Még Szent II. János Pál pápa is megemlékezett az idén 25 éves nyírcsászári Szent Pio-templom felszenteléséről – Templombúcsún emlékeznek meg az évfordulóról

Nyírcsászáriban a Szent Pio-templom búcsúi ünnepét tartják szeptember 23-án, hétfőn 11 órától. A szentmise főcelebránsa és szónoka Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi püspök lesz, aki 25 ével ezelőtt felszentelte a világ első, Pio atya tiszteletére épült templomot.

A nyírbátori plébániához tartozó Nyírcsászári olasz stílusú, kicsiny templomát Pietrelcinai Szent Pio atya gyóntatószékének formája alapján Horváth János (1954-2024) atya kezdeményezésére tervezték.
A San Giovanni Rotondóból hozott alapkő letételének az ünnepe 1999. május 2-án, Pio atya boldoggá avatásának a napján volt, majd 144 nap után szeptember 23-án, Boldog Pio első liturgikus emléknapján Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye akkori megyéspüspöke szentelte fel a templomot. Így a világon az első Pio atya tiszteletére szentelt templom Nyírcsászáriban épült fel.

Erről még Szent II. János Pál pápa is megemlékezett, aki levélben üdvözölte a magyar egyházközség híveit. A Szentatya a levelet Giovanni Battista Re érsek, helyettes államtitkár, később bíboros által küldte el Bosák Nándor megyéspüspöknek a templomszentelés ünnepére:
„Őszentsége II. János Pál pápa szeretettel küldi jókívánságait Nyírcsászáriba, a Boldog Pio atya tiszteletére épített új templom fölszentelése alkalmából. A Szentatya emlékezteti az egybegyűlt hívek közösségét arra a kötelezettségre, amely templomuk sajátosságából fakad. Boldog Páter Pio, akinek tiszteletére az első templomot Magyarországon építették, életében számos szenvedést viselt el, így vált méltóvá a szenvedő Krisztus követésére. Azzal a kívánsággal, hogy Boldog Pio atya templomának hívei mindig tudatában legyenek annak, hogy a keresztény ember a megváltást Krisztus érdemeiből, az Atya akaratából kapja, s ennek hirdetésében és a példa mutatásában soha el ne fáradjanak. II. János Pál pápa szeretettel küldi áldását Főtisztelendő Plébános Úrnak, munkatársainak és az együtt ünneplő egyházközség minden hívének.” (Vatikán, 1999. szeptember 2O.)

2002. június 16-án sor került Boldog Pio atya szentté avatására megszámlálhatatlan zarándok jelenlétében.

A Szent István Rádió stábja szintén rendszeres résztvevője a búcsúi misének, a rádió élő közvetítésének köszönhetően mások is részesedhetnek a kegyelmi ajándékokban.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye