Csiba László akadémikus előadása a Megtestesülés Plébánia szabadegyetemén

A debreceni Megtestesülés Plébánián folytatódó Plébániai Szabadegyetem november 16-i alkalmán Prof. Dr. Csiba László neurológus tartott előadást „Az orvos-beteg kapcsolat dilemmái” címmel.
Az előadásról dr. Keresztesné dr. Várhelyi Ilona írását olvashatjuk.

A debreceni neurológus professzor nem csupán saját szakterületének tapasztalatait osztotta meg a nagyszámú hallgatósággal, hanem Az orvos-beteg kapcsolat dilemmái című előadása az őszinteség jegyében felvillantotta a magyar egészségügy számos problémáját.

Kutatási statisztikákkal alátámasztva tárta fel, hogy a magyarok többségének életmódja és az ún. korfa kedvezőtlen alakulása miatt a jövőre sem tekinthetünk bizakodóan. Ha csupán az érrendszeri betegségek (magas vérnyomás) és ennek következményeit vizsgáljuk az elöregedő társadalomban, már egy emberöltő múlva, 2051-re várhatóan 9 millió alá csökken az ország lakossága. A csökkenő lakosság körében a betegek aránya még a mainál is magasabb lesz. Az orvosi hivatástudat és felelősség ideális megvalósulását nem segíti elő a finanszírozás rendszere.

Mintegy tizennégyezer nyilvántartott betegségről tud az orvostudomány. Ezek többségét nem tudjuk gyógyítani – mondta a professzor, legfeljebb kezelni próbáljuk. Talán csak a fertőző betegségek gyógyításában értünk el látványos eredményeket, de világméretekben itt is érezhető a gyógyszergyárak profitéhsége. Sajnos a pénz világa több vonatkozásban negatív hatással van az orvos-beteg kapcsolatra is.

A rengeteg betegség tudatában a diagnózis felállítása szinte művészet. Ezt nagyban nehezíti az, hogy a legtöbb betegség lefolyása kiszámíthatatlan, egyénileg változhat. Ezért lenne fontos nagyon alaposan kikérdezni a beteget, sőt a hozzátartozóit is, és személyes vizsgálattal, körültekintéssel kialakítani a diagnózist. A beteg ne tárgya, hanem főszereplője legyen a gyógyító folyamatoknak! A diagnosztika egy izgalmas kalandregényhez hasonlít – mondta Csiba László.

A betegségek diagnosztizálásában a technikai fejlődés háttérbe szorítja az orvos szerepét. A beteg és orvos bizalmi viszonya nem tud kialakulni a személyesség hiánya miatt. Az egészségügyi ellátás minőségének egyik kulcskérdése tehát az orvos-beteg kapcsolatának javítása lenne. A nővérek és más egészségügyi dolgozók munkája tudná a személyesség hiányát csökkenteni. Az őket érintő sok panasz lehet jogos is, de egyáltalán nem általánosítható. Nővérek nélkül a klinikai orvos keveset tehet a beteg gyógyulásáért. Erkölcsi és anyagi megbecsülésük fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Egy nővér egy munkanapjáról készült videó bemutatásával szemléltette az előadó, milyen áldozatos munkát végeznek a nővérek.

Általános tapasztalat a magyarok egészségtelen életmódja. Még mindig nagyon sokan dohányoznak, igen magas az alkoholfogyasztás, helytelen a táplálkozásunk, sokféle stressz éri az embereket. Ezeken nagyobb fegyelemmel és felvilágosító munkával lehetne változtatni, tehát a megelőzésre kellene nagyobb gondot fordítani. Ebben szerepe van az egészségügyi rendszernek, de az egyes ember hozzáállása legalább ennyire fontos. Keresztény kötelesség is a teremtés védelme, és ebben az ember legyen a központ!

Az előadás során és az azt követő élénk beszélgetésben előkerült a gyógyítás transzcendens dimenziójának kérdése is. A hallgatóság soraiban több orvos volt, ők is megerősítették tapasztalataik alapján a lelki tényezők, az imádság és a hit szerepét a gyógyulásban. Az emberi kapcsolatok milyensége szintén kihat az egészségi állapotra. Hamarabb meghal az az ember, aki senkinek sem fontos.

Az előadás kimondatlanul is többféle közelítésben az emberi méltóság keresztény értelmezését járta körül, konkrét esetek és a statisztikai tények tükrében.

Köszönettel tartozunk Csiba László professzor úrnak azért, hogy sok szálon indította el a hallgatói gondolatokat, hiszen ez a téma mindnyájunkat érint. Az előadás után még sokan és sokáig beszélgettünk a felmerült kérdésekről.

A szabadegyetem következő előadását a magyar kultúra napjához kapcsolódva január 18-án 19 órai kezdettel tartjuk Kölcsey Ferenc vallási nézeteiről. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Dr. Keresztesné dr. Várhelyi Ilona

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye