Menjünk ki az Úr szőlőjébe, és ott dolgozzunk Isten akarata szerint! – Beiktatták esperesi tisztségébe dr. Törő András atyát

Beiktatták esperesi tisztségébe dr. Törő Andrást, a debreceni Megtestesülés-templom plébániai kormányzóját 2023. október 1-én, a debreceni Megtestesülés-templomban. A szentmisét Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatta be, amelyen megáldotta a felújított kórust is.

Palánki Ferenc megyéspüspök 2023. augusztus 15-i hatállyal személyi és területelosztási változásokat rendelt el a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében. Dr. Törő Andrást – egyéb lelkipásztori feladatainak (országos és egyházmegyei egyetemi lelkészségi referens, a debreceni Szent László Katolikus Szakkollégium igazgatója) megtartása és köszönetnyilvánítás mellett – felmentette a püspöki irodaigazgatói beosztásából, és kinevezte a debreceni Megtestesülés Plébániára plébániai kormányzónak, valamint öt évre a Debreceni Esperesi Kerület esperesének.

Az ünnepi szentmisére zsúfolásig megtelt a templom. András atyával együtt ünnepelt Papp László debreceni plébános – aki képviselte az esperesi kerület papjait –, az egyházközség és a józsai társegyházközség hívei, a Szent László Katolikus Szakkollégium munkatársai, diákjai, András atya családtagjai, barátai, korábbi munkatársai: a püspökség dolgozói.

Fotó: Kiss Annamarie

A Megtestesülés-templomban és a plébánián a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye támogatásának és a hívek nagylelkű adományának köszönhetően elvégezték a legszükségesebb javításokat, felújításokat, többek között a kórust is felújították. Püspök atya a megáldás szertartása előtt az egybegyűltekhez fordulva megköszönte a közösségnek, hogy ilyen nagy szeretettel fogadják új papjukat, és hálás azért is, hogy András atya készséggel vállalta új és nem könnyű feladatát a kialakult helyzetben. A főpásztor Isten áldását kérte a közösségre, valamint András atyára, hogy nagy lelkesedéssel és szeretettel tudja vezetni az egyházközséget és tudja benne építeni Isten országát.

A Debreceni Esperesi Kerület esperesi tisztségébe való beiktatási szertartás a homília előtt történt. Törő András atya kezét a Szent Evangéliumos Könyvre téve esküt tett az esperesi kötelességei teljesítésére. Ebben többek között elhangzott, hogy tiszteletet és engedelmességet tanúsít a törvényes főpásztora, valamint utódai iránt, főpásztori munkájában segítségére lesz, az esperesi kerület papjainak és híveinek lelki gondozását Isten kegyelmével a legjobb tudása és lelkiismerete szerint végzi, az esperesi kerületek ügyeit jó gazdaként, hívei bizalmát is kiérdemelve, lelkiismeretesen intézi.

Palánki Ferenc megyéspüspök homíliájának bevezetőjében az esperesi beiktatás apropóján az egyház hierarchikus beosztására tekintett, és rámutatott, hogy az elhangzott evangéliumi szakasz (Mt 21,28-32) éppen erről, az Egyházról szól: „Fiam, menj ki a szőlőbe dolgozni”. Az Egyház az Úr szőlője, Isten országa, ahol vannak, akik azt mondják, hogy kimegyek, de aztán nem mennek, és vannak, akik először húzódoznak, végül mégis kimennek. Jézus a főpapoknak, a véneknek, a nép vezetőinek tette fel a kérdést: „Mi a véleményetek erről?”  

A főpásztor kifejtette: Vajon az Isten országában munkálkodás véleménykérdés? A főpapok és a vének azt gondolták, hogy ők kimondták az igent, Isten országáért dolgoznak, ők a választott nép fiai, a nép vezetői, biztos az üdvösségük. De közben Jézus egy másik helyen így beszél róluk: „Jaj nektek, törvénytudók, mert az emberekre elviselhetetlenül nehéz terheket raktok, de magatok egy ujjal sem mozdítjátok a terhet” (Lk 11,46), vagyis nem teljesítik Isten akaratát. A saját meggyőződésük, kényelmük szerint élik az életüket, de biztonságban érzik magukat, mert azt mondják, hogy ők Isten gyermekei, mindannyian a választott nép tagjai. Jézus nekik mondja el ezt a példabeszédet.

„Vannak olyanok, akikről az látszik, hogy az életük nem felel meg Isten törvényeinek, parancsainak, az előírásoknak, de valahol a szívük mélyén mégis az Isten országára vágyakoznak, és készek arra, hogy – meghallva az igaz tanítást, az evangélium örömhírét –, megváltoztassák az életüket. Ezért mondja Jézus, hogy a vámosok és az utcanők, vagyis a nyilvános bűnösök megelőznek benneteket (ld. Mt 21,31).

Megfontolandó, hogy mi, akik azt gondoljuk, hogy az Úr szőlőjében dolgozunk, vajon ott vagyunk-e, dolgozunk-e igazán, odaadjuk-e magunkat mások szolgálatára, arra, amire Isten szán és akar.”

»Melyik tett eleget a kettő közül apja kívánságának?« A válasz így hangzott: »Az első«, vagyis aki először nemet mondott, de végül mégis kiment és dolgozott. A főpásztor hozzáfűzte:

„Igen, de

leginkább az teljesítette az Atya akaratát, aki igent mondott és kiment, vagyis aki ezt a példabeszédet elmondja, maga Jézus Krisztus, aki az Atya akaratát teljesítve eljött erre a világra, megtestesült, közösséget vállalt velünk, emberré lett.

»Az Istennel való egyenlőséget nem tartotta olyan dolognak, amelyhez föltétlenül ragaszkodnia kell, hanem kiüresítette magát, szolgai alakot öltött, és hasonló lett az emberekhez. … Megalázta magát és engedelmeskedett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig « (Fil 2,6-11).
Itt van ez a gyönyörű szép mozgás, hogy fentről lejön az Isten Fia, hogy fölvigyen bennünket, mert a feltámadás által megdicsőítette Őt az Atya, hogy „Jézus nevére hajoljon meg minden térd a mennyben, a földön és az alvilágban, s minden nyelv hirdesse Isten, az Atya dicsőségére, hogy Jézus Krisztus az Úr” (Fil 2,10).

Ez a mi dolgunk. Ha már bűneink, megkötözöttségeink, emberi gyarlóságaink miatt nem tudjuk azt megtenni, hogy igent mondtunk, és azt meg is tesszük, akkor legalább tartsunk bűnbánatot, és mondjuk:

Uram, innentől kezdve szeretnék valóban a Te szőlődben dolgozni, a Te országodat építeni. Nagyon szeretném az akaratodat teljesíteni, ezért odafigyelek rád.

Óriási lehetőségek állnak előttünk, hogy Istennel együtt munkálkodjunk. Mindenki külön-külön belegondolhat abba, hogy a végtelen Isten őt akarja megszólítani és, hogy teljesítse azt a feladatot, amit rá akar bízni.”

Püspök atya a Veszprémben megrendezett KATTÁRS-on a pápalátogatásról, a Szentatya fiatalokkal való találkozásáról szóló kerekasztal beszélgetésen vett részt. Ott is elmondta, hogy Ferenc pápa arra figyelmeztette a fiatalokat és mindannyiunkat, hogy legyünk az életünk főszereplői. Tegyük meg azt, amit Isten ránk akar bízni, amit senki más nem tud megtenni helyettünk. Mindenkiben van valami képesség, készség, valami jó, amit csak ő tud megvalósítani, és ezzel tudja gazdagítani ezt a világot. Így kell hozzáállni a dolgainkhoz, az életünkhöz, ahhoz, hogy:

„Fiam, menj ki a szőlőbe dolgozni!” „ Igen, Atyám.”  – és kimegy.

Püspök atya megköszönte a Jóistennek, hogy együtt dolgozott a püspöki hivatalban Törő András atyával, amely, mint mondta, több mint egy munkakapcsolat, hiszen egész fiatal korától ismeri. Vácon András atya spirituálisa volt a pappá formálódásának első évében, onnan kísérheti végig életét, és reméli, hogy ezen a helyen is azt a készséget, amivel ő elvállalta ezt a feladatot, sok-sok kegyelemmel megjutalmazza a mennyei Atya.

A főpásztor kifejtette, hogy egy esperesi kerület sok pap, egyházközség ügyét jelenti. Látogatnia kell a paptestvéreit, beszélgetni velük, odafigyelni rájuk a lelki és testi egészségükre is. Sok feladata lesz amellett, hogy plébániai kormányzó is. Ez utóbbi feladatához két, virágzó, fejlődő egyházközség is tartozik. A közelmúltban indult el mindkét helyen egy-egy óvoda, és Józsán jelenleg iskola épül.

„András atyának sok dolga lesz, de ez most minden papra jellemző. Nem az a kérdés, hogy mennyi dolgunk van, hanem, hogy milyen lélekkel és hogyan veszünk részt abban, hogyan vállaljuk, hordozzuk a keresztünket. Ferenc pápa a fiatalokhoz intézett beszédében azt mondta, hogy

figyeljünk arra a fiatal fiúra, akinek tarisznyájában öt kenyér és két hal volt. Jézus elkérte tőle és ebből lakatta jól az ötezer embert.

Jézus elkéri tőlünk azt, amink van. Nem nélkülünk fog csodát tenni, hanem velünk együtt működve. Ha odaadjuk mindazt, amink van, amik vagyunk, akkor rajtunk keresztül is csodát fog tenni az Úr, megjelenik az Ő szeretete. Ez a mi dolgunk, a hivatásunk, ezért vállalkoztunk papságra, és a hívek pedig más-más hivatásra, hogy építsék Isten országát, kimenjenek az Úr szőlőjébe és ott dolgozzanak Isten akarata szerint – zárta gondolatait Palánki Ferenc megyéspüspök.

***

Az esperesi kerület az egyházmegye több plébániából álló része. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye 56 plébániája hét esperesi kerülethez tartozik.
A Nyíregyházi Esperesi Kerület (12 plébánia) után a Debreceni Esperesi Kerület 11 plébániájával a második legnagyobb az egyházmegyében. Ide tartoznak: Debrecenben a Szent Anna, Megtestesülés, Szent László, Szent István, Szent Család és a Jézus szíve plébániák, továbbá Hajdúböszörmény, Nyírábrány, Nyíracsád, Nyíradony, Nyírbéltek plébániái.

A szentmisén közreműködött a Szent László Katolikus Szakkollégium és az egyházközség kórusa.

Kovács Ágnes
Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye