Rendhagyó tárlatvezetés a Szent Anna-székesegyházban

Január 26-án délután rendhagyó tárlatvezetésen vettek részt a debreceni Szent László Plébániához tartozó 50+ csoport és a Szent Anna-székesegyházhoz kapcsolódó Idősakadémia tagjai. Dr. Krakomperger Zoltán plébános látta vendégül az érdeklődőket, bemutatva a székesegyház történetét, külső-belső jellemzőit. Részletesen beszámolt a freskókról, szobrokról, megemlítve az irodalmi, történelmi vonatkozásokat is. Közös imádsággal álltunk meg egy-egy oltárkép előtt, és olyan kulisszatitkot is megtudtunk, hogy mi rejtőzik a nagy gyóntatószék mögött.

Virtuális séta a debreceni Szent Anna-székesegyházban.

A Szent Anna Székesegyház története: http://szentannaplebania.dnyem.hu/?page_id=6https://docplayer.hu; /2065198-Le-w-i-ap-a-debreceni-szent-anna-templom-lang-nandor-debrecen-1930-tisza-istvan-tudomanyegyetemi-nyomda.html

A pandémia komoly mentálhigiénés kihívás elé is állította az emberiséget. Mindannyian hosszú időn keresztül nélkülöztük hozzátartozóinkat, a külvilág különösen az idősebb generáció számára szinte elérhetetlen volt.  

Ezeknek a problémáknak az azonosítása és kezelése gyakran háttérbe szorul, holott hatásuk jelentős. Az idősebb generációk mentális jóllétének fokozása és érzelmi biztonságának támogatása ugyanis legalább olyan jelentőséggel bír, mint az élelmiszerrel és egyéb használati tárgyakkal való ellátásuk megszervezése.

Az emberek közötti fizikai távolságtartásnak több fokozatát is megtapasztalhattuk: 1,5-2 m távolság a sorban, az önkéntes otthonmaradás, az elkülönítés, a karantén. Ezek közös jellemzője, hogy kisebb-nagyobb mértékben korlátozzák az egyén szabadtérbeli mozgását.

A fent leírtak miatt is örvendetes, hogy az idősek számára életre hívott csoportjaink személyes jelenléttel folytatódhatnak. Fontos, hogy az idősek támogatásában legyenek olyan fórumok, ahol pszichológus vagy mentálhigiénés szakember bevonásával – csoportos vagy egyéni foglalkozások keretében – az idősebb korosztályhoz tartozó és megfelelő számú kapcsolattal nem rendelkezők segítséget kaphatnak annak tudatosításában, hogy a társas kapcsolódások milyen szerepet játszanak a lelki egészségük megőrzésében.

A közösségben megélt hitünk is rendkívüli erőforrás a mindennapi megküzdési folyamatokban.

Emellett pedig fontos az idősek olyan kognitív képességeinek fejlesztése, amelyek segítségével magukat “vizsgálva” meg tudják állapítani, hogy a szociális hálójuk mennyiben elégíti ki a valahova tartozásuk igényét, hiányérzet esetén pedig segítséget tudjanak kérni.

Csoportjainkban rendszeresen tartunk beszélgetéseket az időseket érintő és foglalkoztató kérdésekről, aktualitásokról, de az egyéni problémák megbeszélését is fontosnak tartjuk. A magány, az egyedüllét és a veszteségek feldolgozásában segíthet egy-egy négyszemközti beszélgetés.

A közös imádság, lelki tartalmakról való beszélgetés megerősíti a résztvevőket istenkapcsolatukban.

A 2022-es év új kezdeményezése, hogy az időscsoportok tagjai a rendszeres alkalmakon kívül egy-egy „külsős” programon is találkoznak. Ezek a találkozások lehetőséget adnak arra, hogy a csoportok tagjai megismerjék egymást, feltöltődjenek egymás társaságában, és nem utolsó sorban közös élményeket gyűjtsenek.

A nyugdíjas évek beköszöntével sokan azon kapják magukat, úgy érzik, valami hiányzik az életükből. Ez a valami pedig gyakran bizony a változatosság, valamint a tevékeny mindennapok.

„Addig élünk, amíg reményeink, terveink vannak” – így fogalmazott a résztvevők egyike, aki lelkes, aktív tagja a formálódó közösségnek.

Attól, hogy valaki nyugdíjba ment, egyáltalán nem áll meg az élet. Sőt! Az élethosszig tartó tanulás is lehet a boldog időskor kulcsa, specifikus feladatunk az egészség és a mentális egészség megőrzése, stabilizálása, a szenvedések, fájdalmak enyhítése, és az emberi méltóság megőrzése!

Időskorban egyik legfontosabb célunk kell legyen, hogy adottságainknak megfelelő tartalommal tudjuk megtölteni a mindennapokat!

Szeretettel várjuk mindazokat, akik kapcsolódni szeretnének csoportjainkhoz:

50+csoport: Szent László Plébánia, minden kedden 9.00-től a Szent II. János Pál teremben

Idősakadémia: Szent Anna-székesegyház, minden hónapban a 3. szerdán, 9.00-től az 5-ös hittanteremben.

Berényiné dr. Felszeghy Márta

DNYEM Kórházlelkészi Szolgálat

koordinátor