Pásztor Károly atyáról neveztek el utcát Máriapócson

Máriapócs Város Önkormányzata kezdeményezésére a Nemzeti Kegyhely egyik utcáját, az Ófehértói és a Selyem utcát összekötő útszakaszt Pásztor Károly atyáról nevezték el. Az utcát és az utcanévtáblát Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldotta meg október 17-én.

Az eseményen jelen voltak és köszöntő beszédet mondtak Palánki Ferenc megyéspüspök, Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök, dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, Papp Bertalan, Máriapócs polgármestere, Lengyelné Márta, Pásztor Károly unokahúga.
Az őszi verőfényes napsütéses délután sokan részesültek az ünnepi pillanatokban, görög és római katolikus lelkipásztorok, valamint Károly atya szolgálati helyeiről is érkeztek barátok és a közösségek hívei.  

Pásztor Károly atya (1931-2024) a nyugdíjas évei utolsó szakaszát, több mint tíz évet aktív lelkipásztorkodással töltött Máriapócson. Papp Bertalan, a város polgármestere nagyon közel állt hozzá, sok személyes élményt őriz emlékezetében. A polgármester elmondta, amikor a képviselőtestület támogatta a javaslatot, hogy Károly atyáról utcát nevezzenek el, akkor három kérdést kellett magának is megválaszolnia: Miért ő, miért most és miért Máriapócson?

Azért Károly atya, mert ő azok közé tartozik, akik maradandót alkottak a közösségükben, és személyes, tanúságtevő kisugárzásuk megmarad az emberek emlékezetében. Azért most, mert ezekben az időkben, amikor a kereszténységet Európában is két lábbal tiporják, különösen fontos, hogy ezzel a kezdeményezéssel is megmutassák és felvállalják a hitüket. Miért Máriapócs? Máriapócs, a Szűzanya közelségével Károly atya élete utolsó szakaszának otthona volt. A plébános erről a különleges lehetőségről mindig is hálás szívvel beszélt.

A városnak fontos, hogy megemlékezzen a hívek lelkében maradandót alkotókról, és nem Károly atya az első pap, akiről utcát neveztek el. A polgármester elmondta, hogy közel három évtizede viseli a város egyik utcája dr. Gacsorka Pál görögkatolikus pap nevét, akinek tanúságtevő életét szintén sokak szíve őrzi.

Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő a saját válaszait is megosztotta a polgármester feltett kérdéseire. Elmondta, hogy Károly atya az életét Isten és a közösség szolgálatának szentelte, az életével példát mutatott és adott. Biztatta az önkormányzatokat, hogy bátran kövessék Máriapócs példáját.

Ebben az évben két különleges római katolikus pap távozott a térség közösségeiből, Horváth János atya és Pásztor Károly atya. Simon Miklós mindkét lelkipásztorral közeli, baráti kapcsolatot ápolt. A képviselő elmondta, jó volt hallgatni a prédikációikat, jó volt a közelükben lenni. Mindkettő halála nagy űrt hagyott maga után, a közösség sokat köszönhetett nekik. 

Lengyelné Márta, Károly atya rokona a család nevében mondott köszönetet a kezdeményezésért. Nagy megtiszteltetés számukra, hogy a halála után alig két hónappal utcát neveznek el róla. Lengyelné Márta megköszönte a hívek, a lelkipásztorok, a püspök atyák Károly atya iránti szeretetét, figyelmességét, és a betegsége során tanúsított aggódásukat is.

 Szocska A. Ábel megyéspüspök örömmel üdvözölte ezt a kezdeményezést. Elmondta, hogy egy papról elnevezett utca nagyon szépen kifejezi a papi élet üzenetét. Mint ahogyan a Pásztor Károly utca két utat köt össze, úgy a pap – így Károly atya is – egész életében azon fáradozik, hogy a földi élet útjáról az örök élet útjára elvezessen bennünket.

A néhai plébános sokaknak volt példaképe, vigasztalója. Ábel püspök a ’90-es években Máriapócsón szolgált, és a szerzetes atyákkal gyakran átlátogattak Pócspetribe. Egyik alkalommal Károly atya éppen ügyintézés után sietett hazafelé az önkormányzattól. Ábel püspök rácsodálkozott a személyére, arra, ahogyan viselkedett, és nagyon mély hatást gyakorolt rá. Megfogalmazta, ő is olyan lelkipásztor szeretne lenni, mint Károly atya, példája mindig előtte lesz.

Palánki Ferenc megyéspüspök a közelmúltban, október 4-én ünnepelt Assisi Szent Ferencről beszélt, akiről azt olvasta, hogy Szent Ferenc a talpától a feje tetejéig nem volt nagytermetű, de onnan fölfelé a nagysága felért az égig.  

Károly atya hasonlóan alacsony termetű, nagyszerű ember, nagylelkű, nyitott szívű, mélységes szeretettel átitatott igazi pap volt, aki mindannyiunk példaképe. „Feladatunk, hogy nagylelkűek legyünk, összekössük az eget a földdel. Szent Ágoston így fogalmazott: Veletek vagyok keresztény, értetek vagyok püspök. Károly atya így élte meg a papságát: Veletek vagyok keresztény, értetek vagyok pap, értetek adom az életemet Krisztusnak, hogy titeket hozzá tudjalak vezetni” – fogalmazott a főpásztor, és megköszönte a polgármesternek, a képviselő-testületnek, hogy igazi példaképet állítanak az emberek elé.

„Példaképeink a szentek. Törekedjünk arra, hogy olyanok legyünk, mint ők, vagyis amilyennek nekünk lennünk kell Isten terve szerint, mert mindannyian életszentségre vagyunk hivatva. Nincs más lehetőségünk. Vagy szentek leszünk, vagy elkárhozunk. Hiszem, hogy Károly atya is a nagylelkűsége, szeretete jutalmául eljutott a mennyországba, szent lett, és segít nekünk, imádkozik értünk, hogy mi is meg tudjuk valósítani Isten tervét az életünkben” – zárta gondolatait Palánki Ferenc megyéspüspök.

Ezután Ferenc püspök megáldotta a táblát és a Pásztor Károly utcát, majd közös énekléssel, imádsággal ért véget az ünnepség.

Kovács Ágnes
Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye