Várnai Péter: Krisztus inge című hangjáték február 27-én 13.30-kor a Katolikus Rádióban

Várnai Péter: Krisztus inge című hangjáték a XX. század egyik legpusztítóbb korszakát idézi fel.

Egy olyan időszakot, amely a keresztény egyházaknak és az egész társadalomnak máig ki nem hevert károkat okozott. Hiszen a szerzetesrendek feloszlatása, az ötvenes években végrehajtott brutális szétkergetése, a rendekben évszázadok alatt felhalmozott tudás, értékek üldözése, a szerzetesek megszűnő szolgálatai, a gyógyításban, oktatásban betöltött szerepük felszámolása: pótolhatatlan hiányt eredményezett.

A cél egyértelmű volt: az egyházak megszüntetése, a hitélet felszámolása. A felszámolás során nem válogattak az eszközökben. Letartóztatásokra, kínzásokra, kitelepítésekre, koncepciós perekre és kivégzésekre is sor került.

Nekik állít emléket Várnai Péter hangjátéka: a Krisztus inge.

Többek között olyan kiváló művészek elevenítik fel a történelmi időket, mint: Konrád Antal, Schnell Ádám, Jászai László, Kubik Anna, Mikó István.

A hangjáték zenéjét Laczó Zoltán Vince szerezte.

Az ötrészes hangjátéksorozat a kommunizmus áldozatainak emléknapjához igazítva, 2023. február 27-én 13.30-kor a Katolikus Rádió Rádiós Regénytár c. műsorában kerül bemutatásra.

Fogadják szeretettel a csatolt rövidfilmet, amely a rendező, Lázár Csaba Kazinczy-díjas színművész, rádiónk vezető bemondója, valamint a közreműködő művészek gondolatait, érzéseit foglalja magába a film készítéséhez kapcsolódóan.

Lázár Csaba rendező
Vargha Viktória kommunikációs munkatárs

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye