… Jézus, aki meghirdette Isten országát (Mt 4,23-25; Mk 1,14-15; Lk 4,14-22; Jn 3,1-21) – Elmélkedés a Szent László Imaszövetség 2023. novemberi rózsafüzér titkáról

Ebben a hónapban se feledkezzünk meg reggeli imánkról: Ó, Uram! Szeretnék ma is egész nap a Te jelenlétedben élni, ezért arra kérlek, tisztítsd meg a szívemet, hogy be tudjam fogadni a Te békédet és segítségeddel meg is őrizzem azt egész nap. Szent Lelkeddel indíts arra, hogy felszítsam lelkemben, a szentségeid által kapott kegyelmeket, és ma is, legalább lélekben jelen legyek a Te legszentebb áldozatodban. Veled egyesülve a szentáldozásban, erőt merítsek a rólad való hiteles tanúságtételhez. Ámen.

November hónapban a szentek társaságában úgy tekintünk a halálra, mint mennyei születésnapra. Jézus, aki meghirdette Isten országát (Mt 4,23-25; Mk 1,14-15; Lk 4,14-22; Jn 3,1-21) – nyilvános működése kezdetén – arra az „országra” irányította mindenkori tanítványai figyelmét, ahonnan ő hozzánk érkezett, és ahova el akar vezetni minket. Új „területre” helyezte át az emberi élet súlypontját. Az ószövetségi törvények refrénje az volt, azért tartsd meg, hogy „hosszú életű légy a földön”. Nagyon sokan még ma is ezt várják Istentől, annak jutalmaként, hogy parancsai szerint élnek.

Jézus új távlatot nyit az ember számára. Az ő követése, „parancsainak megtartása” nem hosszú földi, hanem örök mennyei életet garantál, méghozzá úgy, hogy az nem független a földi életünktől, hanem annak beteljesülése lesz. Nem a halálunk lesz az örök élet kezdete, hanem az Isten örök tervében „megszületett” énünk.

Fotó: Fodor András – (Lettország) Mária kegyhely, Világosság útja 3. állomás (titok)

Jézus úgy kezdte meg az Isten országának meghirdetését, hogy tanítványokat gyűjtött maga köré, akikkel megosztotta az életét, azt az életet, amelyet ő az Atya Országában élt. Amikor pedig feladattal bízta meg őket, azt kérte, hogy hirdessék: elérkezett a mennyek országa. Erre a küldetésre alapította Egyházát is, hogy benne, az e világ történelmében elérkezzen az Isten országa.

A Szent László Imaszövetség tagjaiként arra vállalkoztunk, hogy papi és szerzetesi hivatásokért imádkozunk. Olyanokért, akik élethivatásuknak tekintik, hogy az Isten országának tanúi, hirdetői legyenek. Mire hívta meg Jézus a tanítványait? Hogy megossza velük az életét, azt az életet, amelyet ő az Atya országában élt. Jézus mai tanítványait is erre hívja. Tudunk-e olyan „helyet”, egyházközséget, szemináriumot, mai Galileát, ahol magához hívhatja Jézus azokat, akiket kiválaszt? Az imádsággal együtt mit kell még tennünk, hogy ilyen hellyé legyen a mi közösségünk? Mi magunk is Jézus tanítványai vagyunk,

mertük-e már olyan közel engedni magunkhoz Jézust, hogy megoszthassa velünk az ő életét, hogy a mi életünk „súlypontját” is az Isten országába helyezze?

November hónapban, ha járjuk is a temetőket, igyekezzünk a szentek társaságában is járni, hogy akik már a beteljesedett Isten Országában élnek, erősítsék hitünket és odavágyakozásunkat a szentek közösségébe. És végül ne feledkezzünk meg a szenvedő Egyházról, a tisztuló lelkekről, a köztük lévő elhunyt papjainkról. Búcsúnyeréseinkkel segítsük őket, hogy az ő életük is beteljesedjen az Isten Országában.

Fodor András
nyugalmazott püspöki helynök, plébános

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye