Magasabb vezetői kinevezést, valamint a Szent Gellért-díjat adtak át az egyházmegyei tanévnyitó ünnepségen

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye köznevelési intézményeinek közös tanévnyitó ünnepségét tartották augusztus 25-én a debreceni Megtestesülés-templomban. Az eseményen Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök szentmisét mutatott be, majd magasabb vezetői kinevezéseket és Szent Gellért-díjat adott át pedagógusoknak.

Magasabb vezetői kinevezést kapott: Rácz Tiborné (Báthory István Katolikus Óvoda, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium, Nyírbátor) 2023. július 1. napjától 2028. július 1. napjáig; Törő András József (Szent Anna Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Geszteréd) 2023. július 1. napjától 2024. július 1. napjáig; Dienes Béla (Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda, Mátészalka) 2023. július 1. napjától 2024. július 1. napjáig.

A Szent Gellért díjat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alapította azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen a katolikus közoktatásban végzett kiemelkedő munka elismerésére. A kitüntetettek emberi tulajdonságaikkal, szakmai tudásukkal a testület előtt követendő példát jelenítenek meg. Kitüntetettnek lenni felelősség, mert ehhez méltóan kell élni és dolgozni a jövőben is.

A Szent Gellért-díj arany fokozatával történő kitüntetést kapta Türk László (Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye) leköszönő EKIF oktatási igazgató

Türk László 1982-ben született Nyíregyházán. Középfokú tanulmányait Szerencsen végezte, majd 2001-ben felvételt nyert a Debreceni Egyetem történelem szakára, ahol történelem-pedagógia szakos bölcsész és tanár végzettséget szerzett. A következő években közoktatási vezető szakvizsgát szerzett.
2006-óta folyamatosan részt vesz a köznevelésben. A pedagógus pálya sok lépcsőjét bejárta az elmúlt évek alatt: kezdetben, mint tanárjelölt, majd tanárként és osztályfőnökként tevékenykedett Debrecenben és Hajdúhadházon, ahol nehéz sorsú, hátrányos helyzetű gyermekek oktatásával volt megbízva, majd 2010-től igazgatóhelyettesként segítette az intézmény életét.
2013 novemberétől Debrecenben az Epreskerti Általános Iskolában látott el intézményvezető-helyettesi feladatokat. 2018 augusztusától a Debreceni Ady Endre Gimnáziumban intézményvezetőként dolgozott 2020. július végéig. 2020. augusztus 1-jétől a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye oktatásszervezési igazgatójaként elsődleges feladatának tartotta fenntartói szempontból a magas szintű működést szolgáló feltételek megteremtését, együttműködésben az intézmények vezetőivel, dolgozóival, tanulóival, szülőkkel. Karakterét jellemzi, hogy nagyon erős benne a tenni akarás, hogy az iskola világán keresztül részt vállaljon abból a munkából, ami előre viszi az ember fejlődésének a folyamatát.

A Szent Gellért-díj ezüst fokozatát kapták:

Farkas Győzőné (Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda, Mátészalka)

Farkas Győzőné tanítónő 36 évvel ezelőtt kezdte meg pedagógusi pályáját, 26 éve a mátészalkai Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda pedagógusa. Az intézményben alsós munkaközösség vezetőként, illetve egy tanéven keresztül megbízott igazgatóhelyettesként segítette az intézmény munkáját, szervezte a kulturális és szabadidős programokat, az óvoda-iskola átmenetet segítő programokat, a beiskolázás programjait. Nevelő-oktató munkája során kiemelt figyelmet fordít a tehetséges gyerekek fejlesztésére, a lemaradók felzárkóztatására. Évek óta kimagasló eredményeket érnek el gyermekei megyei, országos szintű tanulmányi versenyeken. Személyiségére, nevelési-oktatási módszerére a következetesség, nagyfokú gyermekközpontúság jellemző. Szakmai munkája példaértékű, magas fokú igényesség, módszertani tudatosság, innováció, elhivatottság jellemzi, a tehetségfejlesztő sakkot beépítette a mindennapi tanóráiba. Osztályfőnökként és hívő katolikusként tanítványait is arra ösztönzi, hogy ne csak a templom falai között vallják meg hitüket, hanem a mindennapi életükben is hordozzák azokat a keresztény emberre jellemző tulajdonságokat, amelyeknek meg kell jelennie egy katolikus intézmény tanulóinak életében. A saját példamutatásával segíti az iskola vezetését.

Bagoly Ferenc (Szent Anna Katolikus Általános Iskola, Nyírtelek)

Bagoly Ferenc 1989-től dolgozik Nyírteleken fizika-testnevelés szakos pedagógusként Friss diplomásként itt kezdett dolgozni és azóta is ez az egyetlen munkahelye, bár az intézmény több változáson, átszervezésen ment keresztül az évtizedek alatt. Igazgatóhelyettesként is tevékenykedett 2005-2016 között. Jelenleg pedagógusként, osztályfőnökként, az osztályfőnöki munkaközösség vezetőjeként végzi rendkívül magas szakmai színvonalon pedagógiai nevelő-oktató tevékenységét. Következetes, kitartó, színvonalas oktató-nevelő munkát végez. Intézményünkben a fenntartóváltás után a hitélet lelkes mozgatója, szervezője –magánéletében is példamutató (gyermekeit is a katolikus értékrend szerint neveli). Eredményesen együttműködik más felekezetek hitoktatóival intézményünkben, valamint a lelkivezetővel, pedagógusokkal. Folyamatosan képzi magát – rendkívül innovatív. Mélyen elkötelezett, hitvalló életet él. Szilárd erkölcsi alapokon álló munkájával kivívta a tanulók, szülők, munkatársak egyöntetű elismerését. A gyermekekért kimagaslóan önzetlen, az iskola nevelő-oktató munkáját segítő tevékenységet folytat. Munkatársaival olyan kollegiális viszonyban van, ami építő eleme a jó munkahelyi légkörnek. Vallásos élete, emberi tulajdonságai, szakmai tudása alapján méltó és követendő példaképe a nevelőtestületnek.

Imre Lászlóné (Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola, Nyíregyháza)

Imre Lászlóné óvodapedagógus, a Szent Imre Katolikus Óvoda intézményegység-vezetője negyven évi szolgálati idővel fejezi be aktív nevelőoktató, és vezetői munkásságát.
2012-től, az óvodánk megalapításától kezdve vezette és irányította az óvoda kis közösségét. Megbízható és segítő vezetőtársa volt a nagy intézmény vezetőjének. Mindig szeretettel, bizalommal fordult minden dolgozóhoz, gyermekhez, családhoz. A két kezével, szinte tégláról téglára, rendezvényről rendezvényre építette, alakította az óvoda szokás- és szabályrendszerét. Létrehozott egy városi szinten elismert katolikus intézményt, amely szakmailag magas színvonalon teljesít az egyházmegye intézményei között, neveli, óvja a rá bízott gyermekeket. Emberileg, szakmailag mindig az intézmény érdekeit nézve hozott döntéseket. A munkatársak számára mindig volt egy jó szava, egy mosolya, amivel még a nehezebb napokon is átsegítette őket. A pályakezdő kollégákat szakmailag, emberileg támogatta, magas szintű szakmai igényességre tanítva őket.
Katika ízig-vérig óvodapedagógus, elkötelezett keresztény, aki példa kollégái és a vele kapcsolatba kerülő szülők számára. Javaslom a Szent Gellért-díj ezüst fokozatának elnyerésére.

Dr. Valikovics Ferencné (Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola, Nyíregyháza)

Dr. Valikovics Ferencné rajz/vizuális kultúra-biológia szakos tanárnő, aki az öregségi nyugdíjjal fejezi be aktív nevelő-oktató munkásságát. Pályáját általános iskolában kezdte, majd a Szent Imre Katolikus Intézmény elindításától 1992-től óraadó, majd teljes állásban foglalkoztatott tanára lett az iskolának. Szaktanárként, osztályfőnökként, munkaközösség vezetőként sikeresen és kiemelkedően végezte munkáját, gazdagította közösséget. Példaértékű szakmai munkáját, tehetséggondozó tevékenységét mutatják diákjai eredményei az érettségi vizsgákon. Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen tanítványai több ízben az első 3 helyezést szerezték meg. Jó munkakapcsolatot alakított ki a város művészeti, kulturális intézményeivel. A művészetszeretetének köszönhetően számtalan kiállítás megszervezésével nevelte az igényességre diákjait. Osztályfőnökként, szaktanárként mindig nagy hangsúlyt helyezett tanítványai erkölcsi nevelésére, pályaválasztásukra, közösségi tevékenységük irányítására. Hiteles emberi személyisége, elkötelezett keresztény életvitele példa diákok és kollégák előtt egyaránt. Színvonalas a szakmai munkája, példaértékű emberi magatartása is.

Konziliné Bunya Julianna (Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola, Nyíregyháza)

Konziliné Bunya Julianna történelem-orosz szakos tanárnő, aki negyven év köznevelésben eltöltött szolgálat után vonul nyugdíjba.
1993-tól dolgozik a Szent Imre Katolikus Intézményben, s 30 éven keresztül szolgálta a katolikus kollégiumpedagógia ügyét.
A sikeres kollégiumi élet érdekében nagy figyelemmel követte a szakmai változásokat, folyamatosan tájékozódott a kollégiumpedagógiai kérdésekben. Részt vett továbbképzéseken és konferenciákon, amelyeken útmutatást, bátorítást kapott ehhez a szolgálathoz.
Munkáját töretlen lelkesedéssel, az ügy iránti mélységes elköteleződéssel végezte, egységben szemlélve és kezelve az egész intézményi szervezetet. Kezét a mindennapok ütőerén tartva, az eredményesség érdekében intenzív és hatékony kapcsolatot ápolt az iskola minden szegmensével, a kollégákkal, a gazdasági és technikai dolgozókkal egyaránt.
A diákokat szeretetteljes szigorral, igényes megemlékezések és programok szervezésével igyekezett a jóra, a szépre és az igazra érzékenyíteni.
Odaadó figyelemmel kísérte és segítette az intézményben kezdettől fogva jelen lévő kárpátaljai diákok munkáját, lehetővé téve közülük több tanuló számára nyelv- és érettségi vizsga megszerzését orosz nyelvből.
Egyház iránti elköteleződése, hite és vallásgyakorlása példaértékű mind a kollégák, mind a diákok számára.

Nagy Györgyné (Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola, Fülöp)

Nagy Györgyné Ebesen született kétgyermekes családban. Házasságkötése révén került Fülöpre. Tanítói diplomáját 1979-ben szerezte, de már 1975-től Fülöpön dolgozott képesítés nélküli pedagógusként. Éveken át tanított Fülöp-Bánházán összevont osztályban. Ott lehetett igazán megtanulni a differenciálást! Élete során, bármilyen volt is a tantestület összetétele, ő vezéregyéniség volt. 1994-től kezdődően – 19 éven át – a fülöpi tantestület alsós munkaközösségének a vezetőjeként dolgozott. Nevéhez fűződik a Belső Gondozói Rendszer bevezetése. Az új dolgok kipróbálása és bevezetése iránt mindig nyitott volt. 1999-ben informatika műveltségterületet szerzett. Nagy Györgyné, Ica vérbeli pedagógus. Soha nem volt gondja a fegyelmezéssel. Jellemzi a konfliktushelyzetekre való gyors és határozott reagálás. Ő az a tanító, aki szívesen foglalkozik a felzárkóztatásra szoruló tanulókkal és a tehetséges tanulókkal is. Egyénre szabott feladatokkal segíti a diákok önmagukhoz mért fejlődését. Jelenleg is osztályfőnök egy olyan osztályban, ahol a tanulók 90%-a hátrányos helyzetű. Képes volt őket jó közösséggé formálni. Tavaly a kis 2. osztályos tanítványa országos 9. helyezést ért el magyar nyelv és irodalom tantárgyból a „Harmatcsepp” levelezős verseny személyes megjelenést igénylő budapesti fordulóján. 2013-ban nyugdíjba vonult, de két éve ismét teljes munkaidőben dolgozik intézményünkben. A tanítónő már a 68. életévét tölti, de lelkesedése, munkatempója, a feladatokhoz való hozzáállása, hihetetlen tenni akarása minden pedagógus számára példa lehet.

Pintér József (Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Debrecen)

Pintér József Torontáltorda szülötte, 1998 óta, pontosan 25 éve a Szent József Gimnázium meghatározó tanárszemélyisége. Nagy munkabírású, az általa szeretett és lelkesen tanított történelem tantárgy szakavatott ismerője, kiemelkedő szakmai tudásával mind a diákok, mind a kollégák között nagy tekintélyt vívott ki magának. Néhány évig a kollégium vezetőjeként emberséges és igazságra törekvő vezetői stílus jellemezte, amit a konfliktushelyzetek keresztény megoldása és az optimális munkahelyi légkör kialakítása jellemzett.
Hitében következetes, tanítványai számára példaszerű a vallásgyakorlata, aktívan vesz részt liturgikus eseményeken, olyan mintát közvetít tanítványai felé, amelyre nagy szükség van, mert társadalmunkban a hit megélésének férfi útjára kevés példát találhatnak fiataljaink.
Évek óta kimagasló eredményekkel vesznek részt diákjai országos történelemversenyeken, lelkiismeretes felkészítő munkájának, alapos szakmai tudásának köszönhetően több alkalommal is országos 1. helyezést értek el diákjai, de számos magasan jegyzett országos és helyi eredménnyel is rendelkezik. A tanári kar oszlopos tagja, támogatja a fiatal kollégák beilleszkedését, szakmai kiteljesedését.
A kötelező feladatok ellátásán túl is kiveszi részét az intézmény hírnevének gyarapításából, minta- és mértékadó pedagógus-személyisége a klasszikus nevelői értékeket jeleníti meg tanári közösségünkben. A diákok felé közvetített magas színvonalú szakmai tudásával, ami a rá jellemző empátiával párosul, segítő és ösztönző módon gazdagítja az iskolai közös munka sokrétű világát.
Gratulálunk a magasabb vezetői kinevezetteknek és a díjazottaknak! Életükre, munkájukra Isten áldását kérjük!

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye