„Együtt, egymásért, egy emberhez méltó életért Szent Kamill szellemében” – Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte a nyíregyházi Szent Kamill Rehabilitációs Központ

Ünnepi pillanatok sorozatának lehettek részesei a jelenlévők a nyíregyházi Szent Kamill Rehabilitációs Központ megalapításának 20. évfordulóján, október 17-én rendezett eseményen. A születésnapi ünnepen püspöki áldásban részesültek az intézményhez tartozók és a felújított épület, továbbá először adták át a rehabilitációs központ által alapított Szent Kamill-díjat, valamint együttműködési megállapodás született a Kamilliánus Kolostor és az általa fenntartott intézmény, valamint a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fóruma között.

Az eseményen részt vettek: Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök; P. György Alfréd MI kamilliánus szerzetes, házfőnök, az Osztrák Kamilliánus Tartomány generális delegátusa; az Ajakon szolgáló kamilliánus nővérek, Bajnay Kornél és Suszter Csaba önkormányzati képviselők, dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója; Kis Józsefné, a Magyar Kamilliánus Családok Társasága Egyesületének elnöke; Pregitzer Fruzsina érdemes művésznő, az egyházmegyei karitász központ munkatársai, a szociális ellátórendszer intézményvezetői, a rehabilitációs központ munkatársai, gondozottjai és a szülők.

Dévai Marcell, a rehabilitációs központ intézményvezetője köszöntő gondolataiban az intézményt a „béke szigetének” nevezte, amely távol a város zajától Nyíregyháza egyik kertvárosi részében, a Kistelekiszőlőben található. „Az intézmény előtt tó, mögötte nagy veteményes és gyümölcsös, az intézmény falai között pedig Lellisi Szent Kamill szellemében, a tevékeny, biztonságot adó szeretet van jelen. Ez a szeretet a világ világossága, amely fényt áraszt az ide betérő emberek szívébe. Ezek az apró tevékeny szeretetcselekedetek tesznek jobbá bennünket és a minket körülvevő világot” – fogalmazott Dévai Marcell.

Cum matris corde – Anyai szívvel
„A tüzet keressük, nem a hamut.
A mag érdekel, nem a héj.
A lét lelkesít, nem a látszat.
Azért akarunk tudni, hogy cselekedjünk.
Azért tekintünk vissza, hogy tanuljunk.
Kamillal megyünk, hogy előre haladjunk.
Krisztust követjük – szenvedők iránti szeretetében.” (Hascheck)

P. György Alfréd MI köszöntő gondolataiban mindenekelőtt P. dr. Anton Gots kamilliánus atyára (1934-2014) emlékezett, aki hitt a szeretetben és a kezdeményezésére 1995-ben Nyíregyházán telepedtek le a kamilliánus szerzetesek. A házfőnök köszönetet mondott Bosák Nándornak, az egyházmegye első püspökének és Palánki Ferenc jelenlegi megyéspüspöknek, hogy ebben az egyházmegyében megélhetik Szent Kamill rendalapító karizmáját, Krisztus szolgálatát a szenvedőkben.

Anton atya a rá jellemző módon mert nagyot álmodni. Balesete után ő maga is mozgáskorlátozottá vált, és 1978-ban megalapította a mozgássérültek faluját, az Értékesebb Életet Alapítványt Felső-Ausztriában, Altenhofban. 26 évvel később folytatódott az álom és megalapította a Szent Kamill Rehabilitációs Központot, valamint a Szent Kamill Életet az Életnek Közhasznú Alapítványt, Nyíregyházán.

Dr. Szabó Tünde kormánybiztos, országgyűlési képviselő köszöntő gondolatait Pregitzer Fruzsina, érdemes művész tolmácsolta. Szabó Tünde háláját fejezte ki a város nevében, hogy az intézményben 20 éve magas színvonalon végzik az önmaguk ellátására részben képes fogyatékos személyek rehabilitációs ellátását. A neves intézmény azért is működik hosszú idő óta, mert nélkülözhetetlen szolgálatot nyújtott az ellátottaknak a mindennapok nehézségei között – fogalmazott többek között a kormánybiztos.

Bajnay Kornél önkormányzati képviselő dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármesterének nevében köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Gondolataiban méltatta a felnőttkorba lépett intézményt és a mögötte tudható tartalmat, ennek kiemelkedő példája található a rehabilitációs központban, ahol elesett emberekkel foglalkoznak.

Palánki Ferenc megyéspüspök az épület megáldása előtt Antiochiai Szent Ignác vértanú püspöknek az emléknapjához kapcsolta gondolatait: Antiochiai Szent Ignác  Szent Péter apostol második utóda volt az apostol által alapított antiochiai közösségben. Ignácot elfogták, Rómába hurcolták, és az út során, amerre járt, biztató leveleket írt a közösségeknek. Így lett a neve Teophorosz, vagyis Istenhordozó. Az az ember, aki odafigyel arra, hogy milyen helytállást vár tőle az Isten, Istenhordozó lehet.

Fotó: Vermes Tibor

Szent Ignác arról is írt, hogy mennyire eucharisztikus életet tud élni az, aki hittel él, életét odaáldozva mások szolgálatára. Ez a nap erre irányítja a figyelmet, hiszen ebben az intézményben Istenhordozókkal találkozhatunk, akik gondoskodnak a rájuk bízottakról, és akik a szenvedés keresztjét hordozva egyre inkább hasonlítanak Krisztushoz.

A Bölcsességirodalomból ismerhetjük azt a mondatot: Isten, te az életnek vagy a barátja. Azok, akik másokért élnek, az élet barátai tudnak lenni, és egyre inkább hordozzák magukban Istent.
Legyünk Istenhordozók és hozzuk meg az életünk áldozatát isteni szeretettel, mert szeretet nincsen áldozat nélkül. A másikért való lét tesz igazán Krisztushoz hasonlóvá, erre kaptunk meghívást – fogalmazott a megyéspüspök.

Az eseményen egy megállapodás is született. A Kamilliánus Kolostor az általa fenntartott intézménnyel csatlakozott a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fórumához. Az erről szóló megállapodást P. György Alfréd MI házfőnök és dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója írták alá. A Kamilliánusok szeretnének becsatlakozni abba a vérkeringésbe, szakmai munkába, ami országosan folyik a szociális és gyermekvédelmi intézményekben, hogy minél több ismeretet szerezzenek, és a fogyatékkal élő személyeket szakmailag a tőlük tehető legtökéletesebb módon gondozhassák.

Az eseményen dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy sok ember kiszolgáltatott a társadalmunkban, amit a modern világ elfelejt, nem vesz észre, mert az erőt, a hatalmat látjuk, azok után kapaszkodunk. Az igazgató szerint a legnagyobb baj az, ha egy kiszolgáltatott emberre – a hajléktalanra, szenvedélybetegre, idős emberre, vagy fogyatékkal élőre, stb. – nem figyelünk, és akkor ő a méltóságát is elveszítheti. Oda kell állni, meg kell találnunk az utat hozzájuk. Van dolgunk velük, nem nézhetünk félre. Ezen dolgozik a katolikus szeretetszolgálat.

A Szent Kamill Rehabilitációs Központ erre az évfordulóra köszönete és elismerése jeléül megalapította a „Cum matris corde” – Szent Kamill-díjat a . A díjat azoknak ítélik oda, akik hűséggel és tevékeny szeretettel szolgálják Istent és a szenvedőket, munkájukkal, szolgálatukkal hosszú időn át hozzájárulnak a más képességekkel rendelkező embertársaik életminőségének javításához. Az elismerés azoknak is szól, akik erkölcsi és anyagi támogatásukkal, szolgálatukkal előmozdítják az emberi élet méltóságát, szellemi, lelki fölemelkedését, fejlődését, egyéni vagy közösségi formában.

A Szent Kamill-díjat elsőként Barabás Mihályné Erzsébet és Tóth Piroska Ildikó kapta, akik az intézmény munkatársai az alapítás óta.
Gratulálunk a díjazottaknak, életükre, további munkájukra Isten áldását kérjük!

A születésnapi ünnepség ezzel nem ért véget, a különleges alkalmon minden ott dolgozónak megköszönték az eddigi munkáját.

Az eseményen közreműködött különleges előadásával Pregitzer Fruzsina, érdemes művész, majd klasszikus zenei percekben részesítették a résztvevőket a Vikár Sándor Zeneiskola művésztanárai: Császárné Tanaka Ayako és Kóti Gergő, és megható műsorukkal jeleskedtek a Szent Kamill Rehabilitációs Központ fiataljai.

***

A Szent Kamill Rehabilitációs Központ 2004-ben kezdte meg működését Nyíregyháza – Kistelekiszőlő területén. Ma már az alapítói és a fenntartói jogokat a nyíregyházi Kamilliánus Kolostor gyakorolja.

Az évek során folyamatosan fejlődött az intézmény a foglalkoztatások tekintetében is. Az intézmény lakóotthoni ellátását az ország egész területéről igénybe vehetik a gondozottak, illetve hozzátartozóik, az intézmény nappali ellátásra pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye bármelyik településéről érkezhetnek.

A jelenlegi felújítási munkálatok során kialakítottak egy gyógytorna szobát, beszerzésre került egy interaktív tábla, továbbá a lakószobák és a konyha nyílászáróinak cseréje is megtörtént, valamint az intézmény energiahatékonyságát javították. Ezek a fejlesztések és felújítások nem valósulhattak volna meg a külföldi és belföldi adományozók, a fenntartó és Magyarország Kormányának támogatása nélkül.

Az ellátást igénybe vevők mindennapjait igyekeznek hasznossá, élménydússá tenni az újabbnál újabb programokkal. Hagyománnyá vált az „Önkéntes hét”, amely során erdélyi fiatalok érkeznek az otthonba és az általuk szervezett programokba kapcsolódnak be a lakók. A Kamilliánus Kolostor és az Osztrák Kamilliánus Tartomány támogatásából évente táboroznak a gondozottak, egy hetet töltve egészséges fiatalokkal Partium, Erdély vagy Magyarország valamelyik városában.

A 2024-es évtől zeneterápiás és kutyaterápiás foglalkozást is biztosít az intézmény havi két alkalommal.

2022-ben az Élet védelmében címmel Bioetikai Konferencia-sorozatot indítottak el, ami aktuális programokra, kihívásokra irányítja a figyelmet, valamint nemzetközi szakemberek segítségével közösen keresi az adekvát választ. A konferenciákat minden év novemberében, „Mária, a betegek gyógyítója” tiszteletének emléknapja körül tartják.

A központ nappali intézménye várja az olyan 18. életévüket betöltött értelmi vagy más fogyatékossággal élő személyek jelentkezését, akik szeretnének egy közösség tagjai lenni, napközben szeretnék az idejüket hasznosan eltölteni, képességeikben fejlődni.

Az intézményről részletesebb információt ITT találunk.

Kovács Ágnes
Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye