Nyolc éve az egyházmegyénk élén – Palánki Ferenc megyéspüspök atyát kinevezésének évfordulóján köszöntjük

Ferenc pápa 2015. szeptember 21-én nevezte ki Palánki Ferenc püspököt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspökévé, a beiktatási szentmise pedig 2015. november 14-én volt a debreceni Szent Anna-székesegyházban.
Az alábbiakban dr. Krakomperger Zoltán általános helynök, plébános köszönti püspök atyát megyéspüspöki kinevezésének évfordulóján.

Excellenciás és Főtisztelendő Püspök Atya!

Egyházmegyénk papsága, a Püspöki Hivatal munkatársai, az egyházmegyei fenntartású oktatási-nevelési és szociális intézmények vezetői, tanulói, ellátottjai és dolgozói, valamint az egy szív és egy lélek közösségében (vö. ApCsel 1,14) még nagyon sok testvérünk nevében apostolutódnak kijáró szeretettel köszöntelek debrecen-nyíregyházi megyéspüspöki kinevezésed 8. évfordulóján.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye második püspökeként immáron nyolc éve jársz előttünk az Isten országába vezető keskeny úton, mi pedig halljuk hangodat hiteles tanításod, megszentelő szolgálatod és lelkipásztori kormányzásod személyes jelenlétű megnyilvánulásaiban és a közösségi média felületein.

Veled együtt adunk hálát mennyei Atyánknak Krisztus által a Szentlélekben Érted és közöttünk végzett püspöki szolgálatod igen gazdag termésű nyolc évéért. Ezekben az években örömmel tapasztalhattuk, szüntelenül fáradozol azon, hogy a rád bízott részegyház római katolikus hívei és minden jóakaratú ember Jézus Krisztus húsvéti misztériumát egyre jobban megismerje, szeresse, és élje „az Eucharisztia által úgy, hogy egy nagyon szorosan összetartozó testet képezzenek Krisztus szeretetének egységében, … a szentségek vételével növekedjenek a kegyelemben” (CD, 15), és jelenkorunkkal készséges párbeszédet folytatva – alkotó találékonysággal – tanúságot tegyenek mindenki előtt arról, hogy Jézus a föltámadás és az élet.

A lelkek közösségeinek javára irányuló eredethűséget őrző, valamint az idők jeleit figyelő és jól értelmező, fölfelé nyitott, ezért örömös püspöki szolgálatod elkövetkező éveihez kívánom, hogy a teljességre törekvés igézetében úgy légy közöttünk, a Tieid között, mint jó pásztor, aki nyáját úgy gyűjti össze és úgy vezeti, hogy valamennyien — kötelességeik éber tudatának ápolásával és teljesítésével — a szeretet közösségében éljenek és tevékenykedjenek, mert életünk csak az elnyűhetetlen agapé-szeretetben érheti el teljességét. Isten éltessen!

Dr. Krakomperger Zoltán
általános helynök

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye