Az áldoztatáskor „Krisztus adja Krisztust, Krisztusnak” (Szent Ágoston) – Tizenhét férfit avattak akolitussá a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye szolgálatára

Október 22-én, missziós vasárnap ünnepelték az akolitus avatást a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében. Palánki Ferenc megyéspüspök tizenhét férfit avatott akolitussá az egyházmegye szolgálatára a Szent Anna-székesegyházban.

A főpásztor a szentmise elején a missziós vasárnap üzenetéhez kapcsolódóan elmondta: ez az ünnep tartalmazza azt a gondolatot, hogy mi, keresztények missziós egyház vagyunk, küldetésünk van Jézus Krisztustól: „Menjetek tehát, tegyetek tanítványommá minden népet…” (Mt 28,19). Azzal tudjuk tanítvánnyá tenni az embereket, ha mi megéljük tanítványságunkat, istenkapcsolatunkat.

A főpásztor külön köszöntötte az avatandó testvéreit, akik vállalták, hogy akolitusok, avatott szolgái, szolgálói lesznek Isten evangéliumának és az oltárnak. Majd köszöntötte a jelöltek családjait, szeretteit, barátait és mindazokat, akik imádságaikkal elkísérték őket erre az ünnepre, és a továbbiakban is segítségükre lesznek, hogy az egyházban vállalt szolgálatukat szeretettel, odaadóan tudják végezni.

A szentmisén az „Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, az Istennek pedig, ami az Istené” evangéliumi szakaszt (Mt 22,15-21) dr. Krakomperger Zoltán általános helynök plébános, az akolitusképzés vezető tanára olvasta fel, majd a szertartás első mozzanataként egyenként szólította a jelölteket, akik felavatásukat kérték az akolitusi szolgálatra. A jelöltek fejhajtással a püspök elé léptek.

Ezt követően a püspök atya homíliát tartott, amelynek a végén az alábbi intelmet intézte a jelöltekhez:
Kedves Fiaim!
Ti az akolitusok tisztére vagytok kiválasztva, hogy azzal sajátos részt vállaljatok az Egyház hivatásából. Az Egyház életének csúcspontja és forrása az Eucharisztia. Általa épül és növekszik Isten népe. Most azt a feladatot bízzuk rátok, hogy segítsetek a papoknak és a szerpapoknak tisztségük gyakorlásában, és szükség esetén megáldoztassátok a híveket, valamint a betegeket is.

Mivel most erre a szolgálatra külön felavatást kaptok, éljetek egyre inkább az Úr áldozatából, és egyre jobban azonosuljatok vele. Törekedjetek felfogni munkakörötök mély, lelki értelmét, hogy mindennap tudatosan adjátok oda magatokat Istennek Jézus Krisztus által, neki tetsző áldozatul.

Amikor ezt teszitek, jó, ha gondoltok arra, hogy amint testvéreitekkel egyazon kenyérből táplálkoztok, egy testet is alkottok velük. Őszintén szeressétek tehát Krisztus Urunk titokzatos testét, vagyis Isten népét, főleg pedig az elesetteket és a betegeket! Igazodjatok Jézus parancsához, amelyet az utolsó vacsorán adott apostolainak: Szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket!

Az intelem után a főpásztor könyörögő imádságra szólította fel a jelenlévőket, hogy kérjék az Urat, hogy akiket az akolitusok tisztségére kiválasztott, töltse el azokat áldásával, és erősítse meg őket, hogy hűségesen szolgálhassanak Egyházában.

A felszólítás után a jelenlévők rövid ideig csendben imádkoztak, majd a püspök atya megáldotta a jelölteket: Jóságos Istenünk, aki egyszülött Fiad által Egyházadra bíztad az Élet kenyerét, áldd meg kegyesen az akolitusi szolgálatra kiválasztott testvéreinket.
Add, hogy szent oltárod körül szíves-örömest szolgáljanak, hűségesen osszák szét testvéreik között az Élet kenyerét, szünet nélkül növekedjenek hitben és szeretetben Egyházad épülésére! Krisztus, a mi Urunk által.

Ezután a jelöltek egyenként a püspök elé térdeltek, aki átadta nekik a konszekrálandó kenyeret tartalmazó edényt, és ezt mondja: Vedd ezt az Eucharisztia ünneplésére előkészített kenyeret, és úgy élj, hogy méltóképpen szolgálhass az Úr és az Egyház asztalánál.

Ezután az egyetemes könyörgések hangzottak el, és a mise a szokott módon folytatódott.
A szentmise befejező áldása előtt a főpásztor köszönetet mondott dr. Krakomperger Zoltán helynök, plébánosnak a képzés koordinálásáért és a meglévő akolitusok továbbképzéséért, és sok örömet kívánt az akolitusoknak a szolgálatukhoz. Püspök atya így fogalmazott: nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, akik áldoztatunk, hogy Krisztus arra méltat bennünket, hogy neki szolgálhatunk, őt kioszthatjuk. Szent Ágoston így fogalmaz az áldoztatásról: „Krisztus adja Krisztust, Krisztusnak” . Milyen nagy mélység rejlik ebben! Nekünk, akik áldoztatunk, viselkedésünkkel is méltónak kell lennünk Krisztus testéhez, hogy táplálja azt a Krisztust, aki abban a testvérünkben él, aki éppen megáldozik.

***

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye akolitusainak száma 127 főre bővült.
A kétféléves képzés 2022. szeptember 10-én indult el Debrecenben, amelyre az egyházmegye plébániáiról jelentkeztek férfiak. Az első félév a lektori, a második félév erre épülve az akolitus felkészítésre koncentrált. Az első félév végén az alkalmas jelölteket lektorrá avatták. Nyolc főt 2023. január 22-én Debrecenben, a Szent Anna-székesegyházban, kilenc főt pedig  29-én Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban.

A lektor egyházi megbízással felolvasó a szentmisén, Isten igéjét közvetíti az embereknek. Az akolitus pedig a fény vivője, aki a gyertyát tartja az Eucharisztia, az átváltoztatás pillanatában, és a világ világosságát, Jézus szent testét a szentáldozásban kiosztja a hívőknek.
Az akolitusok szolgálatukkal az Egyházban komolyabb feladat végzését vállalták. Segítik a lelkipásztorok munkáját, a helyi hitéleti igényeknek megfelelően áldoztatnak, szentségimádást, igeliturgiát, imacsoportot vagy bibliaórát vezethetnek, illetve megbízással további lelkipásztori teendőket látnak el.
A 2022 szeptemberétől egy éven át tartó, és félévente 5 konzultációs szombatot magában foglaló képzés a jelölteknek jó lehetőséget nyújtott a katolikus hitük behatóbb megismerésére, az egyház tanításának elmélyítésére, a vallási műveltségi szintjük emelésére, a szociális érzékenység és karitatív lelkület fejlesztésére.

Az egyházmegyei akolitusképzés vezető tanára és felelőse dr. Krakomperger Zoltán általános helynök, plébános. A lelkiségi képzés, biblikum, általános és részletes szentségtan, elméleti és gyakorlati liturgikus képzés, erkölcstan, lelkipásztorkodás-tani és egyházjogi alapismeretek tantárgyak oktatásában az alábbi előadók vettek részt: dr. Krakomperger Zoltán általános helynök, plébános, dr. Törő András esperes, plébániai kormányzó, Kálmán JózsefPapp  László debreceni plébánosok.

Fotó: Szabó Dávid

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye