Hangulatjelentés a mátészalkai hittantáborról – Oláh-Kocsis Mónika hitoktató írása

Egyházközségünk hitoktatói, Zeleznik Erika, Farkasné Papp Mariann és Oláh-Kocsis Mónika és Mészáros Zsolt káplán atya 2022. július 25-29 között plébániai napközis hittan tábort szervezett 27 gyermek részvételével. A tábor programjai két helyszínen zajlottak: a Szent József Közösségi Házban, illetve a Máltai Ház udvarán.

Célunk az volt, hogy lehetőséget biztosítsunk a mátészalkai egyházközséghez tartozó római katolikus hittanosoknak, hogy összegyűljenek, barátokat szerezzenek, közösséggé formálódjanak.  Igyekeztünk megszólítani az egyházközség híveit is, hogy segítségükkel gördülékenyebb legyen a reggeliztetés, valamint a kézműves programok lebonyolítása.

Az idei tábor témája a Szűzanya volt. Első nap az ismerkedés és a témára hangolódás jegyében telt, rózsafüzért megjelenítő névjegykártyákat készítettünk, majd elkészítettük a táborzászlónkat, mely Szűz Máriát ábrázolta.

A kánikulára való tekintettel a délelőttöket a közösségi házban töltöttük, majd délutánonként, a gyerekek nagy örömére, vizes játékokkal színesítettük a programot. A gyermekek minden nap részt vettek rendhagyó hittan órákon, beszélgettünk a családról, Égi Édesanyánkról, Mária-ünnepekről, búcsújáró helyekről, értelmeztünk és körül jártunk néhány alapvető fogalmat: kegyhely, zarándok, zarándoklat, Mária-út, fogadalom, fogadalmi ajándék.

Nem titkolt szándékunk volt, hogy a hét végén a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye máriapócsi búcsújára minél többen velünk tartsanak, akár biciklivel, vagy a kisebbek a szüleik társaságában autókkal, ezért az utolsó hittan órán felelevenítettük, hogy régen milyen jelentősége volt egy közösség életében a közös zarándoklatnak. Az egész hét a múlt és a jelen kontrasztjában telt.

Talán legélesebben az Agroker Kft. mátészalkai telephelyén tett látogatásunk alkalmával tapasztalták meg ezt a gyerekek, ahol régi felvételekről bepillantást nyerhettek egy aratás folyamatába, mely Sarlós Boldogasszony ünnepével vette kezdetét, majd hirtelen elénk tárult a legmodernebb kombájn, ami napjainkban takarítja be a terményt. A beszélgetések alkalmával sokszor előkerültek a régebbi idők, nehézségeikkel, problémáikkal, de mégis a közösséghez tartozás felemelő érzésével és megtartó erejével.

A tábor pénteki napján Túristvándiba látogattunk el, ahova a szülőket is hívtuk, összesen 33-en vettünk részt ezen a kiránduláson. Az ebédet követően egy vidám fürdőzéssel zártuk a napot.

Szerettük volna, ha a gyerekek idén is minden nap kézzelfogható ajándékkal térnek haza, melyet ők maguk készítettek. Ennek fényében a kézműves foglalkozások átszőtték az egész hetet. Készült búzából Mária alak, léggömbből rózsafüzér, rózsafüzért magyarázó lapozó, de a legkülönlegesebb ajándék egy Mária kép volt, melyet a vasárnapi (2022. július 31.) máriapócsi egyházmegyei búcsúi szentmise után vihettek haza a gyerekek a kegytárgyak megáldása után.

Oláh-Kocsis Mónika

hitoktató

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye