A Váratlan élet – Június 24-én, pénteken 18 órától Debrecenben, az Apolló Moziban

A Családok X. Világtalálkozójához kapcsolódóan, az MKPK nyári rendes ülésén hozott döntésének megfelelően 2022. június 24-én, pénteken valamennyi egyházmegyében levetítik a Váratlan élet című filmet. A film igaz történet alapján mutatja be az abortusz dilemmáját, az ima erejével a halál kultúrájából kivezető utat. A  püspökök az élet védelmére kívánják felhívni a figyelmet a kezdeményezéssel.

A Váratlan élet című filmet Debrecenben június 24-én 18 órától az Apolló Moziban vetítik, amely után kerekasztal beszélgetés lesz Terdik János görögkatolikus családreferens vezetésével. A filmvetítésen való részvétel előzetes REGISZTRÁCIÓHOZ  kötött.

A film megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott. Az esemény nem sajtó-nyilvános!

A film honlapja itt érhető el: http://www.varatlanelet.hu/

„Külön szeretnék hozzátok fordulni, akik abortuszon estetek át. Az Egyház tudja, hogy mi minden befolyásolhatta döntésteket, és biztos abban, hogy sokszor fájdalmas, esetleg drámai volt a döntés. A lelketeken esett seb valószínűleg még mindig nem hegedt be. Valóban, ami történt, mélységesen igazságtalan dolog volt és marad. De ne bátortalanodjatok el és ne hagyjatok föl a reménnyel!

Sokkal inkább próbáljátok megérteni a maga igazságában azt, ami történt. Ha még nem tettétek volna meg, alázattal és bizalommal nyíljatok meg a bűnbánatra: az irgalmasság Atyja vár titeket, hogy megbocsásson és megbékítsen a bűnbánat szentségében. Akkor majd megértitek, hogy semmi sincs elveszve, s még a gyermeketektől is bocsánatot kérhettek, aki most az Úrban él. Barátok és szakemberek segítségével fájdalmas tapasztalatotok tanúságával ti magatok lehettek mindenki élethez való jogának leghatásosabb védői. Az élet melletti kiállásotokkal, amit esetleg egy új élet születése koronáz meg, s a közeletekben lévő rászorulók elfogadásával és gondozásával az emberi élet új szemléletének művészei lehettek.” (Szent II. János Pál pápa tanítása az Evangelium Vitae 99. pontjában)

 „Magyarországon 1956-ban rendelettel tették legálissá az abortuszt. Azóta 6 millió honfitársunk nem születhetett meg művi terhességmegszakítás következtében, ez majdnem annyi élet, mint ahány gyermek ugyanennyi idő alatt hazánkban világra jött. Azoknak a számát, akik más, például a megfogant élet méhfalba való beágyazódását megakadályozó beavatkozások következtében nem születhettek meg, még megbecsülni sem tudjuk.

Jól tudjuk, hogy nagyon sok anya nehéz élethelyzetében folyamodik az abortuszhoz mint kézenfekvő kiútnak tűnő megoldáshoz. Szeretnénk buzdítani ezeket az anyákat: kérjenek segítséget a tágabb családjuktól, az állami és egyházi szociális hálózattól. A gazdag Isten mindig kínál alternatívákat is: merjenek az abortuszon kívül más, valódi megoldást keresni vagy adják örökbe a gyermeket, mert számtalan jólelkű házaspár boldogan felnevelné. Így szorult élethelyzetében is válhat hőssé az anya, ha mégsem a halált választja, hanem az életre mond igent.

Minden megfogant életért az anya és az apa egyaránt felelős. Szent II. János Pál pápa azt is hangsúlyozza, hogy a kilátástalannak tűnő élethelyzetben választott abortusz lehet olyan szituáció eredménye, amelyért elsősorban nem az asszony, hanem az apa, a család vagy a környezet a felelős. Minden apát arra buzdítunk és az anya közelében élő családtagokat is bátorítjuk, hogy álljanak az anya mellé.” (Forrás: katolikus.hu)

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye