekek öröme, vidámsága, mosolya adjon erőt ezen nehézségek elviseléséhez.

Palánki Ferenc megyéspüspök az óvoda megáldása előtti gondolataiban visszautalt az építkezünk kifejezésre, és Isten országának építéséről beszélt. Püspök atya elmondta, ezt nagyon egyszerűen lehet megtenni, úgy ahogyan Jézus tanította nekünk: Ha mindenki teljesíti azt a hivatását, amire Isten meghívta, akkor már Isten országát építi. Lehet, hogy ennek csak külső jeleit látjuk az építkezések, felújítások során – amely beruházások jelenleg is folynak több egyházmegyei intézményben –, de az épületeken belül dolgoznak pedagógusok, akikre a szülők a legdrágább kincseiket, a gyermekeiket bízzák, és a pedagógusok építik bennük Isten országát.

Jézus azt mondta a gyermekekre: „ilyeneké az Isten országa” (Mk 10,14). Amikor végezzük feladatunkat, munkánkat a hétköznapokban, tudnunk kell, hogy a bennük lévő Isten országát nekünk kell építenünk.

Az egyházmegye vezetése azért dolgozik, hogy olyan körülményeket tudjon biztosítani az intézményeknek, amelyben a pedagógusok nyugodtan végezhetik a feladatukat, nem kell mással – a felújítási munkálatokkal, épületjavításokkal – foglalkozniuk.

„Nagyszerű látni ezeket a gyermekeket! Ahány gyermek, annyi képesség, lehetőség arra, hogy fölfedezzük és építsük Isten országát. Kívánok minden munkatársnak sok erőt, együttműködést az isteni kegyelemmel és figyelmes szeretetet egymás iránt.” – zárta gondolatait a főpásztor.

Az eseményen továbbá részt vettek: Fodor András helynök, plébános, dr. Törő András püspöki irodaigazgató, Némethné Székely Julianna tanfelügyeleti, Türk László oktatásszervezési (EKIF) főigazgatók, Gyetkó László, Egyek plébánosa, iskolalelkész, Papp László volt egyeki plébános, Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató, Ágoston László műszaki ellenőr, Soós János, a Tömb 2002 Kft. műszaki vezetője, Kerekes Sándor, a Tömb 2002 Kft projekt vezetője, az egyházmegye intézményeinek vezetői, az iskola dolgozói és a Szülői Munkaközösségek tagjai.

Az Egyeki Szent János Katolikus Óvoda Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola épületenergetikai beruházása a KEHOP-5.2.13-19-2019-00050 azonosítójú pályázatnak köszönhetően valósult meg.

Kovács Ágnes – Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye