„A zene az kell, mert körülölel, és nem veszünk majd el…..” – 15 éves az újfehértói Kolping énekkar

Kórusok töltötték meg október 14-én, szombaton este az újfehértói Magyarok Nagyasszonya római katolikus templomot. Az egyházközség felnőtt énekkara kórustalálkozó keretében adott hálát azért, hogy 15 éves lett.

Az ünnepség kezdetén köszöntőt mondott Bosák Nándor nyugalmazott püspök atya, az egyházmegyénk első főpásztora, aki arról beszélt, milyen ereje van a dalnak az imádkozás során, s milyen fontos azoknak a személye, akik tehetségükkel örömet tudnak szerezni társaiknak.
Dr. Hosszú József, Újfehértó Város polgármestere elmondta: a nyírségi kisvárosban nagy tekintélye van a kultúrának, művelőit csodálat és tisztelet övezi a településen.

A kórustalálkozón négy kórus vett részt: két újfehértói, egy téglási és egy baktalórántházi dalkör. Az újfehértói Kolping énekkar mellett működik a Körkép Városi Vegyeskar, amely elsőként lépett fel, ezt követte a baktalórántházi, majd a téglási kamarakórus, végül pedig az ünnepelt Kolping énekkar.

Mindegyik énekkar színvonalas és meghitt műsort varázsolt a templomi közönség elé, a művek többsége egyházi ének volt. A családias hangulatban telt találkozón a kórusok eredményes múltjukról, történetükről is beszéltek, valamint azokról a rangos elismerésekről, amelyeket évtizedes munkájuk során elnyertek.

Sajnos, minden kórus beszámolt arról is, hogy az idők során lemorzsolódással kellett szembenézniük, sokan ugyanis magánéleti vagy munkahelyi okok miatt nem tudták tovább folytatni az éneklést. Ennek ellenére, a megmaradt kórustagok igyekeznek heti többszöri próbaalkalmakkal készülni a kórustalálkozókra, a fesztiválokra és mindegyikük fontosnak tartja, hogy a helyi közösségi rendezvényeken is megjelenjenek.

A hazai pályán éneklő Kolping kórus bemutatkozásában elhangzott: Adolf Kolping nevét viselve fontosnak tartják a kölni pap filozófiáját, amely többek között a közösség erejét és fontosságát hangsúlyozza.

A 15 éves születésnapon a kórustalálkozót jó hangulatú vacsora zárta, amelyre a Kolping énekkar hívta a testvérkórusokat, akik tortával kedveskedtek az ünnepelteknek.  

Dr. Polgáriné Szilágyi Edit
a  rendezvény narrátora

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye