Főpásztori és püspöki helynöki szentmisével zárják október 13-án az idei Fatimai engesztelő imaesteket Nyíregyházán és Mátészalkán

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök október 13-án, pénteken, este 7 órakor kezdődő szentmisében a Nyíregyháza-kertvárosi Fatimai Szűzanya-templomban, dr. Krakomperger Zoltán általános helynök pedig – ugyanezen a napon – este 8 órától Mátészalkán, a ráczkerti Szűz Mária Szeplőtelen Szíve-templomban mutat be szentmisét, amellyel bezárják az idei fatimai engesztelő imaalkalmakat.   

Mátészalkán és Nyíregyházán májustól októberig minden hónap 13. napján a hívek együtt fohászkodnak égi Édesanyánkhoz – Szűz Mária fatimai jelenésére emlékezve. Az imaesteken az egyházmegye más-más közösségeiből is részt vesznek hívek.

Imaalkalmak programjai:

Nyíregyháza-kertváros Fatimai Szűzanya-templom:

A házigazda: Pankotai József plébános
16.00-17.00 óráig – Szentségimádás
17.00-19.00 óráig – Mária-áhítat
19.00-tól – Ünnepi szentmise, majd körmenet, végül szentségi áldással zárul az alkalom

Mátészalka, a ráczkerti Szűz Mária Szeplőtelen Szíve-templom:

A házigazda: Heidelsperger István püspöki helynök, esperes, plébános
 18.00-19.00 – Loretói litánia eléneklése, népi engesztelő imaóra
19.00-19.30 – Paraklisz imádkozása (görögkatolikus könyörgő ájtatosság az Istenszülő Szűz Máriához)
19.30-20.00 – Rózsafüzér imádkozása a jelenlévő lelkipásztorok vezetésével
20.00-tól – Ünnepi szentmise, majd gyertyás körmenet, végül szentségi áldással zárják az alkalmat

***

1917-ben május 13-án ezen a napon egy Cova da Iria („Béke völgye”) nevű helyen, a portugáliai Fatima közelében három pásztorgyermek, a tízéves Lúcia Santos és unokatestvérei, a kilencéves Francisco és a hétéves Jacinta Marto egy Asszonyt pillantottak meg, aki ragyogóbb volt, mint a nap. Az Asszony imádságra buzdította a gyerekeket, és arra kérte őket, hogy minden hónap 13-án jöjjenek el Cova da Iriába. A gyermekek teljesítették a kérést, és június, július, szeptember és október 13-án ismét megjelent nekik a Szent Szűz. (Augusztusban 19-én történt a jelenés, mivel 13-án a gyerekeket kihallgatás miatt fogva tartották.) A jelenésekről részletesebben ITT olvashatunk.

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye