A segítségnyújtás nem lehetőség, hanem kötelesség! – A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye szükség esetén az üresen álló plébániai épületeket is megnyitja a menekültek előtt 

Szívszorító élményben van része azoknak, akik önkéntesként segítséget nyújtanak, vagy rokonként, barátként várják a Záhony, Lónya, Barabás, Beregsurány, Tiszabecs települések ukrán-magyar határátkelőin érkező menekülteket. Az emberek sírva szállnak le a vonatokról, vagy lépik át gyalogosan a határt, tekintetükben bizonytalanság, mert nem tudják, hogy lesz a holnap. Kiszakadtak a megszokott életükből, ez szinte sokkhatásként éri őket.

A záhonyi vasútállomásra az első két nap mintegy négyszáz, szombaton már közel ezer menekült érkezett. Gyermekek százai várták édesanyjukkal a váróterem padjain sorsukat. A több száz kisgyermek látványát, az édesapák, férfiak hiánya tette szokatlanná, akiket – a 18-60 év közöttieket – már csütörtök éjfél óta nem engednek át a határon.

Mindemellett a szeretet, az egyként tenni akarás katartikus élményét is megéli az ember az egyházmegyei Karitász szervezet, a Vöröskereszt, a Református Szeretetszolgálat munkatársai, polgármesterek, önkormányzati munkatársak, lakossági önkéntesek egész napos jelenlétével, akik nyújtják segítő kezüket a menekültek és egymás felé is, rögtönzött logisztikát alkalmazva, amely minden adódó lehetőséget megragad, hogy megoldást találjon egy-egy helyzetre. Így pl. a Budapestről érkező adományozónak hazafelé sem maradt üres az autója, hiszen menekült családot szállított fővárosi rokonokhoz. Egy hátizsákos jól szituált fiatalembert is azonnali cselekvésre ösztönözte a kaotikus helyzet, tárgyi adomány híján nem kevés valutát adott az egyik önkéntes szervezet munkatársának – egyéb szükséges eszközök megvásárlására – és boldogan távozott. A tuzséri karitász csoport közösségi házában két napja tartózkodó 11 fős magyar családot, köztük a fiatal, 8. hónapban járó, második gyermekét váró édesanyát is megviselte az áldatlan állapot. Számukra ideiglenes megoldásként Csordás Gábor, a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébánosa a régi plébániaépületben található lakást ajánlotta fel.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök az egyházmegye papjaihoz intézett körlevelében éppen erre kéri a plébániavezetőket, hogy az üresen álló épületeiket tegyék alkalmassá arra, hogy a háború elől menekülő testvéreinket szükség esetén be tudják fogadni. „Nehéz időszakban kezdjük az idei nagyböjti készületet, mert a koronavírus járvány mellett kitört a háború az egyházmegyénk keleti határával szomszédos Ukrajnában” – fogalmazott püspök atya a körlevélben, majd arra is felhívta a lelkipásztorok figyelmét, hogy a kialakult háborús helyzetre tekintettel bátorítsák a híveket a testvéri szeretet konkrét gyakorlására. Mindannyian testvérek vagyunk, a segítségnyújtás nem lehetőségünk, hanem kötelességünk – tette hozzá.  

Ferenc püspök továbbá öt millió Ft-ot szabadított fel a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye szociális keretéből a menekültek megsegítésére, ebből az egyházmegyei karitász beszerzi a legfontosabb eszközöket. A főpásztor további támogatásról is biztosítja a karitatív szervezetet.  

Csordás Gábor, a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébánosa, egyházmegyei karitászigazgató meglátogatta a kérdéses településeken önkéntesként jelenlévő karitász csoportokat, egyeztetett a helyi önkormányzati vezetéssel arról is, hogy egyházmegyénk karitatív szervezete hogyan tud segíteni az ukrán háborúból menekülő embereknek, mire van még szükségük.

Gábor atya a határátkelőkön jelenleg uralkodó helyzetről, állapotokról elmondta, az elmúlt két nap tapasztalata az, hogy túlnyomórészt azok indulnak el Ukrajnából, akiknek van hova menniük. Az elmúlt években az egyre veszélyesebbé vált belpolitikai helyzet miatt már több száz család áttelepült Magyarországra, így a menekültek közül sokan ismerősökhöz, rokonokhoz érkeznek. Egy éjszakára azok maradnak, akik a késő esti vonattal jönnek át a határon, és csak másnap tudnak továbbutazni. Vannak, akik a kishatár átkelőn gyalogosan érkeznek, de őket is már a határnál várják a hozzátartozóik, barátaik.

Mint mondta, a határmenti települések lakosai nagyon találékonyak, azonnal segítenek, és nemcsak hidegélelemmel kínálják a menekülteket. Tuzséron szabolcsi töltött káposztát készítettek, Kölcsén a helyiek hurkát sütöttek a 21 családnak, mert azt mondják éhes gyomorral a bánat még nehezebb.

A lónyai polgármester a Facebook oldalán feltüntette azon autók rendszámát, amelyek a menekültek elszállítását biztosítják a határtól a település központjáig, vagy a kívánt helyszínig.

Az egyházmegyei Karitász tiszakóródi csoportja az első perctől kint várja a tiszabecsi határátkelőnél az érkező menekülteket. Meleg teával, úti csomaggal, egy kedves szóval indítják tovább őket. Köszönet az önkénteseknek, a segítőiknek, az önkormányzatoknak, különösen a Tiszakóródi Polgármesteri Hivatalnak a segítségért!

A helyzet óráról órára változik, ez azt is meghatározza, hogy éppen mire van szükségük az embereknek.

Matracokból még mindig hiány van, hiszen egyre többen érkeznek. A családok az éjszakát művelődési házakban, tornatermekben töltik. Az Egri Főegyházmegyétől is kaptunk egy szállítmány matracot, de az egyházmegyei honlapon olvasott felhívásra Dunakesziből is érkezett adomány.

Gábor atya hangsúlyozta továbbá, hogy jelenleg úton lévő családokra gondoljunk, tehát olyan hűtést nem igénylő élelmiszerekre van szükség, amit el tudnak fogyasztani, valamint tisztálkodási, egészségügyi és minden olyan eszközre szükség van, amit egy csecsemő, kisgyermek, állapotos édesanya ellátása is igényel.

Fogadják a tartós élelmiszeradományokat is, de azt jelenleg nem osztják ki az érkező családok között. Ezeket akkor továbbítják, ha valahol megállapodnak, és ott kell nekik segíteni. Hamarosan indul a MKPK nagyböjti tartós élelmiszer gyűjtése a templomokban, amelyből erre a célra is jut majd.

A karitászigazgató arra is kérte a csoportokat, hogy ahol tudnak érkező családokról, azokat írassák be a helyi közétkeztetésbe, ennek költségeit a karitász szervezeten keresztül az egyházmegye fogja fizetni.

Gábor atya arra buzdít mindenkit, hogy helyi szinten mérjék fel, hogy milyen családok érkeznek, mi az igényük, előre egyeztessenek, hogy minden határátkelőhöz jusson elegendő adomány.

Az egyházmegyei karitásznak hosszabb távon az a fontos, hogy azokra figyeljen, akik itt maradnak. Több településen 2-3 család már jelen van, ők ismerőseiknél, rokonaiknál kaptak menedéket. Dolgos emberek, keresik a munkalehetőségeket, erről számolnak be a befogadó családok is. Hamarosan elkezdődnek a mezőgazdasági munkák, azon belül is több lehetőség adódik.

Az iskoláinkban is érezhető nyomot hagy a kialakult helyzet. Imáinkban gondoljunk azokra a kárpátaljai diákokra is, akik a nyíregyházi Szent Imre és a kisvárdai Szent László köznevelési intézmények gimnáziumaiban végzik tanulmányaikat. Ők az iskolai kollégiumokban élnek, most nem tudnak hazautazni és nagyon aggódnak az otthon lévő családtagjaik miatt. Németh István atya, a Szent Imre Gimnázium lelkivezetője elmondta, lelkileg nagyon megterheli a diákokat a kialakult helyzet.

A Katolikus Karitász már küldött egy teherautónyi gyorssegélyt, pénzsegélyt, majd krízissátrakat is tervez felállítani a határátkelőknél, ez jelenleg egyeztetés alatt van. Az országos karitatív szervezetnek is vannak ukrán bázisai, amelyek a belső migrációban segítenek. Kelet-Ukrajnából Nyugat-Ukrajna felé elég nagy a belső migráció, a határon még sokan nem jönnek át, és a háborúmentes zónába tömörülnek.

A menekültek elhelyezésről az állam gondoskodik. Már most ki vannak jelölve azok az iskolák, tornatermek, kollégiumok, ahol őket fogadják. A jelenlegi átmeneti szállásokon nem maradhatnak 12 óránál tovább. A különböző egyesületek fogadhatják a magyar családokat és elhelyezésükről gondoskodhatnak, az orosz ajkú családok a Bevándorlási Hivatalhoz kerülnek. Az ország felkészültnek látszik.

A Határhelyzet Facebook csoporthoz való csatlakozást javasolta a Vöröskereszt egyik munkatársa, amely oldalon a menekültek kérdéseket tehetnek fel, tanácsokat adnak egymásnak a határhelyzetről, hol tudnak könnyebben átjönni, de az átlépéshez a bevándorlási hivatalhoz szükséges iratokról is informálódhatnak, kormányrendeletről olvashatnak. A munkatársak azt javasolják, hogy tájékozódjanak, mielőtt elindulnak otthonról. A csoportnak jelenleg 50 ezer tagja van, csak az elmúlt nap során kétezren csatlakoztak.

Az adományokat a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Karitász központjában is gyűjtik, ahonnan szállítják majd a megfelelő helyre. (Nyíregyháza, Tábor u. 1./E., kapcsolattartó: Rosszel Gertrúd, 30/116-5737) fogadják.

A Katolikus Karitász mindezen célok támogatására gyűjtést hirdet a Caritas Ukrajnával közös munkájának támogatására. A gyűjtéshez többféle módon lehet csatlakozni:1356-os adományvonal hívásával (egy hívás 500 Forint támogatást jelent), online adományozással a Karitász honlapján – www.karitasz.hu – keresztül és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Karitász szervezetének központi bankszámláján „Ukrajnai háború” megnevezéssel – CIB Bank 11100702-18792069-36000001Nemzetközi utalásnál IBAN szám: CIB Bank HU47111007021879206936000001

Kovács Ágnes

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye