Advent az újratervezés ideje – Geszteréden tartották közös lelkigyakorlatukat egyházmegyénk három intézményének pedagógusai

Családias légkörben, a találkozás jó hangulatában telt az egyházmegyénk fenntartásában működő három köznevelési intézmény, a „triumvirátus” pedagógusainak közös lelkigyakorlata december 16-án, Geszteréden.

Idén Törő András, a geszterédi Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola intézményvezetője köszöntötte házigazdaként a nyírtelki Szent Anna- és a fülöpi Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola munkatársait. A közös adventi lelkigyakorlat hagyományként van jelen a három intézmény életében, és már ezen az alkalmon megtörtént a meghívás a jövő évi adventi lelkigyakorlatra, amelynek a nyírtelki intézmény ad majd otthont.

A találkozó kezdetén Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök szentmisét mutatott be Kiss Tibor nyírtelki és Kerekes László geszterédi plébánosok, iskolalelkészek konccelebrálásával a Szent Anna-templomban. Ferenc püspök előző napon a nyírbátori köznevelési intézmény pedagógusait is meglátogatta és elmélkedésében arra buzdította őket, hogy ismerjék fel életükben Isten szándékát.

A főpásztor a geszterédi templomban advent kegyelmi időszakára hívta fel a figyelmet, amikor Jézus születésnapjára készülve lehetőségünk van a megtisztulásra, életünk rendezésére.

Nem egy egyszerű ember születésének megünneplésére készülünk, hanem arra, hogy Isten nem hagyott magunkra, eljött erre a világra. Ez a kegyelmi idő lehetőséget ad, hogy megtisztuljunk, rendezzük, újratervezzük az életünket. A lelki írók azt mondják, hogy amikor a szentgyónásra készülünk, elsősorban ne a bűneinket lajstromozzuk, hanem Isten szeretetét, irgalmát keressük, Vele akarjunk találkozni. Ő meghívott, megszólított bennünket, nagyon is jól tudja, mi lakik a lelkünkben, mennyit küszködünk a nehézségekkel, emberi gyarlóságokkal, gyengeségekkel. Isten irgalmas szeretetére pedig úgy válaszoljunk, hogy mi is bocsássunk meg másoknak tanúságot téve irgalmáról.

Azt mondja Jézus, nincs szüksége emberi tanúkra, mert a tények: a keresztig menő szeretete, a feltámadása igazolták Őt. Nincs szüksége a mi emberi szolgálatunkra sem. Azon ámulhatunk el, hogy Ő mégis be akar vonni bennünket az életébe, leereszkedett hozzánk, emberek közé, vállalta a sorsunkat, és még csak nem is király lett, hanem egy egyszerű kézműves ember, mert ember akart lenni.  Ha valamiben tudjuk követni Jézust, akkor az az, hogy mi is legyünk igaz emberekké.

Lehetőséget kapunk az újrakezdéshez. Amikor azt mondja Keresztelő János – és ugyanezzel a mondattal kezdi Jézus a nyilvános működését – : „Tartsatok bűnbánatot, mert közel van a mennyek országa!” (Mt 3,2), azt jelenti, hogy ez igazi örömhír, újrakezdhetjük, kapunk új lehetőséget és ezzel élve válaszolhatunk az Ő irgalmas jóságára és szeretetére. Isten nem azt akarja, hogy bűntudatunk, hanem, hogy bűnbánatunk legyen. A bűnbánat válasz az Isten szeretetére. És amikor megkérdezzük: Uram, hogyan köszönhetjük ezt meg? Akkor Ő azt mondja: Menjetek és bocsássatok meg egymásnak, segítsetek utat készíteni mások szíve felé Nekem, a Szeretet forrásának – fogalmazott a főpásztor. 

A szentmise után a pedagógusok az iskola aulájában folytatták közös programjukat, ahová megérkezett a Szent Család is és szállást keresett az iskola falai között. A karácsony előtti hagyomány a geszterédi intézmény életében is jelen van. A Szentcsalád-járás utolsó mozzanatának lehettünk tanúi, amikor ének és rövid imádság kíséretében Törő András igazgató átvette a Szent Családot ábrázoló szobrot.

Ezt követően az intézmény 5. osztályos diákjai karácsonyi misztériumjátékot adtak elő. A Jézus születését megidéző diák-színtársulatnak ez volt a harmadik fellépése. Ezen a héten karácsony történetét először az óvodásoknak mutatták be, majd a diáktársaik és a szülők előtt szerepeltek a Gajdos János Művelődési Házban. A misztériumjátékban közreműködött a 2. osztályos gyerekek kórusa.

Gratulálunk a szereplőknek és a felkészítő tanáruknak: Molnár-Lakatos Líviának, és Galgóczy Mariann kórusvezetőnek!

A lelkigyakorlat záró mozzanatában ismét püspöki tanítással gazdagodhattak a résztvevők. Palánki Ferenc megyéspüspök elmélkedésről ITT olvashatunk.

A lelkigyakorlaton az EKIF irodát Türk László oktatásszervezési főigazgató képviselte, aki a találkozó végén mondott köszönetet Palánki Ferenc megyéspüspöknek a tanításáért és az intézményeknek a jelenlétükért. Örömét fejezte ki azért, hogy a triumvirátus együtt van, időt szakít arra, hogy elcsendesedjenek: Ma nem a telefonhívások voltak a fontosak, hanem az egymásra figyelés – fogalmazott, majd pedagógusi hivatásának kezdetére tekintett vissza és egy élményét osztotta meg a jelenlévőkkel. Kezdő pedagógusként az intézményvezetője karácsonyi műsor összeállítására kérte fel őt. Az akkor elmondott gondolatok a mai napig minden szentestén elhangzanak családja körében: „A karácsony az öröm, a szeretet, a megbékélés ünnepe, amikor elfeledjük az emberek között elszenvedett bajokat, bosszúságokat, és ezen az estén megajándékozzuk egymást.” A családi asztalnál pedig a szöveg úgy folytatódik: „Az a legnagyobb ajándék, amikor a családi asztalnál együtt vagyunk.” – A három nevelőtestület most együtt ünnepelt, püspök atya jelenlétében együtt készült az ünnepre, és ettől szebb ajándékot senki nem vihet haza – fogalmazott a főigazgató, majd áldott karácsonyt kívánt mindenkinek.

Kovács Ágnes – Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye