Megtalálni Istent, hitelesen bemutatni Őt, és igaz emberré válni – Palánki Ferenc megyéspüspök találkozott a hitoktatókkal az egyházmegyei továbbképzésen

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye hitoktatói részére tartanak három napos továbbképzést ezekben a napokban, augusztus 23-24 között Debrecenben, az Egyházmegyei Kateketikai Központban, majd 25-én Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya Főplébánián.

A továbbképzés második napján Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök is találkozott a hitoktatókkal, és a reggeli zenés, imádságos áhítatot követően rövid elmélkedést tartott a napi evangélium alapján.

„Egy alkalommal Fülöp találkozott Nátánáellel, és közölte vele: „Megtaláltuk, akiről Mózes törvénye és a próféták szólnak, a názáreti Jézust, József fiát.” „Jöhetne valami jó Názáretből?” – kérdezte Nátánáel. „Jöjj, nézd meg!” – felelte Fülöp. Amikor Jézus látta, hogy Nátánáel közeledik hozzá, így szólt: „Nézzétek, ez egy igaz izraelita! Nincs benne kétszínűség!”
Nátánáel megkérdezte: „Honnan ismersz engem?” Jézus így felelt: „Még mielőtt Fülöp hívott volna, láttalak a fügefa alatt.” Nátánáel erre elismerte: „Rabbi, te vagy az Isten Fia, te vagy Izrael Királya.”
Jézus így szólt: „Azért hiszel, mert azt mondtam: Láttalak a fügefa alatt. Nagyobb dolgokat is fogsz látni ennél.” Majd így folytatta: „Bizony, bizony, mondom nektek: látni fogjátok, hogy megnyílik az ég, és Isten angyalai fel-alá szállnak az Emberfia felett.”
(Jn 1,45-51)

Ezen a napon, augusztus 24-én az Anyaszentegyház Szent Bertalan apostolt ünnepli. A mai evangélium különösen is alkalmas arra, hogy átgondoljuk létünket, mit jelent a hitoktatás, a katekéta lét – kezdte gondolatait püspök atya és három pontba sűrítve fejtette ki az evangélium üzenetét.

„Az evangéliumi szakasz első mozzanata, hogy „megtaláltuk” a Messiást.  Mi is találjuk meg, mert ha valaki nem találta meg a szíve mélyén Jézust, nagyon nehezen fogja tanítani a hittant, és még nehezebben fogja tudni átadni a hitet, másokban hitet ébreszteni.
Először is válaszoljuk meg a kérdéseket: Ki nekem Jézus Krisztus? Hogyan állok a vele való kapcsolatomban? Kinek tartják Őt az emberek, és én kinek tartom? Személyes Megváltómnak, a végtelennek, az örök életre meghívó és elvezető megváltó Uramnak, Istennek?

Az evangéliumi szakasz második üzenete, hogy miután megtaláltuk Isten Fiát, hitelesen megmutatjuk másoknak az életünkön keresztül. Amikor önmagunkban rátaláltunk Istenre, akkor elmondjuk a ránk bízottaknak, hogy megtaláltuk Őt, és – ahogy az evangéliumban olvassuk –, „Jöjj, nézd meg!”
Szent Iréneusz vértanú püspöktől azt kérték: szeretnék látni, hogyan élnek a keresztények. Szent Iréneusz azt mondta: gyertek, nézzétek meg, hogyan élek.
Azzal lehetne igazán továbbadni a hitünket, meggyőződésünket, hogy megmutatjuk, hogyan élünk.

Az evangélium harmadik üzenete az igaz emberré válás. Jézus tudta, hogy Nátánáel (a későbbi Bertalan) igaz ember. Amikor Nátánáel közeledett, Jézus így szólt: „Nézzétek, ez egy igaz izraelita! Nincs benne kétszínűség!” Nem tudjuk pontosan, mi történhetett, amikor Jézus látta őt a fügefa alatt – talán Nátánáel mélyen imádkozhatott –, de valami nagy dolog történhetett.

Ez tehát a három mozzanat: megtalálni Istent, hitelesen bemutatni és igaz emberré válni, akire lehet építeni, számítani.

Az igaz emberségről ezt lehet elmondani: minden embernek három képe van: Ahogy saját magát látja, amit kifelé mutat, és ahogyan Isten látja őt. Az a harmonikus ember, akinél ez a három kép egybe esik.  Ilyen az igaz ember, aki Istenből, Istennel éli az életét. Ők tudnak igazi apostolok, küldöttek lenni, mint Fülöp, aki megosztotta a barátjával az örömét, hogy megtalálták a Messiást. Így, személyes kapcsolatokon, találkozásokon keresztül terjed az evangélium. Jézus a belső kört elvitte különböző helyekre, tanította, meghívta őket, együtt volt velük, és ebből az élményből tudták azután a vértanúságot is vállalva hirdetni az örömhírt, az evangéliumot, a megváltást – zárta gondolatait püspök atya.

A továbbképzés során a hitoktatók a Naphimnusz Egyesület teremtésvédelmi programjával ismerkednek, az egyesület önkéntes munkatársai ebben a témában tartanak előadásokat, műhelyfoglalkozásokat, vezetnek teremtésvédelmi játékokat.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye