„Gyermekeinkben is megvan az igény a jóra, a tisztaságra (…) Ne hagyjuk elveszni!” (Nagy Péter) Tanévnyitó képzést és értekezletet tartottak egyházmegyénk hitoktatóinak

A Debrecen ­­–Nyíregyházi Egyházmegye hitoktatóinak nemcsak a természetben bekövetkező változások jelzik, hogy itt az ősz és egy újabb tanév, hanem a tanévet megnyitó képzés és értekezlet is.

Hálásan köszönjük Palánki Ferenc püspök atyának, hogy segítségével a lelki útravaló mellett évről-évre gondoskodik szakmai képzésünkről is, valamint a Hitoktatási Iroda munkatársainak a fáradhatatlan, lelkes munkáért, szervezésért.

A képzésre augusztus 22–24. között került sor Nyírszőlősön, a Buczkó Atanáz Zarándokházban.

A találkozásoknak örülve, kötelezettségünknek eleget téve jelentünk meg az emeleti teremben. Előadónkról előzetesen ennyit tudtunk: Nagy Péternek hívják, a Pécsi Egyházmegyéből érkezik, a Családi Életre Nevelés és Életstratégia Program koordinátora, közoktatási munkatárs, a Családtudományi Szövetség alelnöke. Azonban a téma aktualitása, Péter lendületes előadásmódja, szemléletes példái, humora és közvetlensége hamar magával ragadta a hitoktatók közösségét. Az általa bemutatott program nagy érdeklődést és lelkesedést váltott ki bennünk, hiszen, ahogyan többen megfogalmazták hiányt tölt be a nevelésben. Program, mert ahogyan ő maga fogalmaz, több mint etika, de nem hittan. Nem módszertan, mert nem az oktatásra koncentrál, hanem a normális emberi kapcsolatok kialakítására és megtartására készít fel. A stabil személyiség, a reális énkép, az egészséges önbizalom, a kommunikáció, a problémamegoldó készség stb. erősítését, fejlesztését segíti a szülők, családok szerepét támogatva, erősítve, szükség esetén pótolva. De hogyan?

A program keresztény világnézeten és emberképen alapul és a katolikus dogmatika értelmezését használja, mégsem kíván mindenki számára kötelezően elfogadandó válaszokat adni. Az ember veleszületett alapigényeire épül.  A kérdések felvetését tartja fontosnak és azt, hogy a felvetett kérdésekre maguknak keressenek elfogadható válaszokat.  A jól feltett kérdések ugyanis minden esetben beindítják a gondolkodást és az ezekre adott saját maguk által adott válaszok a gondolkodásmód megváltoztatásához vezetnek. A módszer tehát az, hogy a feltett kérdésekre a válaszokat maguk a fiatalok fogalmazzák meg, s így saját elvárásukként tekintenek azokra a normális emberi értékekre, amelyeket tekintélyelven már nem feltétlenül fogadnak el.

Mindenkit érdeklődéssel és lelkesedéssel töltöttek el a hallottak, hiszen tudjuk és érezzük, hogy nagy szükség van a „mélyalapozásra” a nevelésben.

Dolgunk tehát: felkészíteni a következő generációt a jövőre.

Missziós küldetésünk: „Halálodat hirdetjük, Urunk, és hittel valljuk feltámadásodat, amíg el nem jössz.”

Felelősségünk: „Amikor eljön az Emberfia, vajon talál-e hitet a földön?”(Lk18,8)

Ezen a három napon velünk tartott Tóth László atya, az egyházmegye hitoktatási referense is, aki Szent Pál apostol idézte:„Legyetek hát állhatatosak, testvérek, és ragaszkodjatok a hagyományokhoz” (2Tesz 2,15) és hozzáfűzte, ez a hagyomány nekünk maga Krisztus. Ezzel a szentmisén elhangzó gondolattal, csodálatos egyszerűséggel kapcsolódott össze a teológiai tartalom a normalitásra való törekvéssel. „Minden lélek az és azzá lesz, amire tekint.”(Plótinosz)

Kovácsné Török Tímea – hittanár

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye