Szent Imre közbenjárását kérték zarándoklatukon a leveleki egyházközség hívei

Közel 40 fős zarándoklat indult az elmúlt vasárnap a leveleki egyházközségből a gönczi Szent Imre-templomba, hogy Szent Imre herceg égi közbenjárását kérjék magyar hazánkért és az ifjúságért.

A leveleki hívek előtt nem voltak ismeretlenek a vendéglátók, hiszen évek óta találkoznak a testületek és az egyházközségek tagjai. A találkozásokon közös szentmisék, baráti beszélgetések, jókedv és a fiatalos lendület jellemzi.
A szentmisén Lengyel József leveleki plébános tartott homíliát. József atya Szent Imre herceg személyiségének alap tulajdonságaira irányította a figyelmet: egyenes, megbízható, korrekt, feddhetetlen, következetes, tiszteletteljes, lovagias ember volt. Ezért erő és a biztonság áradt belőle. Mindennek az alapja pedig maga Jézus Krisztus, akire építette lelki életének házát.

Ahogyan a legenda is írja róla: „Az imádság, mindennapi kenyere volt.” Ez tette számára lehetővé az állandó nyitottságot az Isten, vele kapcsolatos terveinek elfogadásához. Ezért is tudta kimondani:

Végezd el Uram, kedvedet bennem.”

És így meg is valósította azt, amit Máté apostolnál olvasunk: „Aki megtalálja életét, elveszíti azt; de aki elveszíti életét énérettem és az evangéliumért, megtalálja azt.

Élni tehát csak úgy érdemes és csak úgy érték, ha ezt az életet odaajándékozzuk egy objektív, rajtunk kívül álló cél érdekében. Ez a tökéletes krisztusi norma, amelynek megfelelt Szent Imre herceg.
Kérjük az ő égi közbenjárását, hogy ennek a krisztusi normának mi is meg tudjunk felelni.

Köszönet Szabó László plébános atyának és a gönci képviselőtestület tagjainak és híveinek az együtt imádkozásért és a jó hangulatért az ünnepi asztalnál is.

Leveleki egyházközség
Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye