GESZTERÉD DÍSZPOLGÁRA címet adományoztak Horváth János kállósemjéni plébánosnak

Geszteréd Község Képviselő-testülete GESZTERÉD DÍSZPOLGÁRA kitüntető címet adományozta Geszteréd szülöttje, Horváth János Kállósemjén apát-plébános, esperes, címzetes kanonok részére a településért végzett munkájáért. A díjat Szabó József, Geszteréd polgármestere adta át 2022. augusztus 27-én a település közösségi parkjában megrendezett GeszterÉDEN fesztiválon.

Horváth János 1954. április 28-án született Geszteréden. Vallásos családban nevelkedett, a hitre nevelés meghatározó volt a falu lakóinak életében. 1961-ben volt elsőáldozó, 1965-ben pedig bérmálkozó. Abban az évben több mint 400-an részesültek a bérmálás szentségében Geszteréden. Gimnáziumi tanulmányait Esztergomban, a ferences gimnáziumban végezte.

Kaszap Béla, Geszteréd akkori plébánosa személyiségének hatására és a Szentlélek érintésére már nyolcadikos korától vágyott a papi hivatásra, így érettségi után az Egri Szemináriumba került, ahol tanulmányait kitűnő eredménnyel zárta.

1977. június 19-én szentelték pappá. Szeretett volna magasabb teológiai fokozatot szerezni, de gyenge egészségi állapota, majd a sok lelkipásztori feladat ezt már nem tette lehetővé.

Szolgálati helyei: Füzesabony, Kisvárda, Miskolc-Mindszent után 1981-ben plébánosként szolgált a Tisza mentén. Tiszadadán, Tiszadobon, Tiszalökön, Rejetanyán és Kisfástanyán. Templomok felújítása, két új templom és paplakás építése, tanyasi iskolakápolna kialakítása, múzeumalapítás Till Aran szobrászművész 26O szobra számára, köztéri szobrok állíttatása, napi szentmisék bemutatása, hittanórák, kirándulások gazdag tíz évet ajándékoztak számára a szolgálatban, és mindenhol megtapasztalta a hívek ragaszkodását.

1990-ben Tiszadadán önkormányzati képviselővé is választottak. A református többségű faluban a második legtöbb szavazatot kapta. Ezt követte 17 év Nyírbátori (Nyírcsászári, Bogáti, Gyulaji, Nyírvasvári és Piricsei) szolgálat. Egy híres műemlék templomnak lett a gondozója. Közben két új templomot is építtetett, Nyírcsászáriban a Szent Pio-templomot és Piricsén a Szentháromság-kápolnát.

Szinte minden településen kapott valamilyen kitüntetést. 2008-ban Kállósemjén, Kisléta, majd Nyírbogát és az esperesi kerület vezetése lett új munkaterülete. Itt is templomok szépítése, újítása, hitre nevelés az iskolában, zarándoklatok szervezése lett a napi munkája. Nem volt sohasem szabadnapja, sem szabadsága, de mégis eljutott 30 országba, Rómába tízszer is. Az elmúlt 45 év papi szolgálata alatt több mint 100 zarándoklatot szervezett, leginkább hazai földön.

Mindig fontos volt számára mások segítése. Tiszteletbeli Székely címet kapott a székelyföldi kapcsolatainak ápolásáért és az ottani közösségek hatékony támogatásáért. Székelylengyelfalva és Atyha templomainak 1 millió forintot sikerült összegyűjtenie.

Kállósemjén plébánosaként elődje, a hét nyelven beszélő apát-plébános, Felföldi János emlékét egy díjjal ápolja, amit évente egy diák kap a ballagásakor oklevél, angol nyelvű Biblia és 37 ezer Ft kíséretében. Felföldi János atya ennyi időt töltött Kállósemjénben.

Püspökeitől kanonoki és apáti címet kapott, 13 évig a nagykállói esperesi kerület esperese volt. 2017-ben, 40 éves papi szolgálatát megköszönve előbb a megyei önkormányzat kitüntetését kapta, majd Kállósemjén Díszpolgára lett. 2021-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje állami kitüntetést kapott, 2022-ben pedig a szülőfaluja, Geszteréd díszpolgára címet.

Kitüntetéséhez gratulálunk, további életére, szolgálatára Isten áldását kérjük!

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye