Országszerte több mint 7 000 – a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyéből 2 600 – regisztrált önkéntes fiatal 70 településen 170 programot valósít meg 72 óra alatt, ezen a hétvégén

„Itt vagyok, engem küldj!” (Iz 6,8) – mottóval elindított 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akció országos megnyitóját tartották október 12-én Nyíregyházán, a Szent Imre római katolikus köznevelési intézményben.

A programra Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében, illetve a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Miniszterelnökség támogatásával valósul meg azzal a céllal, hogy népszerűsítsék az önkéntes munkát a fiatalok körében.

Az eseményen jelen voltak a történelmi keresztény egyházak képviselői: Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Németh István püspöki titkár, Szabó Tamás, a Nyíregyházi Egyházmegye pasztorális helynöke, Bozorády András, a Hajdú-Szabolcsi Evangélikus Egyházmegye esperes-helyettese, dr. Gaál Sándor nyíregyházi református esperes, valamint dr. Király Klaudia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Fiatalokért Felelős Helyettes Államtitkársága titkárságvezetője, Nagy Szabina, Nyíregyháza önkormányzati képviselője, Copf Ágnes, a 72 óra kompromisszum nélkül program országos koordinátora,Treszkai Róbert megyei koordinátor, Gábor Miklós, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetője, Tormássiné Kapitány Ágotha, a házigazda intézmény vezetője, Némethné Székely Julianna tanfelügyeleti és Kovács István oktatásszervezési EKIF igazgatók, az egyházmegye intézményvezetői, a helyi intézmény diákjai, pedagógusai.

Tormássiné Kapitány Ágotha igazgató házigazdaként köszöntötte a megjelenteket, és elmondta, hogy a diákjaik évek óta teljes létszámmal vesznek részt kreatív módon az intézmény szebbé tételében, társaik megsegítésében. Kis dolgokat tesznek nagy szeretettel, tettekre váltva a terveiket, téve a jót.
A diákokhoz szólva a program idei mottóját idézte: „Itt vagyok, engem küldj” (Iz 6,8).
„Isten megszólított minket, küldetést adott nekünk, a segítségünket kéri, kér bennünket egyesével és együtt is. Fontos, hogy a segítségnyújtásunkkal példát mutassunk, erőt adjunk egymásnak, közösségünknek, hogy megmutassuk, együtt erősek vagyunk. A célunk, hogy méltók legyünk arra a küldetésre, amire a teremtő Isten szólított fel bennünket. Merjünk adni, együtt segíteni kompromisszumok nélkül! – fogalmazott az igazgató.

Palánki Ferenc megyéspüspök a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye képviseletében szólt. Elmondta, az egyházmegyéből idén 2 600 fiatal regisztrált erre a programra, a népszerű akcióra. „A kereszténységre úgy tekintünk, hogy passió, szenvedés, de nagyon is benne van az akció, a szeretetből meghozott tevékenység, áldozat, odaadás, a másokért való létnek a megmutatkozása.” Püspök atya azt is megosztotta, hogy néhány éve az egyházmegyei közoktatási intézmények vezetői is a program mellé álltak, ezért is jelentkeztek az egyházmegyéből ilyen sokan.  

Majd a kompromisszum nélkül, más szóval megalkuvás nélkül kifejezésről beszélt, amely azt jelenti, hogy amilyen feladatot ránk rónak, azt megtesszük. Ennek az a lényege, hogy a fiatal – vagy aki ezt a tevékenységet végzi –, ráérezzen, hogy milyen nagyszerű dolog másokért tenni. Majd Ferenc pápának a 2023. október 4-én kiadott Laudate Deum kezdetű legújabb apostoli buzdítására emlékeztetett, amelyben a Szentatya azt írja, hogy emlékeztetnünk kell egymást és magunkat a lelki, spirituális felelősségre, a közös otthonunk megőrzésére. Mindannyian felelősek vagyunk a környezetünkért, a közös otthonunk, a Föld állapotáért, és fontos meglátnunk, hogy ami nincs rendben, azt tegyük rendbe. Szánjuk rá azt a néhány napot, néhány órát, vagy azt a 72 órát arra, hogy engedelmesen megtegyük, amit ránk bíztak. Ezzel mindenki be tudja gyakorolni azt, amit Ferenc pápa mondott a fiataloknak a Papp László Sportarénában elhangzott beszédében (2023. 04. 29.), hogy amit csak te tudsz megtenni ebben a világban, azt neked meg kell tenned, mert anélkül a világ szegényebb lesz.

Szabó Tamás pasztorális helynök hangsúlyozta: a világ nem tökéletes, és változásra van szüksége. Egyesek fülébe azt súgja a megosztó, hogy végy fegyvert, bombát, harckocsit és változtasd meg a világot, de ez nem vezet sehová – mutatott a világban zajló háborúkra a helynök atya. – A nagy változási szándék nem vezet sehová. Ezért nagy dolog, hogy újra és újra vannak hadvezérek, akik azt mondják, hogy a világot változtatni kell, és kapát, gereblyét, mosolyt adnak a fiatalok kezébe, a fiatalok hadserege pedig azt mondja, rendben, változtassunk.
Tamás atya háláját fejezte ki és köszönetet mondott a hadvezéreknek, és így fogalmazott: Minden építés, mosoly, jócselekedet az Isten tervével való azonosulás, együttműködés és áldás. Jó látni azt, hogy ebben a régióban is ilyen sok ember akar áldássá válni a következő napokban.

Dr. Király Klaudia titkárságvezető Nagy-Vargha Zsófia fiatalokért felelős államtitkár üzenetét tolmácsolta. Kifejtette többek között azt, hogy az utóbbi évek eseményei megmutatták, mennyi értéket rejt magában az önkéntes tevékenység, és egy-egy segítő kézen akár emberéletek is múlhatnak. Ezt tapasztalhatják meg a fiatalok a 72 óra kompromisszum nélkül ifjúsági programban, ahol nemcsak munka vár rájuk, hanem alkotás, a kapott feladat teljes megvalósítása is. Kiemelte továbbá a program hatalmas közösségteremtő erejét is, hiszen az élmények mellett számos új emberi kapcsolatokra is szert tehetnek, miközben olyan nemes célt szolgálnak, amelyben a közös értékeik, elköteleződésük, a másokért való tenni akarás jelenik meg.

Bozorády András esperes-helyettes elmondta, az evangélikus egyház szervezésében országos szinten több mint ezren vesznek részt ebben az akcióban. Gyülekezeteikben és intézményeikben is kiemelt fontosságú az önkéntes program szervezése, és sokat tanulhatnak másoktól az ebben való együttműködésről.
„Istennek Jézus Krisztusban megmutatott szeretete az alapja annak a hálának, amely megnyitja a szívünket mások felé. A hálából fakadó erő az, ami nélkül egyházaink nem tudnának élni” – fogalmazott az evangélikus lelkész, és az előző rendszerre utalt, amely nehéz éveket az önkéntes szolgálók nélkül nem élte volna túl a nyíregyházi evangélikus gyülekezet.
A mindennapi életünket is átszövi az önkéntes szolgálat, és akik ebben a programban bármilyen motivációval részt vesznek, megtapasztalják, hogy képesek másoknak örömet adni – tette hozzá.

Dr. Gaál Sándor református esperes a két magyar Nobel-díjas (Karikó Katalin fiziológiai-orvostudományi Nobel-díj, Krausz Ferenc Fizikai Nobel-díj) életére, tudományos munkájára mutatott, akik sokat tettek az emberiségért. Tőlük tanulta meg a napokban velük készült interjúk során a megalkuvás mentességet. Mindketten fiatal koruktól kezdve megalkuvás mentesen folytatták a munkájukat. Életüzenetük a kompromisszum mentesség, a meggyőződésük alapján körülményektől függetlenül kitartóan haladni a cél felé. Ők lehetnek a példaképeink a megalkuvás mentességben, a kompromisszum-nélküliségben nemcsak 72 óra alatt, hanem az egész életünkben.
Keresztény hitünk alapja szerint az az áldozat, amit Jézus Krisztus értünk hozott a kereszten – megalkuvás nélkül –, az a szeretet adja meg az alapját a 72 órának.

Nagy Szabina önkormányzati képviselő már egészen gyermekkora óta részt vesz önkéntes szolgálatokban, megtapasztalva annak ajándékait. Hangsúlyozta, ha valaki a szabadidejét egy értékes dolognak szenteli, az őt gazdagítja. Az önkéntességet elhivatottan végzett cselekedetekkel, példamutatással tudjuk tanítani. A példaértékű emberek mind önkéntesen cselekedtek, mert mélyen elhivatottak voltak. A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy az önkéntességet egyszer mindenkinek meg kell tapasztalnia, hiszen akik ismerjük ezt az érzést egyértelműen kijelenthetjük, hogy többek leszünk általa: fejlődik a szociális érzékenységünk, személyiségünk, a kompetenciánk, segít, hogy új szemszögből lássuk meg a világot, önbizalmat erősít, és a társadalom számára a közösségépítés eszközeként is sokat ad.

Végül Copf Ágnes országos koordinátor, fuvolatanár szólt a jelenlévőkhöz. Örömmel jelentette be, hogy a több mint 7 000 regisztrált önkéntes fiatal 70 településen 170 programot fog megvalósítani. Saját tapasztalatát is megosztotta arról, hogy amikor még diákként önzetlen segítséget kapott valakitől, akkor jött rá, hogy segíteni jó, azóta vállal ő is önkéntes feladatokat. Az országos koordinátor fuvolajátékával is megörvendeztette a résztvevőket.

A megnyitón közreműködtek a Szent Imre köznevelési intézmény AMI tanárai, valamint az intézmény diákjai.

A köszöntő gondolatok után megkezdődött az önkéntes akció első projektje, a diákok virághagymákat ültettek az iskola udvarán lévő Méltóság Mezején. A programot táncház zárta.

Kovács Ágnes – Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye