Egyházmegyei kateketikai továbbképzést tartanak Debrecenben

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye hitoktatói részére tartanak három napos továbbképzést ezekben a napokban, augusztus 23-24 között Debrecenben, az Egyházmegyei Kateketikai Központban, valamint 25-én Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya Főplébánián.

Készülve a 2023/24-es tanévre, a hitoktatók a Naphimnusz Egyesület teremtésvédelmi programjával ismerkednek meg.

A katekétákat Németh István püspöki titkár, egyházmegyei hitoktatási referens atya köszöntötte, és a 139. zsoltár segítségével egy rövid imába vezette be őket. Ennek első részében a zsoltáros visszatekint arra, hogy milyen az élete:
„Uram, te megvizsgálsz és ismersz engem, tudod, hogy ülök-e vagy állok. Gondolataimat látod messziről, látsz, ha megyek vagy pihenek. Minden utam világos előtted. A szó még nincs nyelvemen, s lám, az Úr már tud mindent. Elölről és hátulról közrefogsz, s a kezed fölöttem tartod. Csodálatos ezt tudnom, olyan magas, hogy meg sem értem” (Zsolt 139, 1-6).
Az első rész elhangzása után István atya azt kérte, hogy elcsöndesedve imádkozzanak, és gondolják át, milyen az istenkapcsolatuk, hogyan telt a nyár, a pihenés, fel tudták-e fedezni benne Istent, és melyek a legnagyobb örömeik az istenkapcsolatukban.

A zsoltáros a második részben arról imádkozik, hogy az Isten mindig vele van, a jelenben és a jövőben is: „Hová futhatnék lelked elől? Hová menekülhetnék színed elől? Ha felszállnék az égig, ott vagy. Ha az alvilágban tanyáznék, ott is jelen vagy. Ha felölteném a hajnal szárnyait, és a legtávolibb partokon szállnék le, ott is a te kezed vezetne, és a te jobbod tartana. Ha azt mondanám…” (Zsolt 139 7-11).
A lélek csöndjében a hitoktatók itt arra a kérdésekre figyeltek, hogy mi vár rájuk, mi az Isten terve, hova hívja őket, mit üzen. Végül közös imával és énekléssel zárták a néhány perces lelki ráhangolódást.

István atya a köszöntő gondolataiban azt hangsúlyozta, hogy az egyházmegye missziójának egyik legfontosabb feladata a hitoktatók szolgálata, akik napról napra azon dolgoznak, hogy a hitet átadják a gyerekeknek, hogy ők is kapcsolatba kerüljenek az Istennel.
Ezután István atya röviden bemutatkozott, hiszen frissen kinevezett hitoktatási referensként első alkalommal találkozott a hitoktatókkal.

A debreceni születésű Németh Istvánt 2018. június 23-án szentelték pappá Debrecenben.  2018-tól posztgraduális képzésen vesz részt Rómában, a Pápai Biblikus Intézetben, és jelenleg is ott folytatja tanulmányait. 2020-2023-ig Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház káplánjaként szolgált, valamint tanított és jelenleg is tanít a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán ószövetségi tantárgyakat, hébert és görögöt.
Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök 2023. augusztus 15-i hatállyal felmentette őt a kápláni beosztásából a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Főplébánián, és kinevezte püspöki titkárnak, valamint hitoktatói referensnek.

A hitoktatói továbbképzésen színes, változatos módon közelítik meg a résztvevők a teremtésvédelem témáját.

Néhányat megemlítve: Szabó Eszter teremtésvédelmi rapid randit tart; Zlinszky János a „Kábítószer vagy gyógyszer?” avagy: Mi köze a hittannak a fenntarthatósághoz? című előadásán; Nyiri Andrea által vezetett szemléletformáló teremtésvédelmi játékokon; majd „Jelenlétem a teremtett világban címmel Jáger Eszter önreflektív műhelyén is részt vesznek. Felvételről Nobilis Márió a „Laudato si’ enciklika pasztorálteológiai összefüggései” című előadását is meghallgatják. A délután során pedig fakultatív programon is részt vesznek az érdeklődők: A levél – Üzenet a Földünkért című filmet is megtekinthetik.  

Nyíregyházán Németh István atya szentmisét mutat be a hitoktatók részére, akik ezen a napon a tanév eleji kötelezettségüknek is eleget tesznek, többek között munkavédelmi előadáson vesznek részt, valamint átveszik a tankönyveket.

A továbbképzésről hamarosan bővebb beszámolót is közzé teszünk.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye