Évzáró találkozást tartottak debreceni időscsoportok a Szent István-templomban

A debreceni időscsoportok: a Szent László Plébánia 50+ csoportja, a Szent Anna Főplébánia Idősakadémiájának csoportja, a Márta-Mária csoport tagjai június 11-én évzáró találkozóra jöttek össze a debreceni Szent István-templomban, ahol Papp László plébános szentmisét mutatott be a csoport tagjaiért.

László atya a szentmisén elhangzott homíliájában elmondta, hogy június 11-e kiemelt ünnep az egyház életében. Szent Barnabást ünnepeljük, aki Pál (Saul) mellett a másik apostol, akit szentként is tisztelünk.
Nevének jelentése: a vigasztalás fia. A barnabiták, a takácsok, a kádárok, a szomorkodók és az aggodalmaskodók védőszentje, és kérik közbenjárását jégeső ellen is. Cipruson született, a leviták törzséből származott.

Az ún. deuteronomista papi törvény (5Móz 18,1-8) azt az ősi szemléletet tükrözi vissza, amely szerint Izraelben a papi tisztség kizárólagos viselői a leviták, Jákob Lévi nevű fiának a leszármazottai, akiket Isten még a pusztai vándorlás idején kiválasztott e tisztségre.
Barnabás személyesen nem találkozott Jézussal, később tért meg. Életéről az apostolok Cselekedeteiből tudunk. „Igaz, Szentlélekkel és hittel eltelt férfi volt” (ApCsel 11,24), a mély hit mellett jó szív jellemezte. Az első pünkösd után egyike volt azoknak, akik Jézus tanítását befogadva hirdették az igét szülőföldjükön, és vagyonukat az apostolok lába elé tették (vö. ApCsel 4,36–37).
Hirdette, hogy meg kell újulni a Szentlélekben, az egyetlen igaz út a bűnbánat, a keresztség, a személyes megtérés.

Mit üzen a mai napon a közösségeinknek Barnabás?
Nekünk is ő legyen a minta, kövessük Barnabást, aki azt vallotta, hogy az előítélet-mentes bizalom az erős közösségek alapja. Merjünk szembe menni a konvenciókkal, merjünk bizalmat szavazni minden embertársunknak, megismerve az ő személyes történetüket. Ez a krisztusi kapcsolódás alapja, ez ad lehetőséget, hogy mások is be tudják tölteni küldetésüket Isten országában.

A szentmisét követően különleges élményben volt részünk: Géczy István, a templom kántora bemutatta a templom történetét. Ezt követően rögtönzött házi hangversenyen vehettünk részt.
Joseph Haydn: A Teremtés (Die Schöpfung) ) című oratóriumának egy-egy rövid részletét meghallgatva, a kivetítőn magyarázattal ellátva élvezhettük a koncertfelvételt, amely betöltötte a templomteret.
Végezetül Johann Sebastian BACH: D-moll Toccata, adagio és fúga, (BWV 565) című művét hallgathattuk meg felvételről (a templom különleges orgonájának köszönhetően), Kovács Szilárd Ferenc magyar orgonaművész, egyházzenész, zeneelmélet-tanár, a Pécsi Tudományegyetem oktatója, a Pécsi Bazilika zeneigazgatója előadásában.

 A délelőttöt közös kávézással zártuk a Stühmer cukrászdában.

Csoportjaink szeptemberben újra találkoznak, addig szép nyarat kívánunk mindenkinek!

Berényiné dr. Felszeghy Márta
koordinátor – DNYEM Kórházlelkészi Szolgálat

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye