Zarándoklat fiataljainkért a fiatalok világnapján, a Mária úton

2023. augusztus 12-én, a fiatalok világnapján a Mária Út Egyesület közel 140 zarándoklatot szervezett az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap keretében a fiatalokért. Gyalogos, kerékpáros kenus zarándoklatok indultak határon innen és túl.  
A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyénkben is elindult egy kis csapat a Mária Út Nyíregyháza-Máriapócs szakaszán, amelyről Csernyus Enikő, a Szent Imre köznevelési intézmény tanára rövid beszámolóját olvashatjuk.

Augusztus 12-én, a fiatalok világnapján 1 úton jártak a zarándokok a Mária út minden szakaszán. A szélrózsa szinte minden irányából (Budapest, Debrecen, Kisvárda, Miskolc, Nyíregyháza) érkezett csapatunk is komolyan vette a meghívást a nemzetközi zarándoknapra, és a Via Partium Zarándok Egyesület tagjaival együtt gyalogosan vágtunk neki a Nyíregyháza-Máriapócs szakasznak, felajánlva imáinkat és erőfeszítéseinket a gyermekekért, fiatalokért.

Indulás előtt Juhos Imre atya a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban áldásban részesített minket, és csodálatos gondolatokat fogalmazott meg útravalóul. Nem voltunk sokan, de arra gondoltunk, hogy nemzeti kegyhelyünket mindenképpen be kell kapcsolni ebbe a nemes felhívásba. Az úton imádkoztunk gyermekeinkért, unokáinkért, tanítványainkért, minden fiatalért.

Délután testileg fáradtan, de lelkileg mégis feltöltődve érkeztünk Máriapócsra, ahol Pásztor Károly atya fogadott minket megható kedvességgel. Szentmisét mutatott be, gyönyörű prédikációval ajándékozva meg mindannyiunkat. Fagylattal kínált, majd kötetlen beszélgetésre hívott minket a közeli plébánia hűvösébe.

„Jézusom, bízom benned!” – bátorított minket, hogy ha Őbenne bízunk, minden nehézséget meg fogunk tudni oldani, és fiataljainknak is jó példát tudunk mutatni. Nagyon kedves, megható pillanatok voltak ezek, csodálattal hallgattuk szavait, ámultunk 92 éves korát meghazudtoló lendületén, életigenlésén. Alázatos, kedves személyisége örökre bennünk marad, nekünk is energiát, bizakodást, lendületet adva.

Fizikailag fáradtan, de lelkileg nagy muníciót kapva tértünk haza vagy a zarándokszállásra, nagy bizalommal a szívünkben a fiatalság iránt: „Ti vagytok az élet sója, a jövő reménysége.”

Csernyus Enikő

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye