Római Katolikus Rendezvényközpontot építtet Nyíregyházán a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya Főplébánia melletti ingatlanon (4400 Nyíregyháza, Bujtos utca 5.) építtet Római Katolikus Rendezvényközpontot, amelynek alapkőletételi ünnepségét 2023. október 8-án, vasárnap, 10:30-tól, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház búcsúi ünnepén tartják, egyidejűleg a külsőleg megújult templom megáldásával.
Az alapkövet és a templomot Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök fogja megáldani.

Az eseményen részt vesznek: Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi püspök, Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök, Németh István püspöki titkár, Csordás Gábor, az egyházközség plébánosa, az egyházközség lelkipásztorai, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő, dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke, dr. Galambos Ildikó, a Nyíregyházi Járási Hivatal vezetője, Béres Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye gazdasági igazgatója, Némethné Székely Julianna EKIF tanfelügyeleti igazgató, Kovács István EKIF oktatásszervezési igazgató, az egyházmegyei intézmények vezetői, valamint az egyházközség hívei.

A Római Katolikus Rendezvényközpont teljes hasznos alapterülete: 1412,59 m2. Az épület négyszintes kialakítású lesz. A földszinten kap helyet a rendezvényeket kiszolgáló kávézó, ruhatár, központi vizesblokk, raktár, valamint egy multifunkciós átfolyó tér, amelyet mobilfalakkal kisebb terekre lehet majd bontani. Az I. emeleten egy előcsarnokot alakítanak ki, amely a nagy előadóhoz kapcsolódik. Az előadótér felülvilágítókon keresztül jut majd természetes fényforráshoz. Továbbá ezen a szinten kerül elhelyezésre a tálalókonyha is. A II. emeletre kerülnek az öltöző blokkok, a tetőtérben pedig a gépészet helyét, valamint a raktárt alakítják ki.

Az épület homlokzatát egy speciális homlokzatburkolati rendszer, a Flexbrick égetett kerámia homlokzatburkolat díszíti majd. A függesztett homlokzatburkolati rendszer mögött egy nagy felületű üvegfal kerül kialakításra, amely szép kilátást biztosít a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház épületére a földszinti multifunkciós térből, valamint az emeleti előcsarnokból.

A közlekedő utakon térkő burkolat készül, a be nem épített területeken pedig parkosítást és fásítást végeznek. A rendezvényközpontot gyalogosan, illetve akadálymentes útvonalon a Samassa József tér irányából lehet megközelíteni, gépjárművel pedig a Bujtos utca irányából.  

Római Katolikus Rendezvényközpont építésének beruházási összköltsége: 1.154 M Ft,
A beruházás kivitelezője: Vespertinus Kft.
A felelős tervező: Archicum ST Kft.
Műszaki ellenőr: BACSATERV Kft.
A kivitelezés várhatóan 2025. február 28-ig fejeződik be.

A Nyíregyháza főterén található Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház Nyíregyháza ikonikus műemlék épülete. Kettős tornyával, arányaival, szerkezeti tökéletességével és tiszta stílusával a hazai egyházi építészet kiemelkedő alkotása. A román stílusú templomot Samassa József egri érsek építtette az 1902-ben az aacheni székesegyház magyar kápolnájában bemutatott aranymiséje emlékére, ezzel a monumentális templommal ajándékozva meg az akkori Szabolcs megye székvárosát, Nyíregyházát. A Magyarok Nagyasszonya-templomot maga Samassa érsek szentelte fel 1904. augusztus 20-án, amelyet 1993-ban, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megalapításakor társszékesegyházi rangra emeltek.

Az idei felújításig a templom külső megjelenése eredeti állapotában volt, azzal a kivétellel, hogy 1970-ben Csépányi Ferenc plébános az egész templom tetőzetét osztrák műemlék palára cseréltette, majd 1983-ban új, elektromos vezérlésű toronyórát üzemeltetett be. 1995-ben Váradi József plébános a támpilléreket és a lábazati köveket renováltatta.
A nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház jelenlegi külső felújítása Csordás Gábor plébános szolgálata alatt történt. A kivitelezési munkálatok 2023. szeptember 30-án fejeződtek be.

A felújítás során az alábbi munkálatokat végezték el:
Újrafestették a templom talapzatát körbe kerítő díszes vaskorlátot, a templom talapzatának lépcsőfokait megtisztították a szennyeződésektől. Az épület körül sárga és vörös térkő burkolat készült, mintákat alkotva.
A falmezők téglái sárga színűek. A díszítések és pillérek sarkait vörös téglából falazták. A sérült és viseltes burkoló téglákat pedig kicserélték egyedileg gyártott téglákra.
A statikailag kritikusabb pontokon a falazatot rozsdamentes, nagyszilárdságú acélrudakkal erősítették meg. A homlokzatokon lévő egyes hibás mészkövet restauráló habarccsal egészítették ki. A nyugati főlépcsőt teljes egészében kicserélték mészkőből a keleti oldali portikusz oszlopaival együtt.
A kőanyagok és a téglafelület javítása után a javított állapot megőrzése és fenntartása céljából hosszú távú időjárás elleni védelemként a felületeket impregnáló szerrel kezelték. Ez a módszer garancia a további nedvesedés elkerülésére.

Juan Cabello régészeti kutató szakértői véleményére támaszkodva a meglévő héjazatot új angol kettős fedésű Cembrit 27×40 cm-es pala (grafitszürke) fedésre cserélték a főhajó és a két oldalsó portikusz feletti tetőszerkezeten. A fedélszerkezetet a szakértő által meghatározott pontokon megerősítették, és utólagos faanyagvédelmi szerrel kezelték.
A héjazatot kiegészítő horganyzott bádogozásokat réz bádogra cserélték, a hiányzó részeket is ezzel pótolták az egységes, eredeti homlokzati kép kialakítása érdekében. Egységes réz lefolyókra cserélték a külső homlokzaton található horganyzott ereszcsatornákat, lefolyócsöveket is. A homlokzaton található egyrétegű üvegezésű nyílászárók acél kereteit fekete színre festették.

A taposó lámpákat korszerű fényforrásra cserélték, a homlokzatot megvilágító oszlopokra és a homlokzatokra rögzített berendezéseket szintén lecserélték. A templomon található teljes villámvédelem felújításra került, a villamos szekrényt is felújították, és a szükséges helyeken új elektromos kábelek lettek kihúzva.
A két tornyon zászlótartókat helyeztek el, amelyhez feljutási lehetőséget is kialakítottak az északi toronyban.

A Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház felújítási beruházási összköltsége: 302 M Ft
A beruházás kivitelezője: Pintye Miklós Jánosné e.v.
A felelős tervező: Archicum ST Kft.
Műszaki ellenőr: Sztupa Mérnök Iroda Kft.
A kivitelezés 2023. szeptember 30-án befejeződött.

***

Mindkét beruházáshoz, a Római Katolikus Rendezvényközpont építéséhez és a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház felújításához a forrást a Miniszterelnökség (kezelő szervként eljáró Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.) pályázati forrásból biztosítja az Egyházi működési, program és fejlesztési támogatások (jogcímcsoport) terhére a „Nyíregyházi Római Katolikus Társszékesegyház felújítása és a Lelkipásztori Intézet bővítése, a nyíregyházi társszékesegyház tornyába óra és harangjáték beépítése” támogatási cél megvalósítása érdekében. A pályázati azonosító: EGYH-EOR-21-P-0057
A nyíregyházi társszékesegyház tornyába óra és harangjáték beépítése a későbbiekben valósul meg.

Fotó a templomról: Kardos György

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye