1240 fő dolgozik az egyházmegyénkben – Egyházmegyei köznevelési intézmények vezetői találkoztak Debrecenben – II. rész

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartása alatt működő köznevelési és szociális intézmények vezetői, vezető helyettesei, gazdasági vezetői, óvodavezetői, iskolalelkészei, AMI és kollégiumi vezetői vettek részt az augusztus 16-án megtartott intézményvezetői értekezleten Debrecenben, az Egyházmegye Kateketikai Központban.
A találkozó kezdetén Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatott be szentmisét a Szent Anna-székesegyházban. A főpásztor elmélkedését és Heidelsperger István oktatási ügyekért felelős helynök atya gondolatait ITT elolvashatjuk.

A szentmisét követően a találkozón az elmúlt tanévet értékelő, valamint a 2023/24-es tanév előkészítő feladatairól szóló előadások hangzottak el. Előadást tartottak: Kovács István oktatásszervezési igazgató, az EKIF 2023. július 24-én kinevezett új munkatársa, Némethné Székely Julianna tanfelügyeleti igazgató és Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató.

„Egyedül a legnagyobb erő sem tehet mindent, mondhatnám, nem tehet sokat: egyesített erőknek pedig a lehetetlennek látszó is gyakran lehetséges. Mit ér egy csepp víz? De milliomonként egyesült cseppek megdöbbentő erőt fejtenek ki.” (Kölcsey Ferenc)
Egyházmegyei szinten az intézmények közötti közös gondolkodás, segítségnyújtás a legfontosabb. A közös célt csak együtt lehet elérni – fogalmazott Kovács István igazgató, aki a csapatmunkát hangsúlyozta.

Előadása elején elmondta, hogy az egyházmegyei köznevelési intézményeinkben dolgozók létszáma emelkedett, amely jelenleg annak köszönhető, hogy az intézmények száma bővült az ajaki tagintézménnyel. Összesen 977 fő dolgozik a köznevelési intézményeinkben.
Egyházmegyénkben a feladatellátás szerint – a bölcsődétől kezdve a gimnáziumi képzésig, kiegészülve a kollégiumi ellátással, az AMI képzéssel – többfajta intézménytípus található. Az igazgató ezek alapján vizsgálva a létszámadatokat elmondta, a 2023/24-es nevelési évben várható létszám a következő: bölcsődékben 50 fő, óvodákban 954 fő, AMI képzésen 681 fő, kollégiumokban 310 fő és az iskolákban összesen 4786 (-119) fő. Míg az óvodában és az általános iskolában növekszik a létszám, a gimnáziumokban folyamatosan csökken.
Kovács István szólt a hátrányos, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű tanulói létszámról is. Kiemelte, bár nehéz olyan iskolában tanítani, ahol magas ezen tanulók száma, de ezek a gyermekek nem véletlenül vannak az intézményeinkben. Felhívta a pedagógusok figyelmét arra, hogy vegyék figyelembe a gyermekekről szóló szakértői véleményt, javaslatot, és aszerint segítsék őket az iskolákban.

Az oktatásszervezési igazgató tájékoztatott a várható jogszabályi változásokról is. Jelenleg 87 jogszabály van érvényben, amellyel minden vezetőnek tisztában kell lennie, a legfontosabbakat ismertette is. Megtudtuk, hogy nemcsak jogszabályok, hanem fogalmak is változnak, így pl. 2023 szeptemberétől az intézményvezető fogalom helyett igazgató kifejezést kell alkalmazni.

Némethné Székely Julianna tanfelügyeleti igazgató szintén egy idézetet, Polgár László pedagógus, a Polgár lányok édesapjának gondolatát választotta előadásának mottójául, akinek pedagógiai módszerét több egyházmegyei iskolánkban is alkalmazzák. „A nevelő legyen optimista, higgyen a nevelés személyiségfejlesztő, képességfejlesztő óriási, de reális lehetőségeiben. Minden egészségesen született gyermek potenciálisan zseni, hogy azzá válik-e, az önön is igen jelentős mértékben múlik.”
Minden gyerek egy kincs, és sok minden rajtunk múlik, hogy mivé válnak majd – egészítette ki a gondolatot a tanfelügyeleti igazgató. Majd a tanulmányi átlagok alapján is értékelte az egyházmegyei köznevelési intézményekben folyó munkát.

Mint mondta, tíz évre visszatekintve is egy erős szinten tartás, folyamatos emelkedés tapasztalható. Büszkék lehetünk intézményeinkre, hiszen a jelenlegi egyházmegyei tanulmányi átlag: 4,36. A magatartás egyházmegyei átlaga: 4,45 – amely jól nevelt gyermekekre utal –, de a szorgalomban is élen járunk, ezt igazolja a 4,24 átlag.

Némethné Székely Julianna főbb tantárgyi átlagokat is bemutatott intézményenként. Továbbá láthattuk az érettségi átlagot, középfokú, felsőfokú nyelvvizsga eredményeket, szó esett dicséretekről is, amely egy célravezető módszer a gyermekeknél, és ebben sem szűkölködik az egyházmegye. A kitűnő tanulóink száma összesen:1558 fő, ebből az általános iskolákban 1406 fő, a diákok 44,5 %-a jár élen, valamint az egyházmegyei köznevelési intézményeink kiválóságát igazolják az országos, regionális, vármegyei és városi versenyeredmények is.  
A tanfelügyeleti igazgató továbbá tájékoztatta a résztvevőket az elmúlt év során az intézményekben megvalósult kisebb-nagyobb beruházásokról, a következő tanév kiemelt feladatairól.

Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató az interaktív módszert alkalmazta előadásában, és igen sok érdekes adatot is hallhattunk tőle, bemutatta az egyházmegyét, valamint szólt a folyamatban lévő és a tervezett beruházásokról is.
Elmondta, hogy egyházmegyénkben 57 plébánia + filiák, miséző helyek találhatóak. Az itt szolgáló lelkipásztorok, hitoktatók, részalkalmazottak száma, valamint a 10+1 köznevelési és négy szociális intézményünkben dolgozók száma összesen 1240 fő. Ennyi család megélhetésében vesz részt az egyházmegye. Béres Nándor elmondta, kevés az a nagy cég a területünkön, amelynek alkalmazotti létszáma ezt meghaladja, majd hozzátette, egy ilyen közösség, egyházmegye vezetéséhez jó szakemberekre, pénzügyi, szakmai vezetőkre van szükség.

Béres Nándor arra is kérte a vezetőket, pedagógusokat, hogy intézményeikből próbálják egymás felé terelni diákjaikat, szeretteiket – óvodától a középiskoláig –, mert aki az egyházmegyei intézményeinkben végzi tanulmányait, akkor az nagy valószínűséggel a későbbiekben, felnőttként is részt fog venni az Egyház életében.

A gazdasági vezető a folyamatban lévő beruházásokról is beszámolt:
A jövő héten, augusztus 22-én lesz a mátészalkai bölcsőde alapkőletétele, augusztus 31-én pedig a Debrecen-Józsa városrészen épülő, évfolyamonként két osztályos általános iskola alapkőletétele. Kisvárdán bölcsődét bővítenek, Geszteréden pedig új óvodát építenek. Hajdúböszörményben idén ősszel kerül átadásra egy 50 férőhelyes szociális otthon és jelenleg Hajdúszoboszlón épül egy 99 férőhelyes szociális otthon,  Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya Főplébánia mellett épül egy multifunkciós rendezvényközpont; folyamatban van a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház felújítása és Nyíregyháza-Borbányán Kateketikai Központ és egyben Lelkigyakorlatos ház létesül.
Szakolyban augusztus 20-án lesz a Szent István Király tiszteletére újonnan épült templom felszentelése. Debrecenben épül a Jézus Szíve Közösségi ház, felújítják a debreceni Szent István Plébániát, a tiszalöki, a kemecsei templomot, valamint folyamatban van egy öt helyszínes beruházás is, ide tartozik a nyírbátori Minorita udvar, az ófehértói, a máriapócsi templom, a nyírbélteki és a nyírvasvári kápolna felújítása.

Végül Béres Nándor bemutatta a püspöki hivatalban dolgozó kollégáit is, akiknek a segítségére számíthatnak az egyházmegyei köznevelési intézmények.
A gazdasági igazgató előadásának második részében többek között szólt a jövőt érintő kérdésekről is. Példaként megemlítette az egyházmegyei ifjúsági tábort, ahol a fiatalok megfogalmazták elképzelésüket, igényüket a jövő egyházával kapcsolatban. Felmerült bennük az, hogy kevés az információ az intézményeink weboldalain. Olyan témákat olvasnának szívesen, amely őket érdekli/érinti, és segítségükre lenne akár az iskolaválasztásban is. Továbbá megfogalmazták, hogy inkább a képi, videó anyag váltja ki már számukra is a nagyobb népszerűséget, ellentétben a hosszabb tartalmakkal.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye