… Jézus, akit érettünk keresztre feszítettek (Mt 27,35-50) – Elmélkedés a Szent László Imaszövetség 2024. júniusi rózsafüzér titkáról

Ha valaki a feltüntetett szentírási részeket az alábbi elmélkedés szellemében átelmélkedi, biztosan másként néz ezentúl Krisztus keresztjére.

Júniusban is javaslom a bevezető titkok alapján készített saját ima reggelenkénti elmondását.
Uram, Szent Lelkeddel világosítsd meg értelmemet, hogy szenvedésed fényében felismerjem a magam és szeretteim szenvedésének értelmét. Erősítsd emlékezetemet, hogy a te szenvedésed és főleg kereszthalálod emléke soha ne halványuljon el számomra. Végül tökéletesítsd akaratomat, hogy az egyre inkább összhangban legyen a te akaratoddal. Ámen.

Ebben a hónapban – a keresztre feszített Krisztust szemlélve – imádkozunk papi és szerzetesi hivatásokért.

Elmélkedés
Fölmagasztaltak Uram, magasba emeltek a fatimai új templom tabernákuluma fölött. Mögötted az Isten Báránya mozaikképe, lábad alatt pedig te magad vagy élő valóságban, ahogyan önmagadat adtad nekünk az Eucharisztiában. Erről a képről órákat lehetne csendben elmélkedni. Keresztre feszítésed és kereszthalálod órájára gondolva, mélyen megrendült lélekkel azt mondtad: „ha majd fölemelnek a földről, mindent magamhoz vonzok”. Amikor rátekintek erre a képre, vagy bárhol egy feszületre, kívánom, hogy vonzz magadhoz. Vonzz magadhoz, mint a mágnes az acélt, és engedd, hogy mint a mágneshez vonzott acél, én is hozzád vonzzak minden embert. Így vonzzam be a te meghívó szereteted erőterébe azokat, akiket te papi és szerzetesi életre hívsz.

A feszület, az oltár és az Eucharisztia szinte áttűnnek egymásba. A te áldozatodnak a kereszt az oltára, és ezt a halált legyőző élő áldozatot fogadta el tőled az Atya. Te pedig az Atya által elfogadott örök áldozatban megdicsőült testedet adod nekünk az Eucharisztiában. Micsoda magasztos hívatás a kereszt, az oltár és az Eucharisztia szolgálata! Neked is mélyen megrendült a lelked, amikor elérkezett az óra, amiért jöttél. Papként nekem is mélyen megrendül a lelkem, amikor kitárt karral, mint te a kereszten, ott állok a te oltárod előtt és hálát adok, hogy színed előtt állhatok és szolgálhatok neked. Nem tudom nem folytatni: „Kérve kérünk, gyűjtsön egybe a Szentlélek mindnyájunkat, akik Krisztus (a kereszt oltárán feláldozott) testében és (a kereszten kiontott) vérében részesülünk. Viseld szíveden, Urunk, Egyházad sorsát az egész világon, tedd tökéletessé a szeretetben…”

Mert ha Egyházad papjai és minden tagja a tökéletes szeretet erőterében él, amely a te keresztáldozatodból forrásozik, akkor mindig lesznek, akik nem állnak ellen a te magadhoz vonzó szeretetednek.

Fodor András
nyugalmazott püspöki helynök, plébános

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen– Nyíregyházi Egyházmegye